Skocz do zawartości

Co Się Dzieje , Zmiana ( Modyfikacja ) Algorytmu ?

likom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 590
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Na zakończenie trzeba poczekać jeszcze parę dni :)

@foxen, Ja mam same wzrosty, więc nie chce mi się wierzyć, że spamem miałbym lepiej...

A że nie może być tak pięknie, spodziewam się frontalnego ataku pingwina, i to już zaraz :)

Czas na testy.

Chciałbym się odnieść do niektórych wypowiedzi - ja monitoruję 20.487.156 fraz i co - widzę wzrosty na 124.256 sztukach i spadki na 24.445 sztukach :lol:

Sory za off ale niektóre wypowiedzi są rozbrajające :lol:

Ps. zapomniałem dodać, że te wszytkie frazy są konkurencji, ja je tylko MONITORUJE :lol:

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

U mnie tak sobie; wielkiego rozlewu krwi nie było, ale poleciało kilkanaście stron – i to porządnie;

z tą różnicą, że jeśli jakaś strona oberwała, to nie na większość czy wszystkie hasła (jak to bywało przy okazji ostatnich update'ów), ale na kilka czy wręcz na pojedyncze hasła - ale jeśli już jakieś hasło oberwało to konkretnie; chociaż mam dwie strony, które poleciały jak trwa pod kosiarką – ścięte równo na większość haseł (wszystkie kluczowe) i wszystkie przy ziemi :) (czyt. min. o kilkadziesiąt miejsc w dół)

trudno mi znaleźć wspólny mianownik, bo dostało zarówno kilka stron spamowanych „bez znieczulenia”, ale oberwało też kilku „pieszczochów” - pozycjonowanych prywatnym zapleczem, bez ciśnienia, ostrożnie i delikatnie;

i jeszcze taka mała uwaga – duża część z moich stron, która dostała po du**e, to były strony zasiedziałe w topach, które ominęły ostatnie update'y czy masowe powiadomienia w GWT – takie, którym się ostatnio udawało – no i w końcu przyszła na nie pora; wśród nich były zarówno strony ostro spamowane jak i „pieszczochy”;

zobaczymy co będzie dalej - ale w nawiązując do tego, co napisał hyhy (z czym się zgadzam): że każdy update zwiastuje wcześniejsze "dojeżdżanie" serwerów przez roboty (co u mnie też się dało zaobserwować od co najmniej tygodnia), to od dzisiaj jest spokój - i mam nadzieję, że to nie spokój przez burzą... :)

pozdrawiam

Wtrącając się do dyskusji : Trzeba zadać sobie pytanie kiedy tak na prawdę był wdrożony nowy algorytm.

Ja uważam że stało się to powoli od około 10 maja. "obserwuje" ;) jak to inni piszą prawie 300 domen i w tym czasie kilka dostało symptomatycznie dla pandy:

Jeden lub więcej czynników wspólnych:

-słabo rozbudowany serwis (mało stron)

-mało treści

-brak możliwości dywersyfikacji meta

-mało tematyczna treść w stosunku do fraz

Dygresja:

Niektóre osoby obecne na tym forum na pewno odpiszą ze za słabo linkowane i może się nawet z tym zgodzę ale jest jedno ale.

Po co walić 200-300 lub nawet tysiące linków na frazę dla witryny bez optymizacji skoro to samo osiąga się 10-30 linkami z czysto prywatnych zasobów z dobrze zoptymalizowana witryną.

Ahrefs i majestic pokazuje 0 linków, konkurencja nie wie jak to jest robione a i szansa zbanowania przez google jest mniejsza (prawdopodobieństwo trafienia :) )

Poczekam zoptymalizuje albo zmuszę do tego klienta i na spokojnie karawana pójdzie dalej.

(a jak klient ma opory .......niech inny próbuje ja nie kopie się z koniem)

Zaczne moze od tego ze sie przedstawie poniewaz niezbyt czesto udzielam sie na tym forum. Od 9 lat zajmuje sie SEO, za to od 3-4 lat glownie na rynkach zachodnich. Tym razem postanowilem napisac kilka moich spostrzezen dotyczacych naszej branzy i ostatnich zmian. Z racji tego ze zupelnie nie zajmuje sie pozycjonowaniem w Polsce pozwala mi to zaobserwowac roznice w dzialaniu kolejnych to wersji algorytmu. Np ostatnie dwa lata zawsze jako pierwsze zmiany w serpach widac w PL. Dopiero pozniej UK/USA. Wydaje mi sie ze to rowniez spowodowane jest iloscia hardcorowych technik ktore w Polsce sa stosowane do SEO. Wywodzi sie to z tego ze w kraju placi sie za wyniki a nie za "wykonywanie pracy". Przyzwyczailismy klientow do tego zeby placic dopiero za wyniki ...100-200-300-500zl za fraze. Natomiast patrzac od strony klienta to on tak naprawde nie rozumie ze po stronie pozycjonera aby uzyskac zadawalajace pozycje w wynikach trzeba tak naprawde odwalic sporo pracy marketingowej. Widac coraz mniejsze znaczenie linkowa z artykolow i zaplecza. Rowniez ze wzgledu na fakt iz aby zbudowac solidne zaplecze potrzebne sa spore srodki finansowe aby wykonac je porzadnie (conajmniej tak dobrze jak wygladaja obecnie zwykle strony firmowe). Ostatnio mialem okazje wspolpracowac z klientem ktory od lat wspolpracowal z agencjami PR ktore wykupowaly do niego najlepsze miejsca w topowych serwisach z wiadomosciami. Nie mial linkow zbyt wiele (max 80-90) ale strona miala bardzo dobrze ugruntowana pozycje no i trust. Widzialem jak tego klienta spamowala konkurencja przez 2-3 miesiace non-stop. Nie moglem uwierzyc ze dodanie z rumakow 500tys linkow nie wplywalo zupelnie negatywnie na jego wyniki. Wiec jezeli ktos mowi na forum ze kazdy link sie liczy jest bzdura (bez urazy).

Idac teraz dalej do tematu glownego. Czyli ostatnie zmiany algo. Od jakiegos czasu pod dosc konkurencjne haslo pozycjonowalem 3 serwisy ...te same hasla ....z tych samych zrodel zeby bylo ciekawiej. Strony mialy przez ostatnie 5m-cy pozycje 1-2-3 (fajnie co? :) ). Wszystkie 3 maja unikatowy w 100% kontent . Nazwijmy je dla testu A.B,C , tak wygladaja ich parametry :

A - 13 letnia domena PR 4 , niecale 500 stron w indexie , linki prowadza z 647 roznych domen
B - 9 miesieczna domena , PR0 , 140 stron w indexie, linki prowadza z 1600 roznych domen
C - 11 miesieczna domena, PR0, 2000 stron w indexie, linki prowadza z 700 roznych domen

Dodam rowniez ze wszystkie strony byly regularnie (praktyczne codziennie) uaktualniane jezeli chodzi o tresc. W ubieglym tygodniu strony zaczely dosc mocno skakac w wynikach i przetesowana zostala bardzo mocno ta branza. Pozycje stron sprzed 3 tygodni :

A - 1
B - 2
C - 3
Pierwsze ruchy zauwazylem 2 tyg temu i zaobserwowalem chwilowe spadki stron:
A - 1
B - 23
C - 110
Natomiast od wczoraj sa nastepujace:

A - 2

B - 6
C - 30

Dlaczego pokazalem te wyniki ? Poniewaz chcialem zwrocic wasza uwage na fakt iz ilosc contentu nie ma w tym wypadku znaczenia. Ilosc linkow wydaje sie rowniez ze nie ma. Trzeba zwrocic uwage na inne czynniki. To co ktos przede mna tutaj napisal na forum ze nie nalezy pozycjonowac strony zeby pozycjonowac ... ma to pewien sens. Zauwazylem ze sporo stron na te trudne hasla ktore wskoczyly ostatnio w TOP10 nie ma zupelnie slow kluczowych w anchorach. Glownie posiadaja zeby bylo ciekawiej linki z nazwa domeny , nazwa firmy i jakies przypadkowe teksty (w ilosci lacznej 100-150) . Takie strony wlasnie powybijaly sie w TOPy pod hasla ktore do tej pory wydawaly sie konkurencyjne. Zauwazyc mozna rowniez ze strony te linkowane sa ze starszych stron ktorych tematyka jest mocno zwiazana z dana branza. Nasuwa sie tutaj pewien pomysl ze powycinali znaczenie linkow z serwisow z innych branz ktore nie sa powiazane tematycznie. Nie maja linkow z zadnych przypadkowych forow, katalogow czy precli. Jedynie okolo 100 linkow z serwisow tylko poswieconych tej branzy dotyczacej glownego hasla. Wyglada to tak jak gdyby pierwszenstwo mialy serwisy z linkami tylko z branzy i chcieli zamknac poszczegolne branze w zamkniete kregi. Kto sie z nimi linkuje ten zostaje. Kto sie linkuje z innymi spada nizej w tym lancuchu pokarmowym. Ma to sens jezeli staraja sie zredukowac ILOSC linkowania. Probuje potwierdzic jeszcze inne teorie, ale na razie jeszcze zbyt wczesniej na wszystkie wnioski. Czas na testy :) . Mam nadzieje ze dalem tym postem kilku osobom do myslenia.

Ps. zapomniałem dodać, że te wszytkie frazy są konkurencji, ja je tylko MONITORUJE :lol:

a czy to jest aż tak dziwne ? Też monitoruję wiele fraz ( nie moich ) z czystej ciekawości . Chcę wiedzieć czy czyjś sposób jest godny naśladowania . Zamiast tracić kasę i czas na testy - mozna podpatrywać "konkurencję" i wyciągać wnioski.

Trzeba zadać sobie pytanie kiedy tak na prawdę był wdrożony nowy algorytm.

Dla Polski od 19 maja

mozna podpatrywać "konkurencję" i wyciągać wnioski.

Przecież tak się robi.. Standardowe działanie.

Ograniczenie kosztów i czasu.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

a czy to jest aż tak dziwne ? Też monitoruję wiele fraz ( nie moich ) z czystej ciekawości . Chcę wiedzieć czy czyjś sposób jest godny naśladowania . Zamiast tracić kasę i czas na testy - mozna podpatrywać "konkurencję" i wyciągać wnioski.

W taki sposób, to możesz "śledzić" dziecko z podstawówki(or gimnazjum) a nie SEO'wca który wie co robi, szczególnie tego który dba o swoje bazy. Jest kilka sposobów(także na "darmowych" bazach) które skutecznie chronią przed majestikiem/ahrefsem itd.

Takich linków nikt nigdy nie znajdze bez podpięcia strony do GWT.

Możliwości jakie daje obecny algorytm są naprawdę ogromne w celu "zaciemniania" linkowania - ja np. celowo daje linki widoczne, które każdy MA zobaczyć w majestiku/ahrefsie i wiem że nie tylko ja tak robie :D

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

Możliwości jakie daje obecny algorytm są naprawdę ogromne w celu "zaciemniania" linkowania - ja np. celowo daje linki widoczne, które każdy MA zobaczyć w majestiku/ahrefsie i wiem że nie tylko ja tak robie

ech, uprzedziłeś mnie;

kilka dni temu miałem klienta, z polecenia, który "sprawdzał w majesticu stronę kumpla" (tego, który mnie polecił) i zmartwił się, że pozycjonuję ją jakimś gów... i czy jego tak samo będę pozycjonował, i czy to grozi filtrem i karą od google'a, i najlepiej - tak wyczułem - gdybym dom zastawił jako gwarancję, byłby wtedy spokojniejszy...

życie nie jest jednak takie proste, jest prostsze - odpalasz majestica/ahrefsa i już jesteś pozycjoner...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności