Skocz do zawartości

Czym Podlinkować Wpisy?

traktor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czym w dobie pingwinów, pand i innych czarno-białych zwierzątek podlinkowywać wpisy w katalogach, artykuły precelkowe czy profile na forach żeby się indeksowały? Miałem krótki rozbrat z SEO, ale wiele się przez ten czas zmieniło. Kiedyś linkowałem z e-weba albo Scrapeboxem z komentarzy i byłem zadowlony, ale czytałem, że teraz takie praktyki szkodzą stronie zamiast pomóc. Poratujcie ;)

Jak podlinkujesz swoje wpisy to zyskają one więcej mocy co powinno się przekładać na moc strony docelowej - patrz różnego rodzaju piramidy. Podlinkowanie jest o wiele lepsze niż naparzanie SWLem z uwagi na to, że te linki będą o wiele dłużej w necie co przełoży się lepiej na długofalowe pozycjonowanie.

długofalowe pozycjonowanie

:D a to coś takiego jest? Myślałem, że długofalowe to tylko kampanie adwords są, ale nie wiem, ja się nie znam.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zgadza się. Teraz dziwne rzeczy Google wyprawia. Najbezpieczniej stawiać subdomeny i subdomeny linkować jako docelowe - w ten sposób możemy uratować niejedną domenę. Obecnie obstawiam na linkowaniu zaplecza:

domena - same dobre linki,

subdomeny - inny spam.

długofalowe pozycjonowanie

Chodziło o porównanie technik linkowania. Przy SWLu - przestajesz działać wszystko znika. Po blastach i innym dodawaniu - przestajesz działać linki dalej są.

Generalnie rzecz biorąc to możesz oberwać już na starcie za katalogi, precle i profile bez względu na to w jaki sposób zostaną zaindeksowane, także dyskusja na temat rodzaju podlinkowania wydaje sie być zbędna jeżeli jest to jest twój pierwszy poziom zaplecza. Jeżeli to są publiczne miejscówki to zapewne większość zostało zgłoszone do disavow.

No to może być niebezpieczne, bo teraz to już same precle i katalogi są niebezpieczne a jeszcze jak dostaną niebezpiecznym blastem, to wszystkie strony do których linkują, na tym utracą.

Oczywiście zależy od tego co to za precle, jak wyglądają wpisy i jakie to blasty i w jakiej ilości by poszły i efekty były by bardzo różne.

To może zamiast tego tylko spingować te precle i katalogi i na pewno się zaindeksuje a poprawić wpis tylko kilkoma normalnymi linkami, np na forach może się udać w profilu i/lub w stopce zrobić link do byle czego ;) ale to na pewno nie przynosi ryzyka i daje małą poprawę. Lepiej dużo drobnych podlinkowań niż wielki blast w jedno miejsce.

Ze starych list katalogów i precli poznikało tak dużo tych co kiedyś były a potem dostały bana i spadek page rank do n/a Właśnie dlatego, że setki a nawet tysiące wpisów były podlinkowywane blastami, swl-ami. Razem to wszystko dawało ogromne ilości najryzykowniejszych linków i ban kompletny. I całe wielkie drzewo linków zbudowane, przychodzących do katalogu i wychodzących z niego do licznych stron nagle traci wartość i robi efekt odwrotny, taki, że najlepiej nie mieć żadnego linka wspólnego z tą stroną. ;)

OK, czyli robisz zaplecze domena + subdomeny, na domenę uważasz, w subdomeny grzejesz czym popadnie. One linkują do siebie?

Dokładnie tak jak piszesz. Jak dostanę filtra na domenę to doopa. Jak dostanę filtra na subdomenę to stawiam kolejną. Linkują ale mieszanie - nie wszystkie na wszystkie.

Google traktuje subdomeny jako osobne twory, tylko że (przynajmniej ja tak zauważyłem) łatwiej wypozycjonować stronę na pełnej domenie niż na subdomenie. Zapewne google traktuje subdomeny trochę po macoszemu.

Po odpowiedzi jestem już pewien, że nie chodzi o to, by wypozycjonować subdomeny, tylko żeby BHS nadało im choć trochę mocy, którą przekażą domenie głównej. A jak się przegnie i dostaną filtra, to likwidacja subdomeny i stawianie nowych. Zarazem też linkowanie solidnymi miejscówkami domeny głównej, żeby nie dały się łatwo zafiltrować z uwagi na te spamersko robione subdomeny.

...łatwiej wypozycjonować stronę na pełnej domenie niż na subdomenie. Zapewne google traktuje subdomeny trochę po macoszemu.

Jesteś pewien? Prosty przykład: To forum jest na subdomenie.

;)

Po odpowiedzi jestem już pewien, że nie chodzi o to, by wypozycjonować subdomeny, tylko żeby BHS nadało im choć trochę mocy, którą przekażą domenie głównej.

A dlaczego te subdomeny nie miały by zarabiać na siebie? Robisz piękne strony tematyczne na subdomenach, podłączasz jakieś AdSense lub inny wynalazek i dodatkowo zarabiasz. Ciut więcej roboty, ale na pierwszy rzut oka nie widać, że to spamowisko i dodatkowo zarabiasz na tym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności