Skocz do zawartości

Jaki Skrypt Forum? Najlepiej Darmowy

Sweet_D

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W zasadzie wszystkie darmowe skrypty mniej więcej jednakowe jeśli mówić od "lekkość".

Jeśli chodzi o tekstowe captcha to wiem, że Mybb ma to w domyślnej konfiguracji, jak reszta nie pamiętam.

Cytat

a jeśli pytanie trafi do czyjejś bazy, to ustawię nowe;)

Mam parę forum i wiem, że to nie dziala za jedną noc hindusi potrafią z 200 kont założyć, nie upilnujesz tego.

Można oczywiscie wylaczyć możliwość dodawać link w profil, zrobić profil "niewidoczny" ale to też nie dobre rozwiązanie.

Czasami dla linka ludzi potrafią pisac dobry kontent, a za darmo po co to im?

Ja jestem zwolennikiem tego, że na forum ma być możliwość dodać link dofollow z sygnatórki/profilu tylko trzeba ograniczyć perfidny spam.

Można zrobić na przykład usuwanie linków z sygnatur jeśli konto nieaktywne x czasu, inne rozwiązania stymujące dostarczanie Tobie contentu  zamian za link.

Tekstowa captcha może nie co pomóc, ale musi być odpowiedż nie zawarta w pytaniu i najlepiej jak odpowiedż ma obowiązkowo zawierać polskie znaki typu ÓŁĄĘŹŻ.

Co do polskich znaków to zawsze o tego staruje przy tekstowych captcha, przy nowym forum nikt pewnie nie  będzie sobie głowy zawracać próbą złamania 10 x wersji polskiej captchy. Jeśli forum podrośnie to trzeba to jakoś inaczej rozwiązać. Co do 200 kont w 1 noc, to chyba da się to jakoś szybko ogarnąć kilkoma zapytaniami do bazy i wyczyścić wszystko za 1 podejściem. 
Spróbuję z mybb, widziałem, że polski support się całkiem udziela;)

Od razu zadbaj o jakieś wtyczki SEO, bo MyBB ma bardzo źle rozwiązane linkowanie wewnętrzne. W gołym skrypcie każda podstrona z postami ma dosłownie kilka różnych adresów, które wyświetlają dokładnie to samo i nigdzie nie ma żadnego rel="canonical". Jak nie potrzebujesz wersji lite, to całego "archiwum" też można się pozbyć (kolejne duplikowanie treści).

Ja mam dwa fora na SMF - samo forum jest bardzo funkcjonalne ale zupełnie nie seo-friendly 

• nieprzyjazne adresy linków (można to rozwiązać wtyczką)
  • adresy linków zmieniają się gdy przenosisz/scalasz temat z innym więc powstaje Ci sporo 404 jeśli np w innym wątku linkujesz do danego tematu (można to rozwiązać wtyczką)
  • nie ma już wsparcia
  • wszystkie linki domyślnie są dofollow

patrząc na to co się stało z tak wielkimi forami jak np dogomania po zmianie skryptu na ipboard to chyba ten też nie jest optymalny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności