Skocz do zawartości

div, layout 2 kolumny i vertical align problem

vel

Rekomendowane odpowiedzi

Mam projekt strony w całości na divach jak to przystało na nowoczesne czasy. I właśnie doszedł mi zasadniczy problem, na który na razie nie znalazłęm rozwiązania i chyba będę musiał główną stronę zatabelkować. AKcja jest taka: 2 kolumny obok siebie. Lewa kolumna zawiera tekst dynamicznie pobierany z bazy i wyświetlany - a więc nienana jest z góry wysokość tej warstwy. Prawa kolumna zawiera krótką grafikę, którą chcę wycentrować w pionie względem lewej kolumny (czyli odpowiednik vertical-align: middle dla komórki tabeli).

Na ten temat google mówi tak: https://www.jakpsatweb.cz/css/css-vertical-...r-solution.html

Wszystko ładnie, ale pierwsze założenie brzmi: there is an area (e.g. <div>) with known height in the page, co rozwala koncept, ponieważ nie znam z góry wielkości żadnego diva nadrzędnego wobec prawej szpalty. a bez tego ten trick faktycznie nie działa.

Znawcy divów, czy da się jakoś jednak rozwiązać może ten problem? Czy niestety świadomie, w imię bezradności techniki divowej w tej sytuacji, muszę wpakować kolumny jako tabelkę?

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności