Skocz do zawartości

Poczta na własnym serwerze

rzorrz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam kilka stron na własnym serwerze.

Niedawno zainstalowałem też strone dla klienta. Chciałem mu założyć emala z nazwą biuro@jegodomena.pl ale jest problem bo nie dam mu przecież dostępu do swojego serwera, a jak mu stworze takie konto dam linka do logowania i hasło to ja będę znał to hasło i będe miał dostę do jego emaili? A poza tym adres takiego emaila przypisany jest do jenej z moich domen i nie wygląda to profesjonalnie.

Zna ktoś jakieś dobre rozwiązanie takiego problemu?

że tak zapytam - to kto administruje tym serwerem, że podstaw nie zna??

Podpowiedź: Postfix + SpamAssassin + ClamAV + Procmail i można działać z solidnie zrobioną pocztą.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

to jaki to własny serwer..?? nazywajmy rzeczy po imieniu.. qrde.. masz shareda, więc na bank masz jakiś panel - jak zauważył @ExPloiT na 90% masz DA, który w PL jest najpopularniejszy (i banalnie prosty). zmontowanie tam konta mailowego w domenie zajmuje dosłownie 3 sekundy.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Nie rozumiem tej części, mógłbyś rozjaśnić:

A poza tym adres takiego emaila przypisany jest do jenej z moich domen i nie wygląda to profesjonalnie.

Stwórz klientowi konto wraz z hasłem, niech loguje się przez adres: https://jegodomena.pl/roundcube

Jako login niech wpiszę swój pełny adres mailowy, hasło to, które Ty wygenerowałeś.

W większości przypadków hasło do skrzynki może zmienić z poziomu roundcube'a.

Ewentualnie pomyśl o migracji na resellera, wtedy będziesz mógł utworzyć dla niego oddzielne konto, gdzie sam będzie sobie wszystkim zarządzał.

Nie rozumiem tej części, mógłbyś rozjaśnić:

A poza tym adres takiego emaila przypisany jest do jenej z moich domen i nie wygląda to profesjonalnie.

Mam kilka domen. Panel administracyjny cPanel Accelerated2

przpisany jest do pierwszej domeny czyli do panelu loguję się przez adres www.nazwapierwszejdomeny.pl/controlpanel. Aby zalogować się na pocztę, bez względu do jakiej domeny jest przypisana link do logowania jest www.nazwapierwszejdomeny.pl/poczta chciałbym to jakoś zmienić - nie udało mi się tego zrobić z poziomu panelu.

W większości przypadków hasło do skrzynki może zmienić z poziomu roundcube'a.

Nie da się

Ewentualnie pomyśl o migracji na resellera, wtedy będziesz mógł utworzyć dla niego oddzielne konto, gdzie sam będzie sobie wszystkim zarządzał.

jest o wiele za drogi

Właśnie też zastanawiam się nad e-mailem na swojej domenie, ale chcę bez zakładania serwera, tylko przekierowanie z kontakt@mojadomenaaa.com do mojemailw@gmail.com.

Czy to jest możliwe bez google app oraz bez zakładania poczty na własnym serwerze?

Google apps jest już tylko w płatnej wersji.

Możesz natomoast kupić sobie domenę np. w ovh lub innym miejscu, gdzie masz dostęp do edycji strefy dns. Wtedy edytujesz tylko rekord mx i txt, tworzysz konto na zoho a następnie w swoim gmailu konfigurujesz pobieranie poczty z tamtego adresu.

Właśnie też zastanawiam się nad e-mailem na swojej domenie, ale chcę bez zakładania serwera, tylko przekierowanie z kontakt@mojadomenaaa.com do mojemailw@gmail.com.

Czy to jest możliwe bez google app oraz bez zakładania poczty na własnym serwerze?

Tak, możesz utworzyć alias. DA daje taką możliwość.

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Gry komputerowe - najlepsze w sieci! SEO dla początkujących - wejdź! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności