Skocz do zawartości

XHTML – relative / absolute

zibipl

Rekomendowane odpowiedzi

1.

Witam właśnie jestem na etapie tworzenia strony i teraz 2 osoby które zajmują się pozycjonowaniem doradzają mi jedna

- aby absolutnie nie stosować position:absolute; ponieważ część stron które to używa oszukuje pod względem zmiany rzeczywistego miesca wyświetlania na stronie tekstu a jego położenia na w kodzie a przezto strony wpadają pod lupę i maja cieższe życie

- druga osoba znowu mówi że niema to znaczenia bo to oficjalna część XTML i CSS żaden wałek i też kurcze w sumie ma racje

Co radzicie czyją opcje przyjąć za słuszną a którą odrzucić

2.

Ps zapytam dla pewności bo oboja twierdzą że relative to już na 100% jest bezpieczne maja racje ?

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Zbyszek

Samo pozycjonowanie absolute jest jak najbardziej bezpieczne, dozwolone i często wskazane (choćby w celu zamiany miejscami topu i treści w kodzie strony).

Jeżeli służy do ukrywania treści (typu top:-1000 px) to jest to spam taki sam jak każdy inny i tak samo jak inny niebezpieczny, natomiast normalne użycie pozycjonowania absolutnego jest "legalne" tak jak aural text ukrywany w znacznikach <span>.

Praktycznie na wszystkich stronach korzystam z absolute i ukrywam teksty w <span> zastępując je grafiką z css. Żadnych problemów z pozycjonowaniem nie zauważyłem (pomijając konkurencję i jej zaplecze :) ).

Projekty graficzne - webdesign w standardzie w3c. Layoutom opartym na tabelach mówimy: "Walcie się!" (we wszystkich przeglądarkach i IE)

Katalog Stron jakich wiele, ale optymalizacja stron wyjątkowa - zapewniona dostępność strony, walidacja i semantyka kodu html.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi : )

Ok. czyli jednak gość nr 1 przesadzał

A co w takiej sytuacji :

- w kodzie jest zamieszczona najpierw część A potem część B natomiast wyświetla się najpierw B apotem A czyli niema żadnego ukrytego teksty tylko najpierw zamieściłem w pliku XHTML tekst a potem FLASH a na stronie użytkownikowi wyświetla się wiadomo na odwrót.

Taki zabieg jest traktowany jako mini spam albo oszustwo czy nie ?

Bo defakto użytkownik widzi tożsamo co robot tylko że w innej kolejności ( ma to na cel niby lepsze pozycjonowanie )

Pozdrawiam

Zbyszek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności