Skocz do zawartości

Dlaczego Linki Tracą Na Znaczenie Matt Odpowiada!

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Panowie, w dobie dzisiejszych technologii, algorytmów i tego jak świat cyfrowy napierdziela do przodu powinniśmy założyć, że wujek google jest technologicznie o krok do przodu przed nami.

Ma wszystko czego trzeba żeby tak było:

pieniądze

inżynierów

strukturę technologiczną

Zastanawianie się czy robot rozpoznaje tematykę strony i ją zapamiętuje to jak w dzisiejszych czasach próba wynalezienia koła.

Robot może sobie analizować i pierdzieć algorytmem ile chce, a za naturą człowieka i tak nigdy nie zdąży. Jak bowiem oceniać jakość strony - gdy nawet ludzie nie są zgodni między sobą. Jednemu się podoba taki opis wspomnianego mongolskiego baletu, a innemu nie. Jeśli mamy się godzić, aby jakiś cyfrowy pierdek od Googla decydował za nas co mamy czytać i oglądać - to sorry, ale jest to cybernetyczny komunizm w najgorszej postaci.

Moje zdanie: im bardziej google próbuje poprawić wyniki wyszukiwania tym bardziej się błaźni.

A co to za problem napisać bota który będzie wchodził i szybko wychodził ze stron konkurencji, a na swojej stronie będzie przesiadywał godzinami?

@oka - problem w tym, że musiałbyś mieć tysiące różnych IP a po drugie musiałbyś tym robotem symulować zachowanie zwykłej osoby - czyli chodzić także po innych stronach, wysyłać maile przez gmaila etc.

Tak naprawdę na chwilę obecną najlepszymi czynnikami, które Google mogło by brać pod uwagę chcąc ustalić kolejność serpów to ilość userów powracających i czas przebywania na stronie, ale raczej ciężko by im było uzyskać rzetelne dane w tym zakresie. Coraz więcej osób korzysta z wyszukiwarki będąc zalogowanymi, dałoby się ustalić ranking wiarygodności użytkowników w danym temacie i uwzględniać to jako jeden z czynników wpływających na pozycję, ale tutaj znowu powstaje pole do manipulacji.

Ja po Google spodziewam się wszystkiego. Kiedyś twierdziłem, że nigdy nie dojdzie do sytuacji w której linki mogą szkodzić (pomijam świeżynki), bo doprowadziłoby to do chaosu i depozycjonowanie konkurencji. Okazało się jednak, że ta korporacja zrobi wszystko dla hajsu. Gdybym usłyszał 5 lat temu o disavow tool to bym się uśmiał... Sam staram się ograniczyć współpracę z Google do minimum, nie wrzucam stron na jedno konto Analitycs, nie korzystam z narzędzi dla webmasterów. Śmiem twierdzić, że pozycjonerzy nasrali do własnego gniazda ufając wujkowi.

jak to w filmie Barei najbardziej lubimy to co znamy, czyli topy będą miały najwięcej odwiedzin itd...

dokładnie. Generalnie oni zaczęli rzeźbić przy czymś co działa (no może działało) dobrze i gdyby nie ich ślepy ciąg do $$$ mogło być jak było. Oby się na tym przejechali...

Tak naprawdę na chwilę obecną najlepszymi czynnikami, które Google mogło by brać pod uwagę chcąc ustalić kolejność serpów to ilość userów powracających i czas przebywania na stronie, ale raczej ciężko by im było uzyskać rzetelne dane w tym zakresie. Coraz więcej osób korzysta z wyszukiwarki będąc zalogowanymi, dałoby się ustalić ranking wiarygodności użytkowników w danym temacie i uwzględniać to jako jeden z czynników wpływających na pozycję, ale tutaj znowu powstaje pole do manipulacji.

To też byłoby nielogiczne, ponieważ są strony firmowe na które przeciętny klient wchodzi raz, szuka usługi i już więcej na nie nie powraca!

Albo powraca za rok. Wiele jest takich dziedzin zycia - np ubezpieczenie samochodu :)

Nadal uważam, że nie doceniamy algorytmu google. Moim zdaniem wiedzą więcej niż nam się wydaje i wszystkie te dane mogą dowolnie łączyć, analizować.

Inżynierowie to mózgi, połowa "specjalistów" seo - to cwaniaczki.

I tyle w temacie.

Czas na testy.

A ja się jednak skłaniam ku stwierdzeniu, że oprócz proporcji nic się w seo nie zmieniło, a ten sajgon sami sobie zgotowaliśmy :) ostatni miesiąc przeznaczyłem na sprawdzanie linkowania 300 stron i do takiego wniosku doszedłem;)

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

oczywiście, że upraszczając, nic się nie zmieniło ale imo ten "sajgon" to nie tyle my sobie zgotowaliśmy, co w G. zrobili się strasznie zorientowani na $ i wymyślili systemy kar za coś, za co można ukarać zawsze każdego, bez wyjątku.

Nie no my zgotowaliśmy sajgon tworząc śmieci tylko po to żeby z nich linkować, gdyby linkowanie było robione z normalnych stron, posiadających ludzkich użytkowników i realny traffic nie byłoby tematu. Był spokój, dopóki skala zjawiska była mała, ale jak chłopaki z grupami precli i katalogów, stron pod SWL, zaczęli się za bardzo rozkręcać to zrobili porządek. Sam muszę się przyznać, że po takich "pokazówkach" zrezygnowałem z linkowania i to był błąd, bo przestałem w ogóle linkować, zamiast zmienić tylko miejscówki. Optymalizacja to najwyżej może mi pomóc wejść do top 30, ale potem liczą się już tylko linki i 301. A jak ktoś wierzy jeszcze w tą propagandę, że bez linków można wysoko rankować to życzę powodzenia. Content is KIng, bo content daje traffic, a jak jest traffic to są i linki. Jak jest traffic to linkowanie jest jak najbardziej naturalną rzeczą.

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

naprawdę myślisz, że ktoś w G. przejmuje się tymi "śmieciami" ? :D Oni mają to w d...e! Mają genialny sposób na przymuszanie do używania AdWords. A jakieś bzdurne teksty o swl'ach, preclach, sreclach, itd. To jest właśnie "propaganda", o której piszesz. Naprawdę myślisz, że gdyby "linkowanie było robione z normalnych stron, posiadających ludzkich użytkowników i realny traffic" to nie położyli by swoich tłustych hamburgerowych łap na $$$, które mają tu pod nosem ?

Nadal uważam, że nie doceniamy algorytmu google. Moim zdaniem wiedzą więcej niż nam się wydaje i wszystkie te dane mogą dowolnie łączyć, analizować.

wiedzą i łączą i kręcą gałkami, testują, ale .... analizują wszystko swoimi statystykami i jak im cyfry dobrze wychodzą to się cieszą, że algo jest dostrojone, tylko.....ma się to nijak do faktycznych wyników i odczuć użytkowników.

Gdyby zrobili prawdziwy feedback - po kilku wyszukaniach dać użytkownikowi (mały buttonik do kliknięcia) możliwość wypełnienia ankietki zadowolenia z wyników.....zrozumieli by brutalną rzeczywistość.... To jak z chodzeniem do lekarza - czuję się dobrze to nic mi nie jest i nie muszę robić badań.

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności