Skocz do zawartości

ilość wejść , czas odwiedzin a ilość BL

Marcus

Rekomendowane odpowiedzi

Pewien tajemniczy przypadek:

Jest sobie pewna X stronka która ma 300 wejść dziennie, czas przebywania ok 10 minut/ IP

strona zajmuje 9 miejsce na fraze xyz

Jest tez druga strona Y która ma 100 wejść dziennie, czas przebywania 10 minut/ IP

strona zajmuje 2 miejsce na ta sama fraze

Strona Y ma ok 800 BL wiecej niz strona X, domena jest tez starsza o ok 3 lata

wszelkie podobieństwa do osób, stron, zjawisk sa zupelnie nieprzypadkowe

pytanie które za mna chodzi od tygodnia i nie moge się go pozbyć:

Jaka jest waga BL do ilości wejść i czasu przebywania na stronie ( ilośc wejsc i czas przebywania swiadcza takze o popularnosci tak samo jak back link, który jest głosem na stronę) ?

Jaka jest waga BL do ilości wejść i czasu przebywania na stronie ( ilośc wejsc i czas przebywania swiadcza takze o popularnosci tak samo jak back link, który jest głosem na stronę) ?

Waga jest podobna do kilograma pierza w porównaniu z kilogramem stali.

I to kilogram i to kilogram.. ale jakże wielka różnica, gdy na nogę spadnie ;-)

A tak na poważnie - no jak możesz się zastanawiac nad związkiem czegoś, co nie jest ze sobą powiązane bezpośrednio.

Stwierdzenie, że ilość wejść jest zawiązana z ilościa BL jest mocnym nadużyciem moim zdaniem. BL wpływa na pozycję w wynikach, ala nie jest (chyba ciągle jeszcze mimo wszystko) najważniejszym wykładnikiem pozycji. Oprócz ilości liczy się także jakość linków, więc też nie mozna tego bezpośrednio przekładać na pozycję i ilość odwiedzin.

Owszem... z pozycji wynika ilość wejść, ale też sama pozycja nie wystarcza, ważne są również przyciągające TITLE i DESCRIPTION.

Teoretycznie BL mógłby być miarą popularności strony, gdyby nie my, którzy tę popularność sztucznie tworzymy. Chyba, że faktycznie tych dwóch stron z twojego tajemniczego przypadku nikt nie pozycjunuje i te BL sie wzieły od ludzi w sposób bezinteresowny.

Poza tym... jestes pewnien, że z tej ilości wejść odfiltrowałeś wszystkie wejścia robotów i innych automatów i podajesz tylko i wyłącznie wejścia ludzi? I jesteś pewien, że trafiają do ciebie tylko z Google?

Stwierdzenie, że ilość wejść jest zawiązana z ilościa BL....

Nie twierdze tak :wow:

interesuje mnie jak ilośc wejść i czas przebywania na stronie maja sie do pozycji strony w stosunku do posiadanych BL

czyli jaka jest ich moc na pozycje w stosunku do mocy posiadanych BL ( lekko generalizując i upraszczając) ?

Chodzi mi o sama idee ilości odwiedzin i czasu przebywania na strone w Google.

nie mam wielkiego doświadczenia w tym temacie ( pozycjonowanie i otymalizacja to moja nowa pasja) dlatego chciałbym poznac opinie kogoś z wiekszym stażem :)

Stwierdzenie, że ilość wejść jest zawiązana z ilościa BL jest mocnym nadużyciem moim zdaniem.

Zauwaz ze nie kazdy pozycjonuje w katalogach (ktore tez generuja wiekszy ruch na tronie)

Moze ma wiecej linkow na stronach prywatnych, ktore sa popularne lub na jakis forach w stopce.

Poniekad ilość wejść jest zawiązana z ilościa BL.

Przygladnij sie w statystykach jaki procent wejsc masz z linkow, szukajek i bezposrednich

O ile w kwestii ogladalności mozna dyskutować, choc moze nie bede sie do tego zaglebial bo bylo to na forum pare razy i moje wnioski ze nie ma w ogole znaczenia albo ma jakiś promil.

A co do czasu przebywania to powiedz mi skąd google ma wiedzieć ile ktoś przebywa na twojej stronie ? Czasem trzeba troche pomyslec :wow:

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Czasem trzeba troche pomyslec

Nie Ptaqu w seo zawsze trzeba mysleć.

Co do pytania w topicu:

Wartość BL: 10 kg

Wartość odwiedzin: 0,1 kg

To tak w kilogramach. Jak chcesz to mogę ci to przeliczyć na centymetry :wow:

powiedz mi skąd google ma wiedzieć ile ktoś przebywa na twojej stronie?

google moze i nie wiem, ale google analytisc juz tak, hehheeheheheh

a powaznie to tylko content wplywa na czas odwiedzin. tak wg mnie. bo co z tego ze np katalog ma p5 i milion linkow. ile na nim posiedzisz? ;P jak strona jest wartosciowa, to i ludzie na niej siedza

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

O ile w kwestii ogladalności mozna dyskutować, choc moze nie bede sie do tego zaglebial bo bylo to na forum pare razy i moje wnioski ze nie ma w ogole znaczenia albo ma jakiś promil.

A co do czasu przebywania to powiedz mi skąd google ma wiedzieć ile ktoś przebywa na twojej stronie ?

to by oznaczalo ze wg Ciebie content nic nie znaczy i licza się tylko BL

wiesz, czasami trzeba troche pomysleć :blush:

a co do Twojego pytania to nie mam pojęcia skąd google to wie, wiem jednak ze wielu tzw prawdziwych pozycjonerów twierdzi że czas przebywania na stronie ma wpływ na pozycję.

cytaty na żadanie ;)

tzw prawdziwych pozycjonerów twierdzi że czas przebywania na stronie ma wpływ na pozycję.

Też często to słyszałem ale w takim razie jakie znaczenie na pozycje ma ma wiek strony?

np: strona 5 letnia z 1 linkiem i strona roczna z 1 linkiem

która bedzie pierwsza? (powiedzmy ze mają podobne wartosci linków)

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

google moze i nie wiem, ale google analytisc juz tak, hehheeheheheh

no tak, ale jeszcze stosunkowo malo osob je uzywa by to sprzezac z wyszukiwarką, wiec raczej odpada.

A to skąd wyczytaleś? ja o BL nic nie wspomnialem. Odnioslem sie tylko do ilości odwiedzin i jej czasu. Trzeba czytac miedzy wierszami, ale czasem tam nic nie pisze to proponuje nie wymyslac i potem odnosic tego do mnie ze niby ja to mowie :D

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

z kad sie wziela analiza czasu przebywania na stronie ? :)

Do tego kazdy musialby miec jakiegos toolbara albo wstawic sobie jakies tstaty specjalnie dla Google - bez ingerowania w kod strony, tugdziez otwierania jej w iframe Google nie ma mozliwosci sprawdzania czasu przebywania, ew. klikalnosci ale to niewypal i wiedza o tym dobrze :zeby:

content juz nie ma zadnego znaczenia, ew. przy indeksacji - lepszy content, wiecej podstron, sila w linkach - jak ktos ma 10 razy wiecej linkow niz konkurencja moze wypozycjonowac strone bez zadnego contentu ani nawet keyworda w tytule - content nie ma znaczenia przy silnym linkowaiu ze wzgledu na to ze strona moze byc wykonana we flashu :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności