Skocz do zawartości

Analiza logow czy płatne statystyki?

dpl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od pewnego czasu mam dylemat odnosnie wyboru opowiedniej metody analizy i statystki odwiedzin serwisow www. Do wyboru mam analiznę logów serwera oraz płatne statystyki np. stat.pl lub inne. Zeleży mi na dogłebej analizie oraz szczegółowych danych w celu poprawy użyteczności serwisów www. Chcial bym uzysykac odpowiedz na poniższe pytania :

1.Jakie dokładnie dane mogę uzyskać statujac metode analizy logow serwera?

2.Jakie dokładnie danie mogę uzyskać stosując metode płatnych statystyk np stat.pl lub innych...

3.Pod wzgledem dokładności wyników ktora metoda jest optymalna?

4.Czy są inne metody na uzykanie precyzyjnych statystyk naszego serwisu?

5.Która z metod da nam najbardziej szczegółowe oraz miarodajne dane?

Z góry dziekuje za pomoc i licze na wyczerpującą opowiedz.

Pozdrawiam

Dawid

stat.pl jest dobre, bo można ładnego screena wstawić na stronę, jak to nam odwiedzalność rośnie,

przede wszystkim do porównań z inymi serwisami co do ilości uniq/odsłon, czy też inne, ładnie wyglądające, typu geolokalizacja, w większości przypadków zbędne bajery,

analiza logó pozwoli Ci np. dowiedzieć się jakie słowa kluczowe wpisuje użytkownik do wyszukiwarki, który później kupuje coś w sklepie, czy jaki procent wpisujących 'aparat' kupi ten aparat, a jaki 'aparat olympus 123', i które frazy lepiej pozycjonwać, a które sobie darować, oszczędzając czas i pieniądze...

logi masz 'na zawsze', w stat.pl szczegóły (mało zresztą) tylko kilkudziesięciu ostatnich wejść...

Witaj,

Ja np uzywam stat.pl

dodakowo uzywam wlasnych informacji które są przekazywane wraz z poruszaniem się uzytkownika po serwisie, które też nie koniecznie są zapisane w logach serwera których także nie znajdziesz w stat.pl

W statystkach opartych o javescript nie znajdziesz wizyt robotow sieciowych z oczywistego powodu - roboty nie czytają javascript.

Wiec najpierw musisz przemyslec jakie dane Ciebie intersują, napisać coś wlasnego, cos co bedzie dedykowane wzgledem twoich zainteresowań.

Np w statystykach znajdziesz czas jaki spedzaja ludzie podczas wizyty/odslony czyli jaka jest jej dlugosc itp.

Ale nie znajdziesz np takich informacji jak:

zachowuja sie uzytkownicy podzieleni na grupy:

user skierowany z google - sr. czas wizyty

user skierowany z innych wyszukiwarek - sr czas wizyty.

user uzywajacy IE - sr czas wizyty

user uzywajacy Fire - sr czas wizyty itd

Z danych mozna naprawde wiele wywnioskowac i z tych juz takich dokladnych analiz dowiedziec sie w ktorym kierunku nalezy optymalizowac serwis.

Znaczenie ma wszystko

mozesz analizowac nawet uklad menu - gdy mialem MENU takie to uzytkownicy wiecej przechodzili na kolejne podstrony - a takie to mnie, czyli moja nawigacja jest badz byla oky.

Ludzie dośc czesto robią błedna nawigacje, ale takie doglebne analizy pomagaja.

Tak naprawde musisz sobie odpowiedziec jakie informacje chcialbys posiadac, jakie mozesz posiadac i zrobic cos pod siebie + stat.pl ktory Ciebie czesciowo wyreczy.

pozdro

Z punktu widzenia badania odwiedzających ludzi: ilość informacji dostępna dla statsów zewnętrznych i generowanych z logów jest bardzo podobna. Różnić się tylko mogą zakresem analizy danych oraz sposobu ich prezentacji. Ja osobiście wolę awstatsa niż gemiusa - chodzi o czytelność, zestaw danych (nie licząc geolokalizacji w gemiusie która zazwyczaj jest mało potrzebna) jest podobny. Gemius dodatkowo potrafi (tzn. ma gotowe narzędzia, bo na podstawie logów też można to zrobić) robić analizy konkretnych akcji itp. Gemiusowi trzeba niestety zapłacić kaskę, jesli nie trzeba wykorzystywać ich możliwości wykraczających poza zwykłe mierzenie oglądalności - nie warto.

Innych systemów zewnętrznych nie testowałem (widziałem tylko googlowy) - ztcw nic wartego uwagi w nich nie ma. Analizatorów logów innych też jest kilka, ale zazwyczaj (zwłaszcza te darmowe) są dużo słabsze niż awstats.

Jedyna istotna wyższość systemów zewnętrznych to ich oparcie na JSie działającym po stronie klienta - rejestrowane są wyświetlenia a nie pobrania z serwera, liczone są więc wyświetlenia także pobrane z proxy i cache (co ma szczególne znaczenie przy uzyciu na przykład kilku proxy akcelerujących).

Jeśli chodzi o analizę dla webmastera/pozycjonera/admina: tylko logi. Od razu widać błędy (głównie 404), orientacyjny transfer, roboty, próby ataków - tego na zewnątrz nie da się przenieść i już.

A tak wogóle - było ;) tylko nie wiem gdzie (na szybko nie udało mi się znaleźć)

• 2 tygodnie później...

Ja także korzystam ze statystyk stata ale jestem właśnie na etapie zmiany.

Czy ktoś z was korzysta może ze statystyk neostat? Szukając jakichś alternatywynych rozwiazań natknąłem się na te statystyki. Przyznam, że zrobiły na mnie pozytywne wrażenie ale chciałbym też poznać opinie innych użytkowników. A może ktoś może polecić jeszcze jakieś inne serwisy za rozsądną cenę? Dzięki za wszystkie porady i uwagi. Zdrówko! :D

w jakim sensie pozytywne wrażenie? i co mają ponad stat.pl? na czym polega alternatywa? :D

No ja korzystam z ich statystyk i widzę różnice.

Przede wszystkim dużo mi daje w neostat to że nie mam limtu słów kluczowych do 50 czy innego

Wszystkie jakie miałem wyświatlają, co ma znaczenie zwłaszcza w dłuższym okresie.

Pokazują nr stron w wynikach wyszukiwarek z jakich goście wchodzili do mnie,

wyszukiwarki z jakich wchodzili, strony w serwisie na jakie włazili z danym hasłem

i co najważniejsze moge zobaczyć jak się dane słowo kluczowe zmieniało w czasie :)

Fajną rzeczą jest pokazanie ilości odsłon jakie wykonali goście z danym słowem kluczowym i ile z nich uciekło gdzie pieprz rośnie od razu. Generalnie wypas. :D zwłaszcza że w zasadzie pisze tu o jednym dziale.

Stata nie miałem ale na demie to takich rzeczy nie widziałem.

Podepnę się :D

Więc neostat fajne, fajne i tańsze niż stat.pl chyba...

Analiza logów z awstats fajna, lecz zainstalowanie tego na home.pl mnie chyba zabije :/

google analytics chyba nie zaprasza na razie...

Więc nadal nie wiadomo jak taniej mieć wszystko w/w, najlepsza analiza po logach z home.pl chyba tam wszystko wkładają :P lecz np. darmowa a'la neostat też by byc mogła :rolleyes:

Najlepiej statystyka wyglądająca jak neostat czy stat.pl, a działająca na logach serwera, marzenie....

w jakim sensie pozytywne wrażenie? i co mają ponad stat.pl? na czym polega alternatywa? :rolleyes:

Generalnie wypas. :D zwłaszcza że w zasadzie pisze tu o jednym dziale.

Stata nie miałem ale na demie to takich rzeczy nie widziałem.

Mnie też po tym co zobaczyłem w demie wydaje się, że są ok. Ja do wymienionych przez ciebie słów kluczowych dorzuciłbym ścieżki, tam fajnie mozna śledzić gości i ich zachowania. Do tego znalazłem sporo rzeczy przydatnych do SEO np odbicia gości w zależności np od pochodzenia, wyszukiwarki, czy nawet przeglądarki i rozdzielczości. A i cenowo porównując najwyższe wersje dostępne w stacie i w neostat wypadają prawie 3krotnie taniej :P Napisz Firlej na priva jak możesz coś wiecej o neostacie skoro jestes ich użytkownikiem.

Dzieki za odzew ! ;)

Zdrówko ! :)

Nie wiem, jak bardzo zaawansowanych statystyk potrzebujecie, ale dni temu parę instalowałem sobie bloga na WordPressie i od razu pomyślałem o statystykach do niego. Przeszukałem polskie forum supportujące i natknąłem się na SlimStat. Wygląda to przyjaźnie, mają dokładnie to, czego potrzebowałem (no, prawie wszyskto) i instalują się bezproblemowo. (Mają tzw "patch" o kórych wspominał jare3ek).

Dorobiłem sobie tylko polską nakładkę i jestem zadowolony. Kupić nie kupić, ale zobaczyć warto - w linku powyżej jest demo.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności