Skocz do zawartości

Webmasters Tools, Błędy Połączenia A Pozycja

M51

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mój pierwszy post.

Mam taki problem. A może to nie jest problem? :)

W każdym razie taka sytuacja.

Mam sobie stronę internetową. Działała w sieci przez kilka miesięcy, zalegała gdzieś tam na odległej pozycji w wynikach wyszukiwania.

Mniej więcej w styczniu, postanowiłem trochę nad nią popracować. Zmieniłem wygląd. Zainstalowałem dodatek seo do Joomli (bo na niej strona stoi). Doprowadziłem adresy strony do w miarę normalnej postaci. A wszystkie stare przekierowałem na nowe za pomocą przekierowania 301. Przez jakiś czas w narzędziach dla webmasterów wylatywały błędy, ale dorobiłem brakujące przekierowania i się uspokoiło.

Na początku lutego wyłączyłem kanał rss na stronie. Nigdy nie chciałem go mieć, ale joomla ma chyba go włączonego domyślnie, z czego nie zdawałem sobie sprawy.

Po wyłączeniu w narzędziach dla webmasterów zaczęły wylatywać błędy połączenia z serwerem, błąd 500. Linki miały format strona/costamcostam?format=feed&type=rss . Pomyślałem - spoko minie trochę czasu błędy znikną. W końcu wyłączyłem kanał rss, więc zrozumiałe, że google nie może się z nim połączyć.

Ale mija już 3 miesiąc, a google cały czas włazi na te adresy kanałów rss i wywala błędy. Ostatnio wszedł 27 kwietnia.

Czy to nie jest tak, że po iluś tam próbach połączenia google uznaje, że takie strony po prostu nie ma i daje sobie spokój?

Sprawdziłem w kodzie strony, nie widzę tam żadnych linków do kanałów rss. A wykresik błędów połączenia w webmasters tools nadal wysoki.

Czy takie coś ma wpływ na pozycję strony? Czy powinienem te linki jakoś zablokować w robots.txt? W zasadzie to nie wiem jak, link ma strukturę strona/kategoria/artykul?format=feed&type=rss . Blokować każdy pojedynczo?

Czy po prostu dać sobie spokój i poczekać aż przejdzie?

Proszę o wyrozumiałe odpowiedzi, jak do idioty :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności