Skocz do zawartości

Funkcjonowanie 2 domen

Savi

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Kieuje swoje pytanie do kogoś kto będzie wiedział znacznie lepiej odemnie, jako, że pozycjonujecie strony internetowe.

Domena mojej firmy przez całe lata praktycznie od początku, a jest to ok 10lat funkcjonowała z końcówką domeny com.pl póżniej byliśmy w posiadaniu domeny z końcówką pl i w zasadzie od strony technicznej nasza strona w takiej samej formie funkcjonuje pod obiema domenami. Czy to może wywoływać jakieś problemy od strony Google? Bo wyczytałem gdzieś, że te domeny com.pl są domenami drugiej kategorii i może lepiej będziemy pozycjonowani w Google jeżeli będziemy jednak funkcjonować pod domeną z końcówką pl ?

Kilka lat temu korzystaliśmy z pozycjonowania i pozycjonowaliśmy swoją firmę właśnie z tą domeną com.pl

Gdzieś indziej pisano, że firmy wykupują nazwy swoich domen z końcókami com.pl i przekierowują je na swoją główną domenę.

Co nam radzicie? tak jest dobrze jak mamy, czy zrobić takie przekierowanie?

multikonto

Tylko to nie takie proste (to znaczy nie od strony technicznej), istniejemy na dość wysokich pozycjach w różnych frazach związanych z naszą działalnością. Co się stanie kiedy przekierujemy domenę na pl? Wszyscy w firmie starają się zawsze coś w tej materii robić, a to jakiś ciekawy artykuł a to media społecznościowe, dzięki temu całkiem nieźle się trzymamy - boimy się to wszystko stracić.

napiszcie też czy taka sytuacja jaka jest teraz nam szkodzi czy trzeba z tym coś koniecznie zrobić prędzej czy później.

multikonto

Właśnie dowiedziałem się, że najpierw zarejestrowana była domena com.pl a po 5 latach okazało się, że jest wolna nazwa z końcówką pl i firma zakupiła ją, co byście zrobili na naszym miejscu? przekierować tą PLkę na com.pl? czy na odwrót? co wy byście zrobili?

multikonto

A więc tak:

1. Jak dla mnie domena PL czy COM.PL to nie odgrywa znaczenia. Według mnie pod com.pl można tak samo się promować jak pod PL. Jeden problem to taki, że ludzie jak zaczynają rozpoznawać markę, wpisują w Google: "nazwa domeny pl".

2. Jeżeli jednocześnie działają dwie domeny czyli PL i COM.PL to konieczne jest natychmiastowe wykonanie przekierowania 301 na domenę docelową, aby wyeliminować kopię strony z Google.

3. Konsekwencje wykonania 301 z domeny com.pl na pl mogą być niezadowalające. Ciężko powiedzieć co może się stać, a scenariuszy jest kilka:

a) 301 przejdzie gładko - pozycje strony zostaną przeniesione (nigdy nie przejdzie 100% mocy)

B) strona wpadnie w filtr

c) 301 przeindeksuje domenę ale nie przekaże jej mocy

To tak ogólnie co można zrobić w Twoim przypadku...

Ad1,2.

To w takim razie zrobimy przekierowanie 301 na COM.PL i nawet jak wpiszą samo PL to przekieruje na właściwą domenę

Ad3 a i b

no to chyba nie ma co ryzykować, byle by nie było kopii strony i to chyba wystarczy, bo w pewnym okresie było mało ciekawie w pozycjach i kto wie czy ni ebył to jeden z elementów takiego stanu rzeczy.

Ad3 c

obydwie domeny mają PR2, więc moc będzie tasama

Bardzo Ci dziękuję za konkretną odpowiedź!

multikonto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności