Skocz do zawartości

Skakanie Pozycji, Czy To Filtr?

damianoos

Rekomendowane odpowiedzi

Czy też jest jakieś inne uzasadnienie takiego zachowania?

google kalkuluje czy Twoja strona się do czegoś naddaje - zycie. Spadek z 70 na 100-na pozycję to nie spadek . Kto Cie znajdzie na 70 pozycji ?Tyle samo zapaleńców co na setnej.

Strona poleciała pod kluczowymi frazami kilka miesięcy temu, dzisiaj te frazy są właśnie na takich pozycjach i tak to się zachowuje. Na innych stronach, gdzie również wszystko poleciało, frazy również są daleko, ale stoją stabilnie (np. cały czas są na pozycji 70-75). Zastanawia mnie, dlaczego więc na tej jednej domenie to tak skacze, a spotkałem się z opiniami tutaj na forum, że tego typu skoki prawie zawsze związane są z filtrami (?)

kup nową domenę, postaw tam wizytówkę i wpychaj ją chama na topy, a ze stronką docelową możesz się bawić w polepszanie profilu linków, zdobywanie wartościowych, optymalizację itd, itd...

spadek z 70 na 100 miejsce, to spadek z czarnej d.. do tak samo czarne d..

kup nową domenę, postaw tam wizytówkę i wpychaj ją chama na topy

Nie bardzo rozumiem czemu by to miało służyć. Dodam, że frazy te są bardzo popularne, a w topach są bardzo dobre jakościowo serwisy z długoletnią historią.

spadek z 70 na 100 miejsce, to spadek z czarnej d.. do tak samo czarne d..

Wiem, dla mnie to nie ma znaczenia, pytam tylko, czy takie skakanie coś oznacza. To czy strona jest na 70 pozycji czy na 100 nie zmienia nic, ale pytanie dlaczego tak skacze? Inne strony tak się nie zachowują, stąd moje domysły co do ewentualnego filtra - co de facto głównie z wypowiedzi na tym forum wywnioskowałem :)

algorytmik albo słabe zoptymalizowanie pod frazę lub jakościowe linki

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ja mam to na jednej stronie klienta.

Linkowanie wyglądało tak, że była tylko jedna fraza, dopasowanie ścisłe na główną, 2800 linków.

Oczywiście spadło to na 80 pozycje i klient przyszedł do mnie.

Brak działań ręcznych.

Linki to tylko precle i kiepskie katalogi, wyglądało to na Addera ;-)

Zgłosiłem ponad 95% do disavow i powoli wraca ale wygląda to dziwnie:

1. Większość fraz ładnie idzie do góry i jest już top4-8.

2. Główna fraza skakała przez miesiąc od top10 do top40, ale teraz jest na 16-17 pozycji.

Dziwna sytuacja natomiast jest w GWT.

Przy ręcznym sprawdzaniu fraza jest zwykle w okolicy 16-20 pozycji, ale w GWT pokazuje od 6 do 40 pozycji, skoki sa praktycznie co kilka dni.

Ja myślę, że to efekt zdjęcia większości linków i powolnego budowania nowego profilu.

Bing.com jest szybszy, daje lepsze wyniki. Mniej szpieguje.

Google uczy, Google radzi, Google nigdy nas nie zdradzi.

damianoos, takie skoki są częste gdy ktoś ma mało linków, lub linki są słabe (na fitr algorytmiczny to trzeba sobie zasłużyć), algorytm raz tak przelicza, raz tak, sorry ale to zboczenie zawodowe, myślałem że twoim celem jak 99% osób na tym forum są topy a nie wegetacja na 100 pozycji, jak boisz się o swoją stronę, to patent na stronę satelitę to obecnie popularna taktyka, stawiasz jakaś wizytówkę (z przekierowaniem na twoją stronę), np na darmowej platformie i wbijasz ja spamem w topy, przeważnie trochę tam posiedzi i jak poleci, wbijasz kolejne. Jakoś z szaleństwem filtrów za damski ch*j trzeba sobie radzić :)

• 2 tygodnie później...

Generalnie przy tak niskich pozycjach (tj. poniżej 50) takie wahania to standard. Podlinkuj frazę tak, żeby stabilnie siedziała w setce i po problemie. Absolutnie nie doszukiwałaby się tu filtra, przynajmniej nie na podstawie wykresu dla 1 frazy. Gdyby to były skoki pomiędzy 1. a 5. dziesiątką, wtedy trzeba byłoby się temu przyjrzeć, bo np. Google mogłoby raz wybierać sobie do wyświetlania podstronę A, innym razem podstronę B i w zależności od tego dobierać im inne pozycje.

PS Przepraszam, ale straciłam poczucie czasu i nie zauważyłam, że to wątek sprzed kilku tygodni ;)

patent na stronę satelitę to obecnie popularna taktyka, stawiasz jakaś wizytówkę (z przekierowaniem na twoją stronę)
Mówisz o przekierowaniu 301? A filtra nie przerzuci na docelową? Czy raczej chodzi o to, że użytkownik ma ręcznie przejść na docelową klikając w jakiś link?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności