Skocz do zawartości

Sortowanie a później grupowanie

Mar

Rekomendowane odpowiedzi

Te zapytanie nie bierz pod uwagę daty tylko wystąpienie rekordu który miał pozycję i raz zdarzyło się, że nie miał.

Fakt, chyba się nadal nie zrozumieliśmy do końca, ja chciałem z tych rekordów dostać taki wynik:

1|NULL|2014-06-27 00:00:00

20|NULL|2014-06-21 00:00:00

Czyli, strony, które na chwilę obecną nie mają pozycji, ale chyba jest to niemożliwe.

M.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Czyli, strony, które na chwilę obecną nie mają pozycji,

Dla mnie chwila obecna to chwila sprawdzania, więc możesz dodać warunek po dacie NOW().

Jeśli chcesz budować bardziej zaawansowane zapytania zainteresuj się procedurami składowanymi lub funkcjami.

---

Tabela powinna być tak skonstruowana by mieć dane dla każdego słowa - pozycji od chwili dodania do teraz bez takich dziur jak masz w demo.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

My sie chyba nadal nie rozumiemy, to sie musi dać zrobić, i nie pisz, ze ma dać NOW(), napisałem, ze chodzi o aktualna/ostatnia pozycje, i to na poczatku z grupowanie miało sens..

Sortowanie po dacie, pogrupowanie, i wtedy warunek NULL, tak ja to widze, ale nie umie przelac tego w kod.

M.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Sortowanie po dacie, pogrupowanie, i wtedy warunek NULL, tak ja to widze, ale nie umie przelac tego w kod
Też ci piszę byś zastosował procedury składowane jako bardziej rozbudowane instrukcje SQL.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

ale chyba jest to niemożliwe.
SELECT * FROM
(
  SELECT p1.id_slowa, p1.pozycja, p1.data
  FROM pozycje p1
  ORDER BY p1.data DESC
) tmp

GROUP BY tmp.id_slowa
HAVING tmp.pozycja IS NULL

danezbazy4.jpg

Dokładnie mi o to chodziło, posortować po dacie, pogrupować i dać warunek NULL, ale moja niedzielna znajomość SQL to na to za mało i męczę to już od kilku dni :D

Dzięki wielkie.

M.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności