Skocz do zawartości

[Mysql] Zamiana Wybranego Ciągu Znaków W Tabeli Bazy Danych

zecke

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam takie oto polecenie, który w bazie danych wordpressa zastępuje mi w tabeli wp_posts w kolumnie post_content każdy wyraz Halo na Halo2

Update wp_posts SET post_content = REPLACE(post_content, 'Halo' , 'Halo2') WHERE post_content like '%Halo%';

Problem polega na tym, że ta operacja zastępuje każdy wyraz z ciągiem znaków Halo na Halo2, czyli wyraz "Halogen" będzie wyglądał tak po wykonaniu tego polecenia: "Halo2gen". A tego zdecydowanie nie chcę.

Jak powinienem zmodyfikować ten kod, aby operacja ta zamieniała mi tylko i wyłącznie słowo "Halo" na to co chce ?

Szukałem na wielu forach i jakoś nie mogę do tego dojść

Dzięki

Rafał

Update wp_posts SET post_content = REPLACE(post_content, 'Halo ' , 'Halo2 ') WHERE post_content like '%Halo%';

Jeśli tabela nie jest wielka zrób więcej zapytań zamiast spacji kropki, przecinki, średniki etc.

Ewentualnie tu masz lepsze rozwiązanie: https://www.codeproject.com/Articles/4733/xp-pcre-Regular-Expressions-in-T-SQL

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności