Skocz do zawartości

Książki SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

znalazłem temat o książkach, ale jest nieaktywny. Ostatnia odpowiedź miała miejsce 4 lata temu. Wiele się zmieniło i chciałem zapytać, czy aktualnie są jakieś książki/podręczniki, waszym zdaniem, godne polecenia?

Jestem początkującym. Mam już kilka wypozycjonowanych stron na koncie, ale wiele nauki przede mną.

Nie ma.

Lepiej przeczytaj to co znajdziesz na planeta-seo.pl a potem testy testy testy ...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Nie to, że nie zgadzam się z przedmówcą, ale np. Sztuka SEO jest warta uwagi, jak chcesz ja już skończyłem czytać mogę Ci opchnąć taniej.

W książce podoba mi się, że:

- opisali o zjadaniu się słów kluczowych w obrębie domeny, a o tym nie wiele jest w sieci

- opisali o co chodzi z profilem linków

- sporo jest mowy o samym podejściu do pozycjonowania

- jest też kilka zdań o content marketingu, ale na szczęście w oderwaniu od sprzedaży kursów za 1000/2000/3000/4000 zł, które nękają ostatnio polskie SEŁO :P

Nie ma w niej nic o zapleczu, ale wystarczy wszystko odnieść też do zaplecza i temat staje się prosty ;)

...ale jak sam nie robisz testów to książka nie pomoże w niczym

SEO to branża rozwijająca się bardzo szybko. Podstawy są w książkach ale to za mało aby odnosić sukcesy. Trzeba stale śledzić nowości, trendy oraz zmiany algorytmu Google. Nie ogarniesz tego sam, dlatego należy czytać na bieżąco blogi i fora specjalistyczne.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

czy aktualnie są jakieś książki/podręczniki, waszym zdaniem, godne polecenia?

Ta podlinkowana z prawej strony forum. Tak, część informacji może być nieaktualna (głównie dotyczące link buildingu), ale mimo wszystko warto zacząć od wiedzy w pigułce w takiej formie i zaktualizować informacje czytając blogi i forum.

Lexy a moim zdaniem to lanie wody, tak jak większość książek w Helionie tego jednego pana co chyba stwierdził, że jest kiepskim informatykiem to będzie pisał o informatyce (co można po jego "kozackiej" stronie wywnioskować). Jak byłem młody i głupi(teraz jestem trochę starszy) to kupiłem jedną, same trywialne banały powtarzane przez wielu podobnych gości.

Wiadomo, że nie w najlepszym tonie jest promować własne usługi dlatego, ja to napiszę, że lepiej by zrobił jakby kliknął w link w Twojej stopce.

Co do lania wody w takich książkach to się zgodzę. Czytałem Wojownika SEO, książka z helionu. Nie czytałem jej jako świeżak i nic nowego nie wyniosłem ;) Autor jak uczepił się jednego wątku, to wertował go przez 30 stron. Niestety, wiele treści też nieaktualnych (ale to zrozumiem, bo branża specyficzna i dynamiczna). Takie publikacje o optymalizacji stron i podstawowej wiedzy okej - ale dla początkujących. Bardziej zaprawieni w boju to jak napisał zgred, blogi seo, testy, własne pomysły i testy, testy, testy ;)

Profesjonalne synonimy i teksty SEO na zamówienie. Audyty oraz optymalizacja stron! Kontakt: damian@seo-synonimy.pl

Copywriting i usługi SEO - Seo-synonimy.pl

Kilka miesięcy temu kupiłem poradnik video o pozycjonowaniu - niestety z 2008 roku :-D

Oczywiście sprzedający nie podał tego "faktu" w aukcji, poradnik poszedł do kosza :-/

P.S. Lexy ma na swojej stronie kurs pozycjonowania.

Co do książek to kilka czytałem i coś tam zawsze ciekawego się znajdzie.

Niby są nieaktualne ale niektórzy w branży dalej jadą na "sprawdzonych" metodach i niby im się to opłaca.

• 2 tygodnie później...

Akurat zapisałem się na ten kurs od Lexy. Tym razem jest aktualny z 2014 :) Można go znaleźć na jej blogu. Poszczególne części będę otrzymywał w mailach co kilka dni. Jestem po lekturze pierwszej z nich liczącej 17 ze 154 stron.

Pierwszy rozdział porusza tematykę badania analizy konkurencji z którą będziemy się ścigać w szukajce. Jak często na ilu i jakich frazach pojawiają się w serpach. Na jakie frazy warto postawić w pierwszej kolejności. Robi to na przykładzie kilku dużych e-sklepów z branży odzieżowej.

Pierwsza część to głównie prezentacja narzędzi do analizy konkurencji oraz pomocnych przy optymalizacji witryny. Kilka z nich znałem już wcześniej o reszcie pierwszy raz słyszę. Kurs kończy się zadaniem praktycznym w którym musimy wykorzystać to czego się nauczyliśmy.

Za kilka dni gdy otrzymam wszystkie części napiszę o nim trochę więcej.

• 2 tygodnie później...

Renesis16xT ile jesteś gotów wydać na taką książkę ?

Wiem, że ceny tego typu książek wynoszą nawet 200 zł. Ale miałem okazję kilka z nich przejrzeć i rzeczywiście, lepiej dać sobie z nimi spokój. Wszystko co wiem, zawdzięczam blogom specjalistycznym i temu forum, które przeglądam już od jakiegoś czasu :)

Daruje sobie taki zakup. To chyba rzeczywiście bez sensu... :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności