Skocz do zawartości

Przekierowanie 301 podstron z subdomeny na domenę

hydrax

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie przekierowań 301. Wiem było i jest o tym pełno jednak nie mogę sobie z tym poradzić. Sytuacja wygląda następująco.

na subdomenie powiedzmy www.strona.domena.pl mam pewną stronę napisaną w html która składa się z kilku (6 podstron) tj:

-www.strona.domena.pl/index.php

-www.strona.domena.pl/kontakt.php

-www.strona.domena.pl/oferta.php

itd

Przekierowałem ją na inną domenę powiedzmy www.witryna.pl - blog wordpress

-www.witryna.pl

-www.witryna.pl/kontakt/

-www.witryna.pl/oferta/

itd

Przekierowałem subdomenę tj www.strona.domena.pl na adres www.witryna.pl jednak aby nie tracić linków i pozycji starej strony postanowiłem przekierować również podstrony do ich odpowiedników tj www.strona.domena.pl/kontakt.php do www.witryna.pl/kontakt/ itd

Przekierowanie działa jednak nie do końca o to mi chodziło ponieważ działa to na wywołanie wszystkich plików o tym nazwach a nie tylko tych z subdomeny. Wygląda to następująco. Jeżeli ktoś wejdzie na stronę www.domena.pl/kontakt.php to też go przekieruje na nową stronę. Nie chcę takiej sytuacji ponieważ na domenie www.domena.pl jest inna strona :)

Wiem wiem, oszczędności mi się zachciało :)

W tej chwili mam w .htaccess następującą zawartość:

RewriteEngine on
Options +FollowSymLinks
RewriteCond %{REQUEST_URI} ^\/kontakt.php$
RewriteCond %{QUERY_STRING} ^$
RewriteRule ^(.*)$ https://www.witryna.pl/kontakt/ [L,R=301] 
i 5 kolejnych do odpowiednich podstron

Wpisanie dokładnego adresu tj www.strona.domena.pl/kontakt.php przekieruje do nowej domeny ale pod adres www.witryna.pl/strona/kontakt.php czyli do nie istniejącego. Próbowałem też z kodem: Redirect 301 / strona.domena.pl/kontakt.php www.witryna.pl/kontakt/ nie przekierowuje wogóle.

Oprócz podstron przekierowuje również całą subdomenę poniższym kodem:

Options +FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?strona.domena.pl [NC]
RewriteRule (.*) https://www.witryna.pl/$1 [R=301,L]

Jak zrobić aby przekierowanie działało tylko na subdomene a nie całą domene. Męczę się z tym już długo dlatego proszę o poradę mądrzejszych :)

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności