Skocz do zawartości

Laserowa Korekcja Wzroku - Czy Ktoś Z Was Miał Taki Zabieg?

Eldoka

Rekomendowane odpowiedzi

Mar_Dal, jak masz niewielką wadę -1.5 to już Twoja decyzja czy warto. Najczęstszy problem to suche oko, będziesz musiał zakrapiać oczy często.

Ze "znanych" ludzi korekcję robił np. Dem z programu "ogarnij się" :-D

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

Zabieg chciałem zrobić w LEXUM.

W któym mieście? Ja robiem w Krakowie i na szczęscie się nie pogorszyło :)

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

Pie...lony stożek rogówki ;) Rozpoznany około rok temu, ale objawy zauważalne od kilku lat. Ogólnie "usterka" niewylczalna (tylko przeszczep rogówki tak naprawdę leczy) - zabiegi polegają za zatrzymaniu postępu choroby.

Zabieg we wrześniu poprzedniego roku (lewe, gorsze oko). Polega na zeskrobaniu wierzchniego nabłonka oka zakrapianiu ryboflawiną i naświetlaniu laserem (crosslinking). W ten sposób nabłonek ma się odbudować mocniejszy, spłaszczając stożek. Tyle teorii. Kilka miesięcy po zabiegu wzrok się nie poprawił, a czy się zatrzymała choroba (lub zwolniła) - będzie widać dopiero po około roku.

Zakładanie rozwórki nie jest nagorsze - przynajmniej na znieczuleniu. Jak znieczulanie zaczęło puszczać - ból z innego powodu przyćmił niewygodę tego drucianego ustrojstwa;) Leżenie przez pół godziny bez mrugnięcia, bez możliwości poruszenia się nawet odrobinę, z laserem 1 cm od oka - było dość uciążliwe, a nawet bolesne.

Ale każda chorova to inne moetody leczenia, więc nie wiem czy jest sens sugerowaćs się tym.

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

• 2 miesiące temu...

Ja miałem metodą femtolasik. Wada zrównała mi się do zera. Wcześniej miałem wadę -2,5 na prawe i -2 na lewe + astygmatyzm, który powodował że widziałem tragicznie. Z dwóch mentrów ludzi nie rozpoznawałem. Po operacji zwariowałem jak widziałem na bilbordach datę ważności oferty, a bardziej zwariowałem jak usiadłem w autobusie na samym końcu i widziałem przez lusterko jak kierowca wygląda, a wczęsniej nawet lusterka nie widziałem :D

O7vVmZ7.gif

Punkty statlink.pl - dobra cena + gratis Skrypt i eBook, Blog SEO/SEM i Tatuaże na Dziarownia.pl (tatuaże)

ja jestem 2 msc po korekcji wzroku metodą SBK-LASIK i zostało mi na badaniu: OL: 0.25 i OP: 0.5 i dodatkowo suche oko (trzeba nawilżać).

Wcześniej miałem -5 i -6.

Mamuśka miała z 12 lat temu. Wada -7.5 i -8.5. Usuwała wadę w Łodzi. Zabieg trzeba było powtórzyć, na koszt przychodni, ponieważ została wada w okolicy -3. Rok temu wada wróciła, oscyluje w okolicach -2.5. No ale matula jest polonistką w liceum, więc sporo czyta niestety.

Sam się nie zdecydowałem na korekcję laserową (lewe oko -7,5 , prawe -0,25). Tak nie pominąłem przecinka, gdybym miał prawe oko takie jak lewe to bez okularów za kierownicę samochodu nie odważyłbym się siadać. W sumie i teraz nie powinienem, ale czasem się zapomni.

Czemu się nie zdecydowałem:

3 okulistów (jeden koło 70-tki z doktoratem, drugi może z 5 lat w zawodzie, trzeci w średnim wieku) mi odradzało podając te same dwa powody: - z braku grupy porównawczej nie wiadomo po latach (np za 40 lat) jak się zachowa tak skorygowane oko podczas procesu starzenia się, a drugi powód nawiązuje do pierwszego, że często osoby po takim zabiegu po paru latach znowu mają problem ze wzrokiem. Poza tym coś ode mnie prywatnie- widziałem film z przeprowadzania tego zabiegu i strasznie mnie zniechęcił, ale to prywatne odczucie, po prostu nie cierpię jak ktoś mi gmera przy oku, a co dopiero w ten sposób.

Darmowa porównywarka pożyczek online.

Polecam także: zdjęcia Świdnica

oraz pamiątki Świdnica - sklep online

@Eldoka, bardzo przeszkadza to suche oko w codziennym życiu?

Tylko tyle przeszkadza, że zmniejsza się ostrość widzenia i trzeba często zakrapiać oczy i pamiętać o mruganiu.

Warto sobie zainstalować na komputerze program FLUX do przyciemniania ekranu jak jest ciemno i program Workrave , który informuje o przerwach.

W klimatyzowanych pomieszczeniach podobno takie osoby mają duży problem.

Niektórzy to mają po noszeniu soczewek albo z powodu wiatru czy innych czynników.

Wada -7.5 i -8.5. Usuwała wadę w Łodzi. Zabieg trzeba było powtórzyć, na koszt przychodni, ponieważ została wada w okolicy -3.

Przy dużych wadach tak jest. Dużo też zależy od reakcji organizmu. Najczęściej mówią przed zabiegiem przy dużych wadach, że wada nie zejdzie do 0.

(lewe oko -7,5 , prawe -0,25)

ale masz dużą dysproporcje, ale to chyba na monowizji jedziesz.

nie wiadomo po latach (np za 40 lat) jak się zachowa tak skorygowane oko podczas procesu starzenia się

ogólnie krótkowidze są narażeni na choroby oczu jak jaskra czy odwarstwienie się siatkówki, więc to dotyczy ogólnie krótkowzroczności. A oko po korekcji jest dalej krótkowzroczne tyle, że soczewka jest spłaszczona i widzi jak w okularach. Przy Twojej wadzie nie powinieneś podnosić ciężkich rzeczy np. z powodu ciśnienia.

często osoby po takim zabiegu po paru latach znowu mają problem ze wzrokiem

często wada powraca, ale to zależy od trybu życia i na pewno nie wraca do poziomu sprzed korekcji.

Poza tym coś ode mnie prywatnie- widziałem film z przeprowadzania tego zabiegu i strasznie mnie zniechęcił, ale to prywatne odczucie, po prostu nie cierpię jak ktoś mi gmera przy oku, a co dopiero w ten sposób.

Ja przeżyłem taki zabieg i odczucia estetyczne są faktycznie fatalne, ale to jest tak jak u stomatologa.

• 1 rok później...

Oko przed zabiegiem jest znieczulane kroplami więc to zwykle świadomosć "gmerania przy oku" nam podpowiada jakieś niemiłe wrażenia ;) Tak jak tu już ktoś wspomniał, że wszystko zależy, ja nie lubiłam okularów i przeszkadzały mi one w pracy (odpowiadam za wykonywanie ogrodów, często pomagam przy sadzeniu itp.) Zabieg robiłam w Centre de la Vision, który ma świetne opinie w Krakowie i polecam każdemu, bo zrzucenie jarzma okularów jest bezcenne :D

@emi8787 Maxiu jak wpadnie w ten wątek zrzuci Ci jarzmo przebywania na tym forum.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Bogaty ogrodnik, na zabiegi prywatne stać na szkła to szkoda zwrócić uwagę? ;) a tak przy okazji przypominam jak autor temat

pingwin.jpg

Obstawiam że to ta pani z recepcji tego centrum pozycjonuje je w taki sposób :D 

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności