Skocz do zawartości

Podręczniki pt - Pozycjonowanie i Optymalizacja

Kubiset

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie, mianowicie:

Istnieją jakieś, polecane przez (osoby doświadczone) książki bądż podręczniki o szerszym zakresie nauki Pozycjonowania oraz Optymalizaji, w tym kursy i poszczególne lekcje?

''kursy i poszczególne lekcje'' w sensie, iż jest lekcja teoretyczna, by przejsć do następnej, to najpierw trzeba się zmotywowac i wykonać pierwszą, coś w ten deseń....takie lekcje uczą, aczkolwiek wracając...

Policicie mi coś godnego inwestycji?

Dodam, iż bardziej edukacja w kierunku pozycjonowania/pozyskanie klientów, pozycjonowanie firm etc....itp z tego tematu.

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja mogę polecić kurs Lexy https://www.lexy.com.pl/blog/mailowy-kurs-pozycjonowania kupiłem miesiąc temu dla żony, bo nie mam czasu na tłumaczenie podstaw i po 4 lekcjach daje radę ;)

oprócz tego polecam: https://helion.pl/ksiazki/sztuka-seo-optymalizacja-witryn-internetowych-eric-enge-stephan-spencer-jessie-stricchiola-ra,sztseo.htm + grupę seomastermind na facebooku, śledzenie 20-30 aktywnych osób z branży na G+, aby być ze wszystkim na bieżąco https://www.planeta-seo.pl/

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Kup obojętnie co, byle było świeże i tak wszedzie znajdziesz tylko podstawy. W żadnym, ale to w żadnym! nie znajdzieś wiedzy nawet średniozaawansowanej. Pozniej to już tylko mnóstwo testow i weryfikacja tego czy np. w tych podrecznikach jest napisana prawda. Nie oplaca sie kupowac zadnych drogich kursów.

Powyższe możesz sobie wsadzić w skarpetki. Tu masz prawdziwą wiedzę jak nie należy postępować:

https://support.google.com/webmasters/answer/35769?hl=pl

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

W czasach takiego dynamicznego rozwoju algorytmu Google nie wyczytasz nic nowego w takich książkach. Oczywiście możesz się dowiedzieć wielu podstaw pozycjonowania, ale żadnych nowinek nie wyczytasz. Dodatkowo jeżeli książka wychodzi w styczniu 2014 roku, to w czerwcu 2014 może być już całkowicie nieaktualna, jeżeli chodzi o sposoby pozycjonowania

Nie widzę powodu do płacenia kilkudziesięciu złotych za coś, co bez trudu znajdziesz w sieci. Pamiętaj też, że jeśli będziesz postępował zgodnie z poradami książkowymi możesz sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc, gdyż to, co było dobre wczoraj, dziś może być już bez znaczenia, a jutro wręcz szkodzić.

W żadnym, ale to w żadnym! nie znajdzieś wiedzy nawet średniozaawansowanej.

Już niedługo znajdzie ;-)

PS Dzięki za wzmiankę.

Nie widzę powodu do płacenia kilkudziesięciu złotych za coś, co bez trudu znajdziesz w sieci.

Przelicz sobie czas poświęcony na takie przeglądanie (chociażby buszowanie po PiO), a wtedy będziesz wiedział, ile ten czas Cię kosztował. To jest właśnie główna zaleta książek/kursów, że masz przedstawiony cały temat w jednym miejscu. Poza tym, znowu widać podejście, kiedy NIE chcemy, aby klienci na nas oszczędzali, a z drugiej strony odradzamy innym inwestowanie w siebie, w swoją wiedzę.

A ja bym tak nie lekceważył starszych materiałów SEO ;) Może i się okazać, że to co tam piszą było skuteczne wczoraj, a dziś już nie jest. Lecz wziąłbym pod uwagę, że jutro może nadejść lepszy czas dla tego co było fajne wczoraj :P

Ja mogę na początek polecić kurs Lexy, przygotowany rzetelnie, przy większej ilości zmianach są przeprowadzane aktualizacje, przez co ciągle jest rozbudowywany o nowe rzeczy, które skrócą czas czytania w stosunku do poszukiwania informacji na PIO. Gdzie jest tez kwestia tego, że czytając innych możesz nabyć umyślnie fałszowanych wskazówek.

Odkrywam przed Tobą wszystkie karty na marketing BLOG. ;)Pozycjonowanie i optymalizacja stron internetowych

pozycjonowanie-chorzow.jpg

Przelicz sobie czas poświęcony na takie przeglądanie (chociażby buszowanie po PiO), a wtedy będziesz wiedział, ile ten czas Cię kosztował

Żadna książka nie da mu tego ile na uczy się na buszowaniu i testowaniu metodą prób i błędów. Więc nie opowiadaj głupot o czasie, bo SEO to jest właśnie 90% czasu poświęconego na szukanie i testowanie a 10% na właściwą pracę.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

testowaniu metodą prób i błędów.

Jak będziesz testował metoda prób i błędów to może zrobisz szybowiec. Skoro nie wiesz co testujesz i dlaczego to ja dziękuję.

Podstawa to wiedza. Podstawy pozycjonowania i seo można znaleźć w książkach, a szerszą i aktualną wiedze na blogach różnych "guru". Żeby nie było, nie piszę tu o polskich blogach oczywiście. ;)

Bardzo ważnym elementem jest tez współpraca i wymiana doświadczeń.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

szalf -> ale kto powiedział, że nie wie co testuje. Opcji jest tak wiele, że nie da się na 100% przewidzieć która "proba" się powiedzie przy konkretnych założeniach. Założenia są znane i ścisłe, lecz prób do wykonania jest dużo. Jak więc inaczej nazwać "sprawdzanie swoich założeń dla n prób" jeśli nie "metoda prób i błędów" ? :D.

To co pisze blake jest w 100% uzasadnione i prawdziwe(szczególnie przy trudnych frazach).

Oczywiście zakładamy, że robimy "proste" strony na trudne frazy, a nie duże serwisy - tam można "przewidywać" pewne zagadnienia.

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

ale kto powiedział, że nie wie co testuje.

blake

cytat poniżej

Żadna książka nie da mu tego ile na uczy się na buszowaniu i testowaniu metodą prób i błędów.

Testy wykonuje się w celu poparcia dowodami jakieś tezy, przypuszczeń etc. Taki test nie jest robiony w ciemno metodą prób i błędów, a z góry zaplanowanym sposobem.

Na koniec ciekawostka z zaawansowanej analityki.

Na 80% teorii można znaleźć potwierdzenie w procesie analitycznym. :) Jednak do tego potrzebna jest wiedza zawarta m.in. w książkach. :D

Nie na darmo gdzieś pisałem, że blake przeskoczył od grup katalogów z multikodami do spamowania PP omijając pozycjonowanie. Ktoś pokazał blakowi jak się robi PP i teraz jest "guru" PP. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

testowaniu metodą prób i błędów

Skoro nie wiesz co testujesz i dlaczego to ja dziękuję.

Jak widać z powyższych cytatów bez umiejętności właściwej analizy złożoności problemu nigdy nie osiągniemy celu :zeby:

Testowanie metodą prób i błędów znacząco wydłuża czas nauki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności