Skocz do zawartości

Cloudflare

dargre`

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo Cloudflare ma wiele zalet, chociażby związanych z bezpieczeńswtem.

Mnie jednak bardziej interesuje wydajność, szybkość, zwłaszcza przy streamingu plików video (95% to pliki video w formacie h264/mp4).

Na dziś streamuję z przyzwoitego dedyka u Hetznera. Jak dla mojej lokacji w Polsce szybkośćstreamowania jest bardzo zadowalająca, szybsza niż z youtube, czy podobnych serwisów.

Ale jak pomyślę o zastoswaniu Cloudflare, to obawiam się, że to już tak pięknie może nie być, choć może być lepiej jesli chodzi o inne dalekie lokacje.

Dawniej miałem tez przyzwoity serwer za Oceanem (CHicago), i mimo odległości szybkość streamingu tu w Polsce też była zupełnie przyzwoita, a z donosów kolegów za Oceanem, była wręcz zabójcza, download na poziomie 2GB/s. Teraz u Hetznera z mojej polskiej lokacji mam jakieś 1GB/s.

W zasobach mam ok 8GB materiałów video, streamuję jakieś 5 GB miesięcznie.

Sama strona, choć rozbudowana, tez ładuje się b. szybko. Alexa czy WBT pokazuje, ze 95% stron jest wolniejsze...

Więc nie wiem czy w moim przypadku Cloudflare to jest coś co powinienem rozważyć.

Opinie? Sugestie?

BTW.

Nie wiem co jest, ale strasznie dużo literówek robię w inetrnecie i muszę to poprawiać. Przecież ja nigdy błędów nie robiłem... Czy to możliwe, że klepię na tej kawiaturze szybciej niż komp i formularz może przemielić? A może coś nie tak z klawiaturą?

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Cloudflare nie jest polecane do stron tego typu, nie poleca społeczność użytkujących jak i same Cloudflare. W archiwach z artykułami na cloudflare chyba nawet jest osobny artykuł o podpinaniu tego typu stron.

Przyznaję nie czytałem archiwów, ale z własnej wyobraźni tak właśnie też to widziałem.

O ile jeszcze hosting jest dzielony to może Cloudlfare śmiga lepiej, ale juz przy VPS a zwłaszcza przy mocnym dedyku, to może być odwrotnie.

Chociaż, jako że pracowałem dla wielu klientów na całym świecie, na setkach róźnych serwerach, to widywałem serwery streamującee podpięte pod Cloudflare. Tyle, że nie analizowałem takich serwerów pod względem szybkości streamowania, nie moje zadanie.

Widywałem tez serwery, a ściślej sam streaming podpięty pod różne CDN, RTMP, Amazon itd., itp.

Sam posiadam konta na Amazon, i Wowzie. Ale do streamowania wielu filmików to się nie nadaje. Chociaż taki Amazon dla dużych klientów może mieć inną ofertę niż dla szaraków.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Tak tylko, że taki normalny CDN a taki CloudFlare to trochę inna sprawa. Do normalnej strony na wirtualce, vps czy dedyku CloudFlare jest ok, nawet lepiej niż ok, zatrzyma nieco nieproszonych gości, wystarczy ze ruszy jakas nowa akcja prób włamań a już dodają odpowiedni filtr do firewalla. Kolejny plus to taki, że przy dużym ruchu zawsze to nieco odciąży Twój serwer i zaoszczędzi transferu, a gdyby coś się spieprzyło u Ciebie to twoja strona leci z ich cache'u. Mają też przy płatnych planach ochronę DDos i inne security dodatki, np: przed zmianą DNS. Jest też filtr ruchu, klik klik i ruch z x kraju wycięty.

Duże serwisy czy usługi jak Feedly z ich korzystają nie bez przyczyny. CloudFlare nie sprawi, że możesz wojować w sieci i darować sobie kwestie bezpieczeństwa ale znacznie pomoże.

Ale CloudFlare to taka bramka i przy stremingu powstaje problem - duża stała liczba połączeń do jednego dużego pliku. Stąd nie jest do takich rzeczy polecane. Podobnie jak z przez typowy domowy router wifi nie uruchomisz usługi VoD dla sąsiadów. Ale jak zainwestujesz w dedykowany sprzęt to już możesz zaszaleć.

Także CloudFlare do zabezpieczenia a do CDN korzystasz z dedykowanych sług jak maxcdn, amazon itp.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności