Skocz do zawartości

Co Się Dzieje , Zmiana ( Modyfikacja ) Algorytmu ?

likom

Rekomendowane odpowiedzi

Wścibscy sąsiedzi o Was pewnie równie dużo wiedzą. Takie czasy. Trzeba, jeśli nie zaakceptować, to tolerować. Bo biadolenie do niczego nie prowadzi

Taaaaa, Ty zamiast walczyć ze złodziejstwem i np. zamykać okna i drzwi to próbujesz to zaakceptować i tolerować?

Płacą Ci w Google za wpisy?

A sąsiedzi wbrew pozorom nie wiedzą dużo.

A przynajmniej kilkaset razy mniej niż Google.

Bing.com jest szybszy, daje lepsze wyniki. Mniej szpieguje.

Google uczy, Google radzi, Google nigdy nas nie zdradzi.

• Odpowiedzi 590
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zastanawiam się tylko jak google identyfikuje usera za pomocą przeglądarki i wyciąga z niej dane - mówię tutaj o IE, Firefox. Cache czyste, cookies skasowane, reklamy dopasowane i tak.

1 IP

2 User Agent with operating system

3 Screen Resolution

4 Installed Plugins in web browser

5 Cookies

Do pełnej identyfikacji kompa w sieci potrzebna jest przeglądarka z obsługą javascript.

A google chrome to już może hulać po twoim kompie dowolnie czyli np. może zrobić sobie listę twoich filmów i mp3 które masz na dysku twardym.

Wścibscy sąsiedzi o Was pewnie równie dużo wiedzą. Takie czasy. Trzeba, jeśli nie zaakceptować, to tolerować. Bo biadolenie do niczego nie prowadzi

Taaaaa, Ty zamiast walczyć ze złodziejstwem i np. zamykać okna i drzwi to próbujesz to zaakceptować i tolerować?

Płacą Ci w Google za wpisy?

A sąsiedzi wbrew pozorom nie wiedzą dużo.

A przynajmniej kilkaset razy mniej niż Google.

Tak, płacą, ale niestety nie za odpisywanie na durne posty. Chcesz to jednoosobowo bojkotuj Google i ich wszystkie usługi. Zbierzesz kilka osób? Kilkaset? Kilka tysięcy? A nich i kilkadziesiąt tysięcy. Zapewniam, w statystykach - jak to wcześniej pisałeś - tego nie zauważą.

Google to przynajmniej kilkanaście bardzo użytecznych usług. Jeśli chcesz z nich korzystać to płacisz zgodą na marketing. Proste jak budowa cepa. Nie ma darmowych obiadów.

Chcesz bojkotować? Wymyśl lepsze usługi. To co teraz piszesz o Google 10+ lat temu czytałem o Microsofcie. I co? Przyszedł Firefox i pozamiatał IE. Później przyszedł Chrome i obie je pokonał, bo był lepszy (był, bo teraz się przerósł i muli). Rynek komórkowy też wygryźli Androidem, bo system był o niebo lepszy niż poprzednie. I temu się dziwisz? Że mają lepszych ludzi i nie partaczą? Na szczęście Android ma dużo minusów a na horyzoncie jest OS Firefox, który po dopracowaniu pokaże co potrafi, zresztą Microsoft też ma czym się pochwalić.

Google było i jest, ale niekoniecznie będzie. Spektakularnych upadków było mnóstwo. Aparat Kodaka miałeś? Kiedyś każdy miał...

Zastanawiam się tylko jak google identyfikuje usera za pomocą przeglądarki i wyciąga z niej dane - mówię tutaj o IE, Firefox. Cache czyste, cookies skasowane, reklamy dopasowane i tak.

Wodzu , tak jak bronią się przed wyklikaniem w adwords .

user nie jest identyfikowany za pomoca przeglądarki ani za pomocą kokis ani ip ani systemu ...

każdy kto uzyje ich "systemu" jest w swoim katalogu od momentu zakupu komputera :)

Przyszedł Firefox i pozamiatał IE. Później przyszedł Chrome i obie je pokonał, bo był lepszy (był, bo teraz się przerósł i muli)

@st0per "ONI" zlecili pozycjonowanie chrom-a jak się okazało zrobili to "przypadkiem" firmie która zrobiła BHS , dzięki czemu wsadzili siebie sami w Filtr na pół roku a przez co było o nich głośno i dostali furtkę do stron tematycznych ;P które opisały sprawę

Podaruj 1% Oli Borwik

Wspieraj charytatywnie na SEO forum PIO

Właśnie takie odnoszę wrażanie. Myślałem również, że chodzi o mac sieciówki ale to też nie to. I to testowałem na zwykłym Tumblerze, który doskonale wykrywa dany komputer. Zmiana ip, przeglądarki, czy nawet mac sieciówki nie pomaga. Postawisz kilka blogów jednego dnia, leci blokada i kolejnego już nie postawisz z tego komputera, choćby nie wiem co. Ciekawe jest, że są na to sposoby bo jest taka usługa, napisana w php, gdzie możesz 1k Tumblerów w ciągu godziny. oczywiście po 24h poleci ban na wszystkie ale mimo tego sam fakt, że się da :)

Zresztą blokowanie po IP sprawdza się tylko w harvestowaniu. Blokowanie userów po IP np. w Tumblr oznaczałoby przypadkowe wycięcia akademików, bibliotek itp.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Google było i jest, ale niekoniecznie będzie. Spektakularnych upadków było mnóstwo. Aparat Kodaka miałeś? Kiedyś każdy miał...

Takiej pozycji jaką ma teraz Google nie miała żadna firma wcześniej. Nie sądzę by miało to się w przewidywalnym czasie zmienić. Zwróć uwagę na markę, gigantyczny kapitał i zasięg.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Myślałem również, że chodzi o mac sieciówki ale to też nie to [...]

[...]

Zmiana ip, przeglądarki, czy nawet mac sieciówki nie pomaga.

Każda aplikacja i urządzenie rodem z google (i nie tylko) nadaje użytkownikom numer ID + flash cookies + identyfikator urządzenia, umozliwija skuteczne szpiegowanie. Oczywiście można do obejść lub zabezpieczyć się, jednak niewielka grupa użytkowników googla to robi.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

każda przeglądarka ma swój footprint

https://panopticlick.eff.org/

tu możesz zobaczyć co można wyciągnąć - ale pewnie nie wszystko - zapewne mają coś czym identyfikują niby anonimowo jednak mój/twój komp/id jest unikalne w całej galaktyce i to wystarcza - może instalacja / odinstalowanie softów itp...

Przemek hehe powiem Ci z autopsji, mam nowy lokal... mysle internet trzeba zalozyc, dzwonie do netii bo mysle nie bede dziadom nabijal kasy monopolistom z tepsy, a babka do mnie mowi tak jest lacze telefoniczne? Ja ze nie, to prosze w tepsie sobie zalozyc, bo inaczej nie ma mozliwosci;)

No tak z łączem to wiedziałem i masz racje ale juz niemają tak jak xx lat temu ,że prawie każdy w domu miał stacjonarke i tylko oni byli, odkąd weszła tel. komórkowa to im pewnie dużą cześć tortu zabrali.

Pożyczki na każdą okazje - TanieChwilowki.net

To co teraz piszesz o Google 10+ lat temu czytałem o Microsofcie.

Być może coś tam czytałeś, ale teraz należy to pomnożyć razy kilkaset.

takiego zagrożenia prywatności jakie mamy ze strony Google jeszcze w historii nie było.

Chcesz bojkotować? Wymyśl lepsze usługi.

Nie ma potrzeby wymyślać. Takie usługi już są od dawna.

Problem w tym że trzeba ruszyć głową i obudzić drugą komórkę - ta pierwsza komórka mówi "ustawienia domyślne" ;-)

Google to przynajmniej kilkanaście bardzo użytecznych usług. Jeśli chcesz z nich korzystać to płacisz zgodą na marketing.

Czym innym jest zgoda na marketing a czym innym nieustanna inwigilacja, bez Twojej wiedzy i zgody.

Dam Ci przykład. Na fotce którą ktoś Ci zrobił w mieście bez Twojej wiedzy i zgody zostajesz otagowany i jesteś w wsieci.

Wyrażałeś na to zgodę?

Proste jak budowa cepa

To proste jak budowa cepa ;-)

Bing.com jest szybszy, daje lepsze wyniki. Mniej szpieguje.

Google uczy, Google radzi, Google nigdy nas nie zdradzi.

Przyznam szczerze, że dałem się nabrać na sztuczkę z wybieraniem lokalizacji głosowo podczas używania nawigacji w androidzie - sprytnie to wymyślili - mam ręce na kierownicy więc nie chcę stukać palcem po ekranie telefonu. Bardzo sprytnie... A trzeba przyznać, że system rozpoznawania głosu wyprzedza naszą epokę. Mocno interesowałem się tematem rozpoznawania głosu w czasch, kiedy skanowało się ocr-em książki w celu tworzenia contentu, chciałem to zamienić na rozpoznawanie głosu z programów TV - nawet topowe zagraniczne softy po prostu kulały, stwierdziłem, że na tą technologię potrzeba jeszcze dobre 10 lat i odstawiłem a minęło może 4 i mamy kosmicznie precyzyjne narzędzie - oczywiście, że nie po to, aby ludziom żyło się lepiej :)

SzlafRock - zastanawiam się jakie jeszcze dane mogą wypłynąć przez przeglądarkę (możliwości technologiczne) i gdzie kończy się granica szpiegowania a zaczyna granica hackingu. Żaden antywirus nie będzie się "pluł" o produkty google a co oni tam jeszcze mogą pobrać ? ID dysku twardego ? Numer seryjny procesora ? Strach pomyśleć. Fajnie by to było jakoś sprawdzić. Pytanie - jak ?

Żaden antywirus nie będzie się "pluł" o produkty google a co oni tam jeszcze mogą pobrać ? ID dysku twardego ? Numer seryjny procesora ? Strach pomyśleć. Fajnie by to było jakoś sprawdzić. Pytanie - jak ?

Jest sposób - musisz tylko znaleźć gościa który umie robić cracki pod windowsa ale to raczej za wschodnią granicą.

Cyber - jaki masz pomysł ?

SzlafRock - myślisz, że za pomocą javascript, flasha itp da się wytargać wszystkie dane z komputera ? Przerażające ;/

Myślę nad tym, że robię test z traffikiem ale do tego trzeba skali - x tys komputerów - najfajniej by było zwirtualizować sztucznie rzekome komputery - czyli każda sesja bota ma inne id dysku, inne cookies zapisane, prawdziwą przeglądarkę, inny mac sieciówki itp - IP nie ma tu aż tak dużego znaczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności