Skocz do zawartości

Filtry - Po Jakim Czasie Strona Spada W Wynikach?

tobeadv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do osób, które mają doświadczenie z filtrami. Po jakim czasie od otrzymania filtra typu,

"Wykryliśmy wzorzec nienaturalnych, sztucznych, mylących lub manipulacyjnych linków prowadzących do stron Twojej witryny. Niektóre z tych linków mogą pozostawać poza kontrolą webmastera, więc w tym przypadku podejmiemy działania w stosunku do nienaturalnych linków, a nie rankingu witryny jako całości"

Dopasowanie częściowe - dotyczy linki przychodzące

witryna leci w dół w wynikach?

Nie ma reguły żadnej, miałem kilkanaście stron w filtrze:

1. Strona najpierw poleciała a za 2-3 dni pojawiło się powiadomienie.

2. Najpierw pojawiło się powiadomienie, a po kilku dniach rozpoczął się delikatny zjazd, codziennie o kilka pozycji aż do 80.

3. Równocześnie z powiadomieniem spadek o kilkadziesiąt pozycji.

4. Powiadomienie i nic. Strona w top1 na główną frazę i tak od chyba już 8 miesięcy.

Dodam jeszcze, że z moich obserwacji wynika, że szkodzą linki nowe.

Dla starych domen mam głównie same exact match dodane kilka lat temu i nic się nie dzieje.

Ale to są obserwacje na kilkunastu domenach więc statystycznie mało znaczące.

Bing.com jest szybszy, daje lepsze wyniki. Mniej szpieguje.

Google uczy, Google radzi, Google nigdy nas nie zdradzi.

Tak myślałem, nic nie wiadomo :) Obecnie na drugi dzień poleciały mi tylko dwie pozycjonowane podstrony, które kilka dni temu trochę podlinkowałem - domena główna bez zmian a nawet do góry. Tak się zastanawiam, czy może faktycznie podjęli działania tylko do części witryny, a nie całości i tak jak piszą w jednym z odnośników, nie muszę nic robić bo sami przestali uwzględniać nienaturalne linki ... no ale okaże się na dniach.

Filtr ręczny to nie algorytm, złego samopoczucia jakiegoś robola nie przewidzisz ;-)

Kolejny przykład, od razu zaznaczę, że fraza słaba.

Postawionych 20 domen, prymitywne strony po 2K tekstu na każdej z mieszarki, pojedyncze.

Po miesiącu w top10 mam 8, a czasami 9 swoich, bo fraza słaba ;-)

I tak przez prawie rok.

Wybieram jedną domenę która była najwyżej, dopracowuję fajną grafikę, 4 podstrony, dopracowany tekst, oferta, kontakt, podpinam pod GWT.

Żadnego dodatkowego linkowania. Po miesiącu filtr ręczny za linki przychodzące. Tylko dla tej domeny. Reszta nadal w topach.

Widać tu logikę? Ja widzę. Kasa.

User zrobił coś z domeną, dopracował, podał kontakt więc mu na niej zależy.

A skoro mu zależy to go w łeb o 80 pozycji i niech płaci za Adwordsy ;-)

Żadnego dodatkowego linkowania. Po miesiącu filtr ręczny za linki przychodzące. Tylko dla tej domeny. Reszta nadal w topach.
Widać tu logikę? Ja widzę. Kasa.
User zrobił coś z domeną, dopracował, podał kontakt więc mu na niej zależy.
A skoro mu zależy to go w łeb o 80 pozycji i niech płaci za Adwordsy ;-)

no własnie logiki żadnej bo sam napisałeś że fraza słaba

inna logika to taka że konkurencję szlag trafia i co rusz podp... Cię i dostajesz filtr. Blokujesz stronę przed robotami ahrefs , majestic itp ? Jak nie to kup starą domenę z PR ( koniecznie z PR ; ) ) .Postaw na niej katalog branżowy , przegląd branżowy lub coś w tym stylu. Zrób tak jak wcześniej czyli 10 domen ale 3 z nich linkuj ze swojego katalogu. Jak ahrefs i majestic załapią linki to poblokuj wszystkie roboty i linkuj dalej. Jeszcze na konkurencji zarobisz ;) a moc Twojego katalogu będzie legendarna. Popatrz ile jest zapytań na forum "czemu strona w topach jak ma tylko kilka linków przychodzących" - o to pyta Twoja konkurencja :)

kup starą domenę z PR ( koniecznie z PR ; ) ) .Postaw na niej katalog branżowy , przegląd branżowy lub coś w tym stylu. Zrób tak jak wcześniej czyli 10 domen ale 3 z nich linkuj ze swojego katalogu. Jak ahrefs i majestic załapią linki to poblokuj wszystkie roboty i linkuj dalej. Jeszcze na konkurencji zarobisz ;) a moc Twojego katalogu będzie legendarna.

Fajny pomysł ale nie do tej frazy, za słaba na zarobek ;-)

Fajny pomysł ale nie do tej frazy, za słaba na zarobek ;-)

katalog, przegląd, magazyn robisz branżowy a nie frazowy - przykładowo pozycjonujesz "roboty kuchenne" a katalog/spis robisz o sprzęcie AGD , pozycjonujesz "remonty skrzyń biegów" - robisz katalog motoryzacyjny. Dodatkowo masz kontakty które kiedyś mogą Ci się przydać.

• 1 rok później...

Podpinam się pod temat filtrów.

W ciągu 3 miesięcy dodałem ok. 1000 linków z zaplecza ( zadbanego i z naturalnymi, starymi linkami po normalnym serwisie plus moje linki na FB)

Wyniki mam dobre (nie narzekam) ale będę linkował jeszcze na ok. 50 dodatkowych fraz, też z zaplecza.

Moje pytanie jest następujące:

Czy filtr dostanę w miarę szybko po dodaniu linków ( kilka dni, tydzień lub dwa) czy nie ma reguły?

Czy wtedy kiedy będzie aktualizacja algorytmu.

Pytam bo nie wiem czy linkować dalej.

czy nie ma reguły?

nie ma

wiele zależy od tego co się linkuje, jak się linkuje i czym się linkuje

można dodawać po 1000 linków dziennie na linkowaną stronę i filtrów nie mieć

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Linkując narażasz się, bo linkować w/g nie wolno. Linkować mają inni do Ciebie. I wtedy jest gitara. Tylko G nie ma najmniejszego pojęcia kto linkuje. Dlatego ostrożniej nie zawsze znaczy lepiej ;)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności