Skocz do zawartości

Pytanie O Katalogi - Po Co I Dlaczego?

Xamox

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie, które od nie dawna mnie nurtuje. Są katalogi stron mniejsza już o nazwy bo to nie jest w tym takie istotne choć jak ktoś chce to mu na priv podam gdzie się na to natknąłem. Dodam, że mimo wielkich zmian w Google wieszczenia końca ich istnienia są to działające i aktywne strony.

O co chodzi? O to, że jak wiecie w większości katalogów gdzieś na sidebarze z prawej czy lewej strony znajdziemy taki box ze statystykami ile stron jest bazie o danym Page Ranku(który podobno też miał stracić na znaczeniu) Niektóre katalogi mają w swoich bazach 1 albo 2 czasem nawet 3(oooOO!!) strony o Page Rank 7 ale jak się kliknie żeby zobaczyć jaka to potężna strona o dużym TR i PR chciała się dodać na jakimś śmieciowym, regionalnym katalogu okazuje się, że są to strony.....

ONZ, Youtube, jakaś wyszukiwarka....

Po cholere to?

Dla prestiżu i względów wizualnych żeby ładnie wyglądało dla jelenia który też będzie tam chciał dodać stronkę a najlepiej zapłacić?
Bo mnie ogarnia śmiech jakoby Youtube miał się pozycjonować na stronie xxxxxx.waw.pl.

Powodów jest wiele, tylko niektóre z nich:

- niektóry myślą, że dodanie linków do stron typu Wikipedia pomaga stronie

- dodatkowa treść przez co może być więcej odwiedzin

- dodatkowe zaindeksowane podstrony np. pod swl

- lepiej to wygląda dla potencjalnych ludzi chcących tam dodać swoją stronę

- niektórzy naprawdę w miarę moderują i chcą mieć te najlepsze strony

- sporo osób najpierw dla testu w celu sprawdzenia np. czy jest moderacja, da się dodać link itp. puszcza właśnie takie strony typu Youtube itp.

Moim zdaniem taki sidebar przyciąga ludzi którzy zaczynają, piękne hasła sloganowe typu dodaj i bądź widoczny w internecie za darmo. To nic nie daje a często taki osobnik zapłaci im pare zł za dodanie do katalogów. To tylko czysta komercja aby nabrać nieświadomych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności