Skocz do zawartości

Co Się Dzieje , Zmiana ( Modyfikacja ) Algorytmu ?

likom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 590
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

hoaxer- już od jakiegoś czasu krążyły pogłoski że G będzie chciało wyindeksowac stronki ze zbyt dużą liczbą linków wychodzących, odpadną miejscówki spamowane automatami. Takie posunięcie załatwi większość zaplecz, SWL,...., zostaną głównie linki na "zwykłych" stronach. Zawsze dziwiłem się dlaczego w G robią taką pokazówkę z linkami w blogrollach, że niby fe, że szkodzą, ale jeśli chcą dalej opierać ranking o linki to takie miejscówki są najtrudniejsze do zafałszowania, w przeciwieństwie do komentarzy blogow, czy forach, nie da się w blogrollach umieścić 10K linków

up. Ale sobie przysłodziliście ;)

unnamed, on 21 May 2014 - 22:44, said:

mozna podpatrywać "konkurencję" i wyciągać wnioski.

Przecież tak się robi.. Standardowe działanie.

Ograniczenie kosztów i czasu.

W taki sposób, to możesz "śledzić" dziecko z podstawówki(or gimnazjum) a nie SEO'wca który wie co robi, szczególnie tego który dba o swoje bazy. Jest kilka sposobów(także na "darmowych" bazach) które skutecznie chronią przed majestikiem/ahrefsem itd.

SzlafRock - podpatrujesz gombusów ? ... jak możesz ... ;)

ps. ode mnie - linki to nie tylko majestic i ahrefs :)

edit: raczej nie zbyt skutecznie - darmowe narzędzia wskazują około 500 linków do strony z Twojej stopki ze strony ...-seo.com , i około 50 z ....log.pl - a to tylko jedno narzędzie i wymieniłem te z brzegu.

ps. ahrefs i majestic ...- trzeba byc dzieckiem żeby myśleć ze tylko ahrefs i majestic sledzą linki :)

Moje dziesiejsze spostrzeżenie.

Ja dziś przyłapałem Googlebota jak skanował subdomenę, która stanowi integralną część domeny głównej.

Subdomena to spis pewnych artystów, z linkami do konkretnych podstron z informacji o nich samych. Sporo treści.

Na głównej domenie nazwiska tych artystów padają bodaj jeszcze częściej, na każde przypada ileś tam podstron z ich utworami. Oczywiście wszystkie reguły title, description, zachowane jak nalezy, treść na tyle bogata na ile się da.

I co w związku z aktywnością gbota?

Otóż pospadały pozycję na keywordy z nazwiskami artystów na głównej domenie,

natomiast zaindeksowały sie na wyższych pozycjach podstrony artystów z subdomeny.

Np. na nazwisko/imię artysty XXXX do tej port miałem pozycję no. 19 z głównej

Teraz nie ma jej wcale, natomiast jest pozycja 10 z subdomeny.

Inne wyleciało z głównej i pozycji 18, i zameldowało się natomiast z subdomeny na poz.3

Skanowanie dziś rano, zmiana pozycji w szukajkach niemal natychmiastowa.

Strona naglojęzyczna, frazy sprawdzane w google.com z loaklizacji US,UK,CA.

Ponieważ noszę się z zamiarem przeniesienia strony na nową domenę (bez 301), zastanawiam się czy taki schemat z subdomeną utrzymać, czy może lepiej listę nazwisk przenieść na główną jako subkategorię.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Pewnie jeszcze pomieli przez parę dni i wtedy się zobaczy.

Ostatnimi czasy mielą coraz częściej i więcej - nie tylko przy dużych zmianach. Ciekawe czy przy tym wszystkim branża seo zrobi to co zwykle - czyli masowe napierdzielanie automatami? W sumie to my sami dostarczamy sporo danych odnośnie tego jakie są metody pozycjonowania i ich jakość - zwłaszcza to jak branża reaguje na spadki i zmiany. Jeśli w rakcji walimy dużo spamu to wiedzą, że poszli w dobrą stronę z wycinkami.

Między innymi takim sposobem pomagamy inżynierom google w poprawie rentowności wyników wyszukiwania (nie mylić z jakością).

Z wnioskami z update trzeba rzeczywiście poczekać - osobiście wątpie w to żeby były jakieś odkrywcze bo już dawno można dostać po uszach za cokolwiek. Nie ma jasnych zasad.

Tyle lat minęło a ja nadal działam w SEO
-----

Wykonuję Link Building z tematycznych artykułów sponsorowanych

Dla Polski od 19 maja

Nie zgodzę się.

Największe spadki miałem przed 19. pomiędzy 13 a 17 .

Chyba że to było coś innego , ale zbyt mi wyglądana pandę.

Czy ktoś wie co się w tym czasie mogło wydarzyć ?

Zgodzę się z Tobą, ponieważ z moich spostrzeżeń wynika, że największe zawirowania pojawiły się od 13-15.

Subdomena to spis pewnych artystów

Otóż pospadały pozycję na keywordy z nazwiskami artystów na głównej domenie,
natomiast zaindeksowały sie na wyższych pozycjach podstrony artystów z subdomeny

Nie domyślasz się dlaczego ? To postaram sie wyjaśnić - jest to po części związane z modyfikacjami z zakresu semantyki i większego akcentu położonego na "tematyczność"

Algorytm zadecydował, że skoro domena główna jest jakby bardziej rozszerzona tematycznie i spis nazwisk jest jakby jej "wątkiem bocznym" to wyrankował wyżej po nazwiskach subdomenę która jest tylko i wyłącznie spisem nazwisk ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Jak dla mnie wszystko jasne...:

Zbliża się połowa roku, Google, jak widać po innych tematach, położył znaczny nacisk na reklamy, postarał się, żeby był cały czas pod kursorem (mam nadzieję, że użytkownik nie ma mi za złe ^^) i teraz trzeba przykręcić kurek... Dwa miesiące i spam wraca do swojego normalnego życia :)

SzlafRock - podpatrujesz gombusów ? ... jak możesz ... ;)

Jak moszesz podpatrywać unnameda?

ps. ahrefs i majestic ...- trzeba byc dzieckiem żeby myśleć ze tylko ahrefs i majestic sledzą linki :)

Szlafrock on dodatkowo z usług Macieja korzysta

@up - wnioskuję do moderatora o przeniesienie powyższego postu do działu "dowcipy" :)

Mając na uwadze powyższe wnioskuję jak wyżej.

na to potrzeba olbrzymiej mocy obliczeniowej

Oj tam, wystarczy mieć standardowe IQ żeby to zauważyć.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności