Skocz do zawartości

Botu Uparły Się Na Jedną Podstronę...

dargre`

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przeglądam logów w tą i z powrotem. To przy rozsądnym ruchu dość utrudnione.

Mam za to własne staty live śledzące to co chcę śledzić, więc widzę aktywność botów.

Póki co w kwestii poruszanej strony 'about' zauważyłem, że jakieś 70% idzie z OS "Mac' i browsera 'Safari'.

Więc właśnie dowaliłem parę linijek kodu wywalających takie wywołania do tej konkretnej podstrony, czyli przekierowuję tam gdzie trzeba.

Ciekawe czy te boty znajdą sobie teraz inną lokacją na mojej stronie, co jest całkiem prawdopodobne.

Tyle, że te boty to nie zawsze Mac i Safari, większość....

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Ja jako, że działam tylko na rynku polskim to pouwalałem ruch z chin, rosji i francji (ovh) ;)

w htaccess

<IfModule mod_geoip.c>
GeoIPEnable On
Order allow,deny
SetEnvIf GEOIP_COUNTRY_CODE (CN|RU|NL|FR|FX|ES|AP|TF|UA) BlockCountry
Deny from env=BlockCountry
allow from all
</ifmodule>

Może niezbyt rozsądne rozwiązanie, ale jak wspomniałem, nie zależy mi na tym ruchu.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności