Skocz do zawartości

Filtry To Normalna Rzecz W Pozycjonowaniu ?

tobeadv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśnie dostałem ciekawą odpowiedź od firmy pozycjonującej, której nazwy póki co nie napiszę. Otóż wszystkie Nasze 3 domeny otrzymały swego czasu filtry od google za linki do witryny. Obecnie przeglądam sobie listę wykluczeń, które wysłali do googla i polecieli po całości, pousuwali nawet takie katalogi jak katalog.onet.pl - jako argument przed chwilą dostałem odpowiedź, że taki katalog również szkodzi witrynie.

Co ciekawe, firma stwierdziła, że będę zmieniał pozycjonerów co kilka miesięcy, bo otrzymywanie filtrów to normalna rzecz przy pozycjonowaniu domeny. Jak odnosicie się do takiego stwierdzenia. Filtry w Waszej pracy dla klienta to standard?

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja się wybiję z tłumu i napiszę kilka słów prawdy...
Dobrze ci napisali, aktualnie praktycznie za wszystko można dostać filtr, pozycjoner może zminimalizować ryzyko poprzez stosowanie bardziej bezpiecznych metod, zróżnicowanej strategii natomiast ryzyka nigdy nie wyeliminuje, ryzyko będzie zawsze i każdy kto pozycjonuje wiele stron i miał do czynienia z wieloma przypadkami ci to powie. Takie mamy czasy niestety. Inną kwestią jest jakich metod używali, trzeba przeanalizować Twój przypadek wtedy można wyciągnąć konkretne wnioski.

Ps. Swego czasu za linki z katalogu WP były filtry, z blueweb który miał PR5 także, za linkiz gwiazdora również, także argumentacja, że każdy katalog szkodzi nie jest kompletnie bezsensowna. Jeśli link wygląda naturalnie i nie służy do manipulowania rankingiem to go się nie wyklucza. Inną kwestią jest że firma od razu wymiotła wszystko jak leci - takie coś nie ma prawa być, odfiltrowywanie dzieli się na części i poziomy toksyczności, wywalanie wszystkiego jest delikatnie mówiąc nieprofesjonalne.

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

Witam, firma już dawno została porzucona. Obecnie ktoś inny bierze się za odbudowę domeny i są szczerze zdziwieni bezczelnym wręcz zachowaniem poprzedników i złośliwym pozgłaszaniem na prawdę dobrych jakościowo linków do google disavow.

Jeśli mam podać kilka przykładów ich pozycjonowania, to strona była pozgłaszana do tysięcy źle skonfigurowanych, nie do końca przetłumaczonych na język polski, skryptów katalogów SEO - to była część ich "zaplecza". Były tam tylko setki linków do różnych ich stron i nie było możliwości dodawania stron z zewnątrz.

Może jeszcze ktoś mi odpowie - czy jeśli firma prześle nowy plik z linkami do wykluczenia, to google przywróci uwzględnianie linków z takich stron jak onet czy wp? A jak długo + - to może potrwać?

Prędzej tutaj chodzi właśnie o złośliwość, bo wątpię że doświadczona osoba poleciała by "na skarę" do Google z takimi katalogami jak onet.

Nie mniej jednak z tego co dotychczas widziałem są przypadki nienaturalnych linków podawanych przez Google, gdzie jako przykłady są wylistowane wartościowe katalogi z wysokim autorytetem.

skryptów katalogów SEO - to była część ich "zaplecza"

Bardzo częsta przyczyna filtrów.

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

Obecnie ktoś inny bierze się za odbudowę domeny i są szczerze zdziwieni bezczelnym wręcz zachowaniem poprzedników
To akurat jest normalne, że mówią źle o poprzednikach, to taka taktyka.

katalogami jak onet.
Nawet za link z katalogu gazety można dostać filtr (link podany jako przykład złego).

Tak, nie dziwi mnie ,że negatywnie wypowiadają się o konkurencji. Ale bądźmy szczerzy, jeśli katalogi typu onet czy dmoz są szkodliwe, to dodanie strony do 99% katalogów przez firmę pozycjonującą nie powinno w ogóle mieć miejsca.

jeśli katalogi typu onet czy dmoz są szkodliwe

Każdy link jest szkodliwy (z wyjątkiem tych linków w adwordsach). Pojmijcie to w końcu. Dzisiejsze SEO to nie utrzymywanie jednej domeny w topach a stała rotacja domen i zdobywanie ruchu z googla. Jest ruch - są klienci, są klienci - jest kasa. Trzymanie się kurczowo pozycjonowania tylko jednej domeny jest już mało profesjonalne i bezsensowne, bo nawet na zafiltrowaną domenę można ściągnąć ruch z googla nie martwiąc się domeną główną (firmową).

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Nawet za link z katalogu gazety można dostać filtr (link podany jako przykład złego).

Wszystkie linki podawane jako szkodliwe przez google to random. Zero sensu i logiki, subiektywna ocena.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zero sensu i logiki, subiektywna ocena.

Żadna ocena, to zwykły random ze wszystkich, które prowadzą do strony. Już podawałem kiedyś przykład, jak zostało wysłane RR dla 2 domen z tej samej tematyki, jednej zdjęli filtra a druga dalej miała nienaturalne. W przykładach był precel a w nim w jednym poście 2 linki - do tej, której nie zdjęli i do tej której zdjęli. Czyli w końcu ten precel to jest szkodliwy czy nie jest?

Pomyślcie trochę, myślenie nie boli ;)

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

niestety, ale 3 powyższe posty to prawda, na nic żale i marudzenie oraz szukanie "winnego". Pomysł z karaniem za linki jest z punktu widzenia Google genialny, bo każdą stronę można za to uwalić, dosłownie KAŻDĄ. Dziś chodzi o to, by z pozycjonowaniem starać się nie wystawiać na strzał, ale trafiony i tak zawsze możesz zostać. Decydując się na pozycjonowanie swojej strony musisz mieć świadomość tego, że z definicji bawisz się w "kotka i myszkę" z właścicielem terenu, na którym się zabawiasz...

Pojmijcie to w końcu. Dzisiejsze SEO to nie utrzymywanie jednej domeny w topach a stała rotacja domen i zdobywanie ruchu z googla.

Wydrukować i przykleić na sufit nad łóżkiem :piwo:

Co do firmy, to powinna zaproponować ustawianie nowej strony przy jednoczesnym "dopieszczaniu" starej www. Filtry się pojawiają i odpuszczają. Im masz więcej domen, tym mniejsze prawdopodobieństo, że po akcji z filtrowaniem jesteś w lesie.

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Pojmijcie to w końcu. Dzisiejsze SEO to nie utrzymywanie jednej domeny w topach a stała rotacja domen i zdobywanie ruchu z googla.

Wydrukować i przykleić na sufit nad łóżkiem :piwo:

Co do firmy, to powinna zaproponować ustawianie nowej strony przy jednoczesnym "dopieszczaniu" starej www. Filtry się pojawiają i odpuszczają. Im masz więcej domen, tym mniejsze prawdopodobieństo, że po akcji z filtrowaniem jesteś w lesie.

Powiedzro dużym brandom. Wtedy pokazą Ci "pieprznij się facet w łepetyne"...

Dla małych wymiana domeny co miesiąc to neiprobkem, dla dużych budujących markę juz tak.

Wiec, IMHO, przestańmy pieprzyć,że wymiana domeny cokolwiek da skoro nie da....

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Domenę można wymieniać jak robisz PP, "fryzjera Radom" lub inne tego pokroju strony. Jeśli pozycjonujesz strony pokroju ceneo lub sklep wielkości RTV Euro AGD, to już nie jest takie łatwe zaproponować właścicielowi wymianę domeny. Jestem na 100% pewny, że takiego "pozycjonera" puszczą z torbami., :)

Mowa o wymianie domeny świadczy o niskich umiejętnościach pozycjonera lub firmy.

Tyle w temacie wymiany domen.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności