Skocz do zawartości

tablety vs smartphony

dargre`

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o bazy UA to wspieram się często user-agent-string.info (ale to do innych celów)

baza mobilnych była kiedyś w en.wiki, albo np. www.zytrax.com/tech/web/mobile_ids.html ale nie wiem czy to jeszcze aktualizowane...

MS i Mozilla maja raczej stały schemat budowy UA, innych musiałbyś poszukać (Apple i Opera też kiedyś widziałem), tu masz przykłady:

msdn.microsoft.com/en-us/library/ms537503%28VS.85%29.aspx

developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTTP/Gecko_user_agent_string_reference

developer.mozilla.org/en-US/docs/Browser_detection_using_the_user_agent

developer.chrome.com/multidevice/user-agent

Nie doczytałeś do końca ;)

Nie po systemie masz identyfikować tylko po Mobile/Tablet jak już - są tam przecież nawet przykłady pokazujące różnice w UA pomiędzy urządzeniami na Android i Firefox OS...

The platform part of the UA string indicates if Firefox is running on a phone-sized or tablet device. When Firefox runs on a device that has the phone form factor, there is a Mobile; token in the platform part of the UA string. When Firefox runs on a tablet device, there is a Tablet; token in the platform part of the UA string instead. For example:

Mozilla/5.0 (Android; Mobile; rv:13.0) Gecko/13.0 Firefox/13.0

Mozilla/5.0 (Android; Tablet; rv:13.0) Gecko/13.0 Firefox/13.0

No ale to chodzi o Firefox i tylko pod Androidem, a to akurat jest w mniejszości na urządzeniach mobilnych.

Więcej jest Chrome, Safari, IE a nawet Opery. Nie swpomnę o innych cudach tez spotykanych.

Ja nie mogę skupić się na jednostkowym rozwiązaniu, to nie jest dla mnie, tylko dla ludzi spod każdej szerokości geiograficznej, z każdym możliwym urządzeniem mobilnym, i browserem, który obsługuje HTML5 video tag.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Jest tam też przykład na Firefox OS ;)

Generalnie chodzi o sprawdzanie platformy (bo tu masz rodzaj urządzenia) a nie tylko systemu (ten może być taki sam na różnych urządzeniach).

Przy chrome masz tu:

developer.chrome.com/multidevice/user-agent

Phone UA:

Mozilla/5.0 (Linux; <Android Version>; <Build Tag etc.>)AppleWebKit/<WebKit Rev> (KHTML, like Gecko) Chrome/<Chrome Rev> MobileSafari/<WebKit Rev>

Tablet UA:

Mozilla/5.0 (Linux; <Android Version>; <Build Tag etc.>)AppleWebKit/<WebKit Rev>(KHTML, like Gecko) Chrome/<Chrome Rev>Safari/<WebKit Rev>

If you are parsing user agent strings using regular expressions, the following can be used to check against Chrome for Android phones and Android tablets:

• Phone pattern: 'Android' + 'Chrome/[.0-9]* Mobile'
  • Tablet pattern: 'Android' + 'Chrome/[.0-9]* (?!Mobile)'

Nie wiem czy zawsze i czy dla wszystkich silników to znajdziesz - dla innych musisz sam poszukać (to nie moja specjalność).

Nie gwarantuje, że zawsze to zadziała, ale jest to jakaś metoda dla stworzenia swojego schematu uproszczonego podziału urządzeń.

Względnie można tez spróbować podeprzeć się rozdzielczościami - podejrzewam, że tani chłam, którego jest pełno może nie mieć najwyższych rozdzielczości, bo matryce będą za drogie. Choć oczywiście mogę się mylić.

Podejrzewam, że tani chłam, którego jest pełno może nie mieć najwyższych rozdzielczości, bo matryce będą za drogie. Choć oczywiście mogę się mylić.

A widziałeś zmienną z agentami pod tablety, którą tu zamieściłem?

To stara wersja, a i tak można zobaczyć jak różnie to może być, ile tych systemów, browserów i urządzeń może być,

już nie wspomnę o tym, ze dobrze by było wiedzieć, który z nich oferuje fullscreen albo system subtitli VTT....

Eh, ciężko to opanować, no ale parę lat temu było jeszcze ciężej.

W sumie to jakieś 3 lata mój skrypt wspierany jest wersją pod HTML5, wcześniej (i ciągle teraz), tylko flash.

Problem w tym, że mój soft kupują webmasterzy, którzy są jednak inną jakby grupą ludzi niż zwykli goście na stronie.

Taki webmaster od razu puka do drzwi, jak jest coś nie po jego myśli, a zwykle posiadają też nienajgorszy sprzęt.

Tyle, że webmaster, to już niekoniecznie programista, i nie zdaje sobie spraw z ograniczeń jakie moga narzucać browsery czy urządzenia,

a tłumaczyć takiemu co i jak, to porażka.

Zresztą poziom webmasterów zasadniczo się obniżył na przestrzeni ostatnich lat. Technika, programistyka, nowe rozwiązania poszły mocno do przodu,

a tu webmaster jeden z drugim nie potrafi znaleźć i zmienić logo na własnej stronie...

Jak pisałem, nie mogę stosować połowicznych rozwiązań. Wole już wcale niż jakieś tam 50/50, czy podobnie.

Nie moge też dorzucić masakrycznie długiego kodu, bazy danych, czy połączenia z jakimś serwisem.

Soft musi się naprawdę ładować szybko. To tylko jeden z wielu możliwych elementów strony.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności