Skocz do zawartości

Wycena własnych usług

Koli

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mam jeszcze pytanko odnoście ilości wyników w google na konkretną frazę. Chodzi mi o przedział np 150 000 wyszukiwań będzie prosciejsze do wypozycjonowania niż 2 000 000 wyników. Na jakiej podstawie liczą niektóre systemy że jest mała konkurencyjność, duża, średnia ? Jakie są widełki od do ?

Mam jeszcze pytanko odnoście ilości wyników w google na konkretną frazę. Chodzi mi o przedział np 150 000 wyszukiwań będzie prosciejsze do wypozycjonowania niż 2 000 000 wyników. Na jakiej podstawie liczą niektóre systemy że jest mała konkurencyjność, duża, średnia ? Jakie są widełki od do ?

Pytanie, możesz zadać w oddzielnym temacie, gdyż ten jest o czymś innym. Zerknij kilka postów wyżej użytkownik EzxPIoiT podał kilka linków, tam znajdziesz odpowiedź. A krótko mówiąc na podstawie wyszukań nie określa się konkurencyjności.

@all

Dzięki za odpowiedzi, z każdej wypowiedzi można coś wywnioskować ;) Nawet pomyślę o kupnie żółwia ;)

Nie pozwól, by konkurencja ciągle Cię wyprzedzała. Znajdź się ponad nimi, dzięki Google AdWords!

www.Lera.pl Forum koszykówki ulicznej - Street-Ball.info

Wycena fraz może być adekwatna do:

- czasu spędzonego nad optymalizacją i linkowaniem

- cen konkurencji

- ustalenia ilości stron konkurencyjnych

- ustalenia jakości stron już istniejących w TOP10 (należy wziąć również pod uwagę mapki)

w tym przypadku można ustalić własne współczynniki np za ilosć stron konkurencyjnych do 50.000 ustawiam cenę startową "X" złotych, a potem kolejno mnożysz ją poprzez mnośniki nadane do jaości i konkurencyjności stron.

Oczywiście co do tego rozwiązania będzie tyle samo przeciwników co zwolenników. Prawda jest taka, że jeżeli w praktyce będziesz realizował zelcenia np. na 50 fraz, to ta 51 fraza już na "wyczucie" powinna być dobrze wyceniona ze skutecznością do 90 procent.

Najważniejsza jest jednak wiedza i uczciwość. Nie ma co wyceniać piekielnie trudnych fraz, skro teraz nie wiesz do końca jak wycenić frazy lokalne. Ale to nie grzech, przecież warto zapytać się o opinię innych z jakiego punktu startowego rozpoczynają wyceny.

A ja proponuję zacząć od ryczałtu w wysokości kilkuset zł miesięcznie dla zestawu z góry określonej liczby fraz lokalnych, np. 5-8. Staraj się tak dobierać koszty, aby na tym trochę zarobić, jednak pierwsze zlecenia powinieneś traktować jako naukę. Loguj czas pracy, zobacz ilu klientów zdobędziesz w ciągu kilku pierwszych miesięcy, zobacz ile czasu schodzi na formalności i korespondencję z klientami. W końcu po kilku miesiącach odeń czas pracy, efekty i to, ile z tego masz.

Nie możesz bazować na stawkach konkurencji, skoro poziom i techniki każdego z nas są inne, inny jest czas oczekiwania na efekty i ryzyko doprowadzenia do filtra.

jednak pierwsze zlecenia powinieneś traktować jako naukę.

Osobiście jestem przeciwny aby dyletant rozpoczynał odpłatne świadczenie usług. Aby to robić należy być co najmniej dobrym w swoich fachu. Jeśli autor nie potrafi wycenić własnych usług to można sądzić, że nie jest pewny swoich umiejętności.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Umiejętność wyceny swoich usług nie ma związku z tym, czy autor wątku zna się na rzeczy. Przed tym dylematem staje każda osoba decydująca się na racę na własnej DG, niezależnie od branży. Mógł 5 lat pracować u kogoś ze świetnymi efektami, ale jeśli nie miał styczności z wycenami ani nie miał wglądu do informacji o kosztach działań, nie musi od razu być w stanie wycenić swojej pracy.

Osobiście jestem przeciwny aby dyletant rozpoczynał odpłatne świadczenie usług.

Najlepiej poćwiczyć przed robotą za kasę ale czy autor na pewno jest dyletantem czy dopiero zaczyna DG? Okaż proszę odrobinę miłosierdzia i pomóż bliźniemu a nie od razu jazda i jazda :D

Przykładowo chłopak może pomalować swoje mieszkanie, znajomych i rodziny ale może mieć problem za ile to zrobić dla obcego. Dostał parę podpowiedzi ale nie zadaje dalszych pytań... Dajmy mu szansę :)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Przykładowo chłopak może pomalować swoje mieszkanie, znajomych i rodziny ale może mieć problem za ile to zrobić dla obcego

Od 6 zł do 12 zł za m2. ;)

Dajmy mu szansę

OK. W poniższym linku jest wszystko zawarte co potrzeba.

https://seoinfo.edu.pl/wycena-frazy-na-ile-wycenic-fraze/

PS.

Jeszcze jedna ciekawostka, ten link jest naturalny. :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Nie zapominajmy, że każdy jakoś zaczynał odpłatne pozycjonowanie. I nie wierzę, aby znalazło się sporo osób, które uważały, że już od pierwszego zlecenia były w stanie prawidłowo je wycenić.

Sama zanim zajmowałam się SEO, podejmowalem różne dorywcze zlecenia i z perspektywy czasu widzę, że za jedną z tych prac nigdy nie powinnam była się zabierać, a kolejną w pewnym sensie nadal kontynuuję. Ale jakoś musiałam się sprawdzić i to w szczególności w pracy z klientami. Zazwyczaj na forum, w wątkach o wycenach itp., jedzie się po osoby zaczynające seowanie zapominając o tym, że sami od czegoś musieliśmy zacząć.

Dziękuję za odpowiedzi i porady. Co do moich umiejętności, nie do końca mi to oceniać. Kilka lokalnych fraz miałem możliwość już wspiąć na szczyt. Ale nie jest to miejsce na kwestionowanie wiedzy, pytanie zadałem gdyż sprawia mi to jeszcze trudność. Dlatego chciałem aby wypowiedziały się osoby doświadczone z branży :)

Nie pozwól, by konkurencja ciągle Cię wyprzedzała. Znajdź się ponad nimi, dzięki Google AdWords!

www.Lera.pl Forum koszykówki ulicznej - Street-Ball.info

Tak tak bierzcie na allegro, a później z piskiem na PiO, że strona ma bana albo filtr :D

Podejrzewam, że taka współpraca, zakończyłaby się zapytaniem na PiO dlaczego przez x miesięcy nie skoczyła pozycja, chociaż stroną zajmuje się firma, która za 4 frazy wzieła aż całe 100zł. Jaka cena taki efekt :)

Masz rację. A potem klient zmienia firmę i będzie płacił tylko za efekt i zarząda dodać do umowy wzmiankę o wzrocie kosztów :/

taki tam specjalista seo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności