Skocz do zawartości

Strona Zablokowana W Adwords A Jej Pozycja

mkrauze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam stronę w html, której podstrony pozycjonowałem łącznie na około 130 fraz (18 różnych podstron). Stronę ponadto reklamowałem w Adwords.

Jednakże pod koniec lutego strona została uznana za niezgodną z zasadami Adwords (moim zdaniem kompletnie niesłusznie, po wymianie około 10 maili z logicznymi argumentami odwołującymi się do ich zasad ostatecznie usłyszałem, że jest niezgodna z ich "wewnętrznymi, niepublikowanymi zasadami"................).

Do tego dnia strona zajmowała miejsca 3 do 40 na pozycjonowane frazy (pozycjonowana w miarę możliwości naturalnie, przez czas jakiś 3 miesięcy, wszystko szło powoli do góry, jedna fraza szybciej inna wolniej, ale generalnie w górę). Strona mocno zoptymalizowana pod frazy kluczowe, ale w granicach rozsądku.

2-3 dni po zablokowaniu strony w Adwords w zasadzie wszystkie frazy poważnie spadły - jedne z 3-4 pozycji na 10-15 inne z 3-4 na 30-40, jeszcze inne z 10-20 na 30, 40 czy też nawet 100. Generalnie dość mocne spadki. Po tej sytuacji niemalże zaprzestałem działania z stroną, pozycje pospadkowe się trzymają od ponad 2 miesięcy już, a nawet większość z nich sama poszła w górę, lecz w zasadzie żadna fraza nie osiągnęła jeszcze pozycji sprzed spadków. Generalnie większość fraz sporo skacze, lecz są to skoki na dość niskich pozycjach (20-80), w zasadzie nigdy nawet 'szczyt' skoku nie dochodzi do pozycji sprzed spadku.

I teraz pytania:

1) Słyszałem że adwords nie ma wpływu na pozycję - czy to jest pewne?

2) Czy może adwords nie ma, ale już blokada strony w adwords ma?

3) Co zrobić - pozycjonować dalej, przenieść stronę na inną domenę i tam pozycjonować, przenieś stronę na inną domenę a na starej dać przekierowanie 301, by nie tracić ruchu, nie dublować treści i przenieść siłę pozyskanych już linków?

1) Słyszałem że adwords nie ma wpływu na pozycję - czy to jest pewne?

Pewna to jest śmierć. Tak Adwords nie ma wpływu na SEO (choć sam miałem podobne zbiegi okoliczności)

2) Czy może adwords nie ma, ale już blokada strony w adwords ma?

W drugą stronę tylko, jeśli witryna jest niezgodna z wytycznymi google i dostaje bana, nie dodasz jej do Adwords (sprawdź w GWT - ale jeśli ma pozycje to bana nie ma)

3) Co zrobić - pozycjonować dalej, przenieść stronę na inną domenę i tam pozycjonować, przenieś stronę na inną domenę a na starej dać przekierowanie 301, by nie tracić ruchu, nie dublować treści i przenieść siłę pozyskanych już linków?

To już indywidualnie trzeba analizować.

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

Jeśli ban w Adwords nie ma wpływu na pozycję i nie osłabia 'mocy' mojej strony a spadki to tyko zbieg okoliczności to chyba najlepiej będzie po prostu dalej pozycjonować tą stronę. Nie chciałem po prostu tracić czasu na jej pozycjonowanie jeśli domena byłaby 'osłabiona' przez ban w Adwords. Jeśli tak nie jest raczej spróbuję dalej pozycjonować. Dzięki za odpowiedź

Jeśli strona nie spełnia wytycznych Adwords to prawie automatycznie nie spełnia wytycznych Google tym samym może dostać fitlr na frazy....

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Dokładnie jak mówi Zgred, w przypadku odwołania się od decyzji o zablokowaniu/odrzuceniu przemiła konsultantka przekazuje sprawę do działu technicznego, gdzie strona poddawana jest szczegółowej analizie pod kątem wszelkich wytycznych :D

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Dawno się tak nie uśmiałem jak waszymi wypowiedziami :)

https://support.google.com/adwordspolicy/topic/1626336?hl=pl&ref_topic=2996750

Google nie dopuszcza w Adwords precyzyjnych grup produktów i usług zależnie od kraju / regionu. Nie ma nic wspólnego z SEO.

Za słabą stronę w Adwords można dostać niski współczynnik jakości.

https://support.google.com/adwordspolicy/answer/176072?hl=pl

Pozdrawiam, (-;

tp468x60_banerrr.png

Jeśli strona nie spełnia wytycznych Adwords to prawie automatycznie nie spełnia wytycznych Google tym samym może dostać fitlr na frazy....

Raczej niezupełnie tak jest w moim przypadku. Strona została zablokowana ze względu na umieszczaną, kontrowersyjną wg google treść reklamową (niezgodną z ich "wewnętrznymi, NIEOPUBLIKOWANYMI zasadami reklamowymi"). Pod kątem wytycznych Google wszystko jest raczej ok. Ale wydaje mi się że i tak jakieś działania 'spadkowe' podjęte zostały wobec strony.

@AQQry mylisz się strony przejściowe zarówno w Adwords, jak i w ocenie SQE sa niezgodne z wytycznymi i może się tak zdarzyć, że jedna strona lub wszystkie z takiego konta polecą i jestem pewien tej odpowiedzi :)

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

@zgred, robbieribiera co za banialuki piszecie - nie wiem czy celowo wprowadzacie ludzi w las czy jednak braku wiedzy w temacie ( tylko wtedy po co sie wypowiadać? )

@Robbieriviera gdzie masz pisane o stronach przejściowych? Jasno napisał, jak jest tematyka która nie pasuje polityce google to w adwordsie sie nie wyświetlisz a w organiku możesz mieć i same topy

.

Edit:

Żeby było jaśniej - możesz być i top1 na kredy a mieć bana w adwordsie jak bedziesz na tej stronie dodatkowo do oferty kredytowej wrzucał fotki z nagimi cyckami

Kody -25% na hosting w biznes-host.pl

@mcmagik ~ maszyna jest tak głupia, jak jej użytkownik

@jehowy - zgadzam się że możesz mieć bana w organiku i być w adwords ale takie przypadki tez widziałem ... no można mieć jakies inne doświadczenia co nie ??? chyba, że to zabronione ? Kwesitą ważną jest za co był ban a za co jest kara w Adwords ...

Żeby nie było ja wiem swoje i tyle. Więcej o tym nie napiszę.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

A teraz to ja już nie wiem o czym mowa - odnosiłem się do tego co napisałeś a nie do Twoich doświadczeń ani wewnętrzny przemyśleń.

To nie jest prawdą i tyle.

Kody -25% na hosting w biznes-host.pl

@mcmagik ~ maszyna jest tak głupia, jak jej użytkownik

@jehowy - zgadzam się że możesz mieć bana w organiku i być w adwords ale takie przypadki tez widziałem

Wątpię. Mając bana w ogrganiku nie pojawisz się też w Adwords. Mając bana w Adwords pojawisz się w organiku.

Jutro będę w biurze Google Adwords we Wrocławiu to mogę spytać z pierwszej ręki. :)

@AQQry mylisz się strony przejściowe zarówno w Adwords, jak i w ocenie SQE sa niezgodne z wytycznymi i może się tak zdarzyć, że jedna strona lub wszystkie z takiego konta polecą i jestem pewien tej odpowiedzi :)

Wątpię, że się mylę ;-)

odpowiedź wyżej....

Pozdrawiam, (-;

tp468x60_banerrr.png

@UP zapytaj, ja mam informacje od bezpośredniego źródła oraz "z życia wzięte" , po wymianie zdań zakaz reklamy serwisów afiliacyjnych - strona przejściowa => info z działu tech => po zakazie spadek w organikach -60 ;) takie podwójne uderzenie, a podobno leżącego się nie bije

Google Adwords ma "prosty" regulamin. Obszerny, wszystko tłumaczący, można się odwoływać i kontaktować z biurem obsługi. Wręcz pomagają i starają się robić wszystko na korzyć klienta, jeśli jest to zgodne z regulaminem.

A SEO ? To kilkaset algorytmów, automatyzacja i brak możliwości kontaktu z drugą stroną.

Tutaj rozmawiamy czysto teoretycznie, ale afiliacja nie jest zabroniona w Google, chyba, że obejmuje dziedziny zabronione, o których pisałem wyżej.

Zespół Adwords nie ocenia stron pod względem jakości (robi to algorytm adwords), a pod kątem regulaminu regionu w, którym ta strona chce się promować.

Pozdrawiam, (-;

tp468x60_banerrr.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności