Skocz do zawartości

Przejęta Domena Była Zaspamowana Co Zrobić

sterngre

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Niedawno otworzyłem forum pod domeną, która wcześniej była w użyciu przez kilka lat. Zobaczyłem profil linków które wygenerowały się w GT i jest tam sporo spamu.

Pomimo, że nie otrzymałem jeszcze raportu z google o tym ze domena ma spamowe linki chcialbym sam zglosic linki do usuniecia disavov

Co o tym myslicie ? Zastanawialem sie tez czy nie wyslac takiego wyjasnienia do google jak w przypadku gdy otrzyma się filtr czy to zly pomysl ?

Pzdr

Żeby wysłać wniosek musisz mieć info w panelu GWT, działania ręczne, jeśli nie ma komunikatu możesz zgłosić disavow. Jeśli nowa strona jest powiązana tematycznie ze starą, możesz zostawić dobre linki pozostałe zgłosić do DT. Jeśli większość linków idzie do podstron, które już nie istnieją, upewnij się że wszystkie podstrony na które kierowane są linki zwracają błąd 404 - jest to jedna z metod niwelowania złego wływu szkodliwych odsyłaczy.

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

rokko dzieki za odpowiedz. Strona jest powiazana tematycznie a uzyta byla tylko glowna strona w procesie linkowania.

Pojawil sie jeszcze jeden problem mianowicie wystepuja 404 w panelu mam je zignorowac czy probowac to przekierowac jakos ?

pzdr

Grzesiek

a uzyta byla tylko glowna strona w procesie linkowania.

To nie masz wyjścia, musisz disavow zrobić i wgrać do disavow tool.

mianowicie wystepuja 404 w panelu mam je zignorowac czy probowac to przekierowac jakos ?

Jeśli linki znajdują się na lipnych miejscówkach i zrobisz przekierowanie na inny najlepiej dopasowany landing, to jeśli była nałożona kara to ona z czasem przejdzie.

Wszystko zależy od "jakości" linków przychodzących, dlatego nie jestem w stanie jednoznacznie udzielić odpowiedzi czy robić przekierowanie czy zostawić 404-ki.

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

Jeśli linki znajdują się na lipnych miejscówkach i zrobisz przekierowanie na inny najlepiej dopasowany landing, to jeśli była nałożona kara to ona z czasem przejdzie.

Jeżeli jest to nowa strona z zupełnie nową treścią, to jest mało prawdopodobne.

Druga sprawa - co Wy tak pędzicie do tego disavow. Przecież to zabija miejscówki. Potem po update jest płacz i zgrzytanie zębami.

To nie masz wyjścia, musisz disavow zrobić i wgrać do disavow tool.

filtra nie ma, powiadomienia nie ma, ale zapobiegawczo najlepiej wszystko wrzucić do DT;

oczywiście strona od razu poszybuje w górę...

najlepiej niech jeszcze wrzuci jakieś inne tematyczne strony (i wszystkie pozostałe, które pozbiera z różnych źródeł), na których jeszcze nie ma linka, ale na których ktoś może kiedyś link umieścić i stronie zaszkodzić - teraz je już zgłosi to nie będzie miał problemów w przyszłości

ręce opadają

Pomimo, że nie otrzymałem jeszcze raportu z google o tym ze domena ma spamowe linki chcialbym sam zglosic linki do usuniecia disavov

Zgłoszenia do Google nie wyślesz, jak już rokko wspomniał. A disavow teoretycznie możesz zgłosić w każdej chwili, jednak pytanie, ile linków chcesz zignorować. Jeśli nie zauważyłeś żadnych problemów z pozycjami, to oznacza, że na razie te linki nie mają negatywnego wpływu i warto przyjrzeć się im dokładniej oraz wybrać tylko te najgorsze do usunięcia (lub zgłoszenia). Sugestia z 404 na podstronach też jest trafna. Poza tym, jeśli chcesz zajmować się pozycjonowaniem, to możesz w ogóle nie ruszać tych linków, tylko czekać aż w końcu strona oberwie - będziesz miał się na czym uczyć wychodzenia z filtrów ;-)

wystepuja 404 w panelu mam je zignorowac czy probowac to przekierowac jakos ?

Sprawdź, czy do tych podstron prowadzą backlinki. Jeśli tak i jeśli one również są bardzo niskiej jakości, to zostaw te 404. Jeśli są tam fajne linki, ustaw 301 na najbardziej zbliżoną tematycznie podstronę, ewentualnie na główną. Na https://www.opensiteexplorer.org/ wpisz adres strony, później przejdź do zakładki "Top Pages" i wyświetl te z 4**. Będziesz wiedział, na czym stoisz.

Jeżeli jest to nowa strona z zupełnie nową treścią, to jest mało prawdopodobne.

Nowa treść może jedynie wpłynąć na to, że strona nie oberwie za spamerską treść dawniej. Ale linki nadal są zliczane i mogą szkodzić.

Przecież to zabija miejscówki.

To co leci w disavow, ciężko nazwać miejscówkami, z których warto korzystać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności