Skocz do zawartości

Walidacja sieci reklamowych - da się sprawdzić?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio często poruszanym tematem jest popularna walidacja sieci reklamowych. Przykładowo - jeżeli wygenerowaliśmy 100 leadów na kwotę 10 000 zł w miesiącu są ona najczęściej walidowane (około pół miesiąca) i np. ostateczna zarobiona kwota za styczeń pojawia się w połowie lutego.

Ostatnio miałem sytuacje, gdzie przy płatnej reklamie uzbierałem 80 leadów za kwotę 8000 zł a po walidacji okazało się, że faktyczna kwota jest tylko 400 zł zarobków przy mocno stargetowanym trafficu i nastawieniu na target odbiorców.

Teraz pytanie - czy mogę w jakiś sposób sprawdzić, czy rzeczywiście tylko kilka wniosków było poprawnych? Czy można w jakiś sposób skontrolować tutaj sieć reklamową? Co jeśli miałem np. 20 wniosków poprawnych a oni wypłacili mi za kilka?

A jak wyobrażasz sobie że mógłbyś to sprawdzić? Musiałbyś dostać dostęp do ich systemów przy założeniu że nie zostało w nich nic wyczyszczone.

Niestety, ale sieci reklamowe działają na tej zasadzie - też co najmniej kilka razy miałem wypłaty o kilka tys. mniejsze niż wynikało to z moich obliczeń czy staytystyk za poprzednie miesiące i poza reklamacją i prośbą o dokładne sprawdzenie praktycznie nic nie można zrobić.

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Jeżeli zarabiasz 8000 zł miesięcznie, nie korzystaj z sieci reklamowych, tylko napisz bezpośrednio do firm, które się w nich reklamują. Po co Ci pośrednicy, który w Twojej sytuacji mogą zarabiać tysiące złotych więcej niż Ty?

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Gry komputerowe - najlepsze w sieci! SEO dla początkujących - wejdź! 

• 4 tygodnie później...

Regulamin jest tak napisany że nic z tym nie zrobisz. Dodatkowo wystarczy że ktoś złoży wniosek przez twoją stronę a później przy np podpisaniu umowy czy rozmowie telefonicznej stwierdzi że potrzebuje jeszcze czas do namysłu czy chce skorzystać i już wniosek leży jako odrzucony. Nie zawsze winne są agencje. Często widzę że są programy gdzie piszę że ledy są akceptowane po 30 dniach automatycznie. Jeżeli w tym czasie reklamodawca nie odrzuci wniosku takowy zostanie automatycznie zaakceptowany niezależnie czy spełniał warunki czy nie. Nie w każdej sieci tak jest i teraz pytanie ilu jest reklamodawców którzy później nie raportują takich ledów a agencja może je rozpatrzyć jako np odrzucone lub wiecznie trzymać jako sprawdzane.

Jeżeli masz duży ruch lepiej skorzystać bezpośrednio z reklamy np vivusa czy innego reklamodawcy w ich programach partnerskich niż poprzez jakieś agencje.

Dużo sklepów oferuje programy oparte na prowizji od sprzedaży też poza agencjami. Z branży finansowej też jest pełno tych pożyczek czy firm księgowych online które mają ofertę zarobku za polecenie klienta. Warto z tego korzystać a nie dawać zarobić pośrednikom którzy i tak mogą oszukiwać w zliczaniu.

Co nie zmienia faktu, ze niektóre pp nie dadzą nigdy leadów - i warto takie dające jakieś leady a nie zbyt popularne promować i przede wszystkim pisać o nich. Ale co do weryfikacji to tez warto by temat podjąć - ja na włąsną ręke się kidyś kontaktowałem z mniejsza firmą, gdzie maiłem sporo leadów i mogłem porównać statystyki u affilianta i podane przez reklamodawcę. Ale zdaje sobie sprawę, ze lepszy efekt dałyby jakieś zorganizowane działania w tym kierunku. Temat dobry i warto na ten temat wymieniać się doświadczeniami.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności