Skocz do zawartości

Czy jest sposób na ułatwienie sobie przeróbki tabel ?

mamisynek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do wykonania kilkanaście tabel, a właściwie ich przerobienie z zastosowaniem w nowych tabelach opcji wierszy parzystych i nieparzystych (even i odd) z wykorzystaniem arkusza stylów css. Problem w tym, że takie ręczne, na "piechotę" nadawanie klasy poszczególnym rzędom zajmie mi kilka dni. Używam Frontpage i Kompozer, ale nie udało mi się znaleźć w nich interesujących mnie funkcji

Czy jest jakiś "magiczny" sposób aby przekleić zawartość starych tabel na puste nowe tabele z zachowaniem nowych klas w jakimś edytorze html (jakim ?)

czy też istnieją klawisze skrótu aby zaznaczyć co drugi rząd i zaznaczonym elementom nadać klasę ? czy też macie w tym temacie inne pomysły ?

Chcę przekleić zawartość starych tabel do nowych - które są puste i przygotowane (odd - even). Przeklejenie zawartości starych tabel (bez reguły odd - even) do nowych powoduje, że reguła odd - even znika, a więc cała akcja przeklejania w stosowanych przeze mnie edytorach jest na nic. Dodawanie na "piechotę" do każdego rzędu reguły to mnóstwo roboty, a więc chciałbym tak jak pisałem w pierwszym poście uzyskać sposób na szybkie i sprawne uzyskanie zamierzonego efektu.

Sposobu "magicznego" przenoszenia zawartości nie znam - musisz przetestować swoje edytory.

nadawanie klasy poszczególnym rzędom

to głupota, dlatego podałem Ci jak najłatwiej uzyskać efekt, którego szukasz przez psudoklasę nth-child.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności