Skocz do zawartości

Usuwanie 2/3 backlinków - warto?

knowhow

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem na warsztat nową polską stronę, która jakiś czas temu była wyciągnięta z filtra. Po przejrzeniu linków prowadzących do strony, okazało się, że prawie 2/3 to spam. Zdecydowana większość to komentarze na blogach zupełnie niezwiązanych z tematem, prowadzonych czasem w egzotycznych językach lub linki z kiepskiego zaplecza (takie same strony, z identyczną treścią, postawione na kilkudziesięciu podobnych subdomenach). Na zdrowy chłopski rozum powinno się tego pozbyć bez wachania, ale trochę się obawiam, bo 2/3 to dość duża ilość. Dodam, że chodzi o dziesiątki tysięcy linków.

Czy ktoś testował już takie rozwiązanie i mógłby mi coś zasugerować? Będę wdzięczny za każdą podpowiedż.

Komentarzy nie usuniesz, tak samo jak szemranki. Jedyne co pozostaje to albo DT albo jeśli chcesz to przykryć to lepsze linkowanie + socialówka i tak po roku może wyjdzie ;): P

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

A po kij DT jak strona jest w top 10, spadek pozycji zapewnili zapewne podobni nadgorliwcy zgłaszając większość twoich spamerskich witryn do tegoż narzędzia, oraz zapewne z rozmachu trochę tych pozostałych. Zdobądź trochę porządnych linków i stronka skoczy do góry. Na DT będziesz miał czas jak dostaniesz filtr i nie będziesz mógł z niego wyjść.

Długo nie posiedzi jeśli jest śmietnik - napisałem alternatywę do DT

@pies: robi się też na algorytmiku i w wielu przypadkach pomaga.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

tak , ale trzeba wiedzieć (mieć pewność ) za co ten algorytmik jest a to już wyższa szkoła jazdy :/ - no chyba że sie wcześniej robiło frazy tak jak 4-5 lat temu to wiadomo za co :D

Podaruj 1% Oli Borwik

Wspieraj charytatywnie na SEO forum PIO

posiedzi, nie posiedzi któż to wie, nie my o tym decydujemy, przeżyła zwierzaki G, to może być w topach całe wieki. Z jakiegoś perwersyjnego powodu stronka i jej linkowanie, podoba się algorytmowi G, inaczej nie odpuściłby filtr, a strona mimo spamerskiego linkowanie nie byłaby w topach.

Niestety nie ma narzędzia, które pokazywałoby dokładne jak dany link ocenia G, ale patrząc na ocenę linków w ahrefs, czy podobnych narzędziach, można się zdziwić jakie linki oceniane są najwyżej, link w jakiejś galerii z 15K spamerskich komentarzy z tabletkami, fikołkami, i podróbkami jest najwyżej, a naturalny link na zadbanej tematycznej stronce jakiegoś blogera, dużo...dużo niżej.

Wiadomo ze to inny algorytm, ale jak każdy algorytm to tylko matematyczny wzór mający często jakieś dziury.

Usuniesz 2/3 linków i co? Ja ci moge podać przykłądy stron w topach które mają też dużo linków z chińskich komentarzy. Jak masz stronę w top 10 to ja bym nie tykał tylko robił drugą, która jak przejmie część ruchu to dopiero zacznij kombinacje z tą która siedzi w top 10.

Wszyscy mówia o dobrych linkach - tylko gdzie ta definicja. Ile ich zdobędziesz.

Mi tak wyciągając stronę z filtra ręcznego usunął gość też większość linków i efekt taki że strona wyszła z filtra (takie było założenie) ale pozycji odbudowac od 6 miesięcy nie mogę. Strona albo jest na cenzurowanym albo trzeba znowy kilka tysi dobrych linków jak u konkurencji - Tylko co to ten dobry link. (Naturalny - to nikt by więcej w polsce niż 20 przez kilka lat nie zdobył)

Jak byś miał tą stroną na 30 czy 40 pozycji to wtedy takie działanie byłoby jak najbardziej zasadne ( z mojego punktu widzenia)

P.S. może zacznij od 10% - ale ja bym najpierw wygenerował drugą stronę

tylko robił drugą,

Powiedz to firmie która ma bardzo rozpoznawalny brand lub jest do niego przywiazana ... poszukająkogoś kto to posprząta nawet za wysokie x.xxx

Up

Masz rację. Ale można domene zarejestrować z innym rozszeżeniem. com.pl , eu, .... Brand zachowa.

To trzeba wytłumaczyć klientowi ( ja to akurat strona klient)

strone ma w top 10 ? czy coś żle doczytałem?

Ciekawe czy jest ruch na stronie bo tego nie napisał a to też ważne

Usunięcie 2/3 linków to eksperyment i to duży na mój gust. Nikt nie da gwarancji że zadziała - chyba że dacie.

A jak wytłumaczy klientowi ewentualny zjazd?

Opcje są aż 3: Nic się nie stanie. Wzrośnie, zaliczy spadek.

Jak będzie strona bekapowa to ryzyko mniejsze.

Ja mam stronę co prawda po ręcznym filtrze ale gdybym wiedział to co teraz to bym 8 miesięcy nie zmarnował. 3 miesiąca wyciągania i pisania próśb do komputera + 5 miesięcy czekania na efekty i linkowanie z tzw dobrych miejsc cokolwieiek to znaczy ( w moim mniemaniu. nowe blogi, fora bardzo uznane jak di, gazeta forbs itp.. i artykuły z super drogich miejsc z ładnych dobrze utrzymanych portali z których mało linków wychodzi, społecznościówek) G... Dało. Może za mało może za słabe te miejsca. A konkurencja nawala statlinkiem, SB i katalogami nadal i mają strony w top 5.

p.s. Ja też z chęcią zapłacę komuś kto mi to posprząta i strona wróci do top 3 ale będzie wiedział a nie eksperymentował.

Up

Masz rację. Ale można domene zarejestrować z innym rozszeżeniem. com.pl , eu, .... Brand zachowa.

Widzę i czytam, iż nie pojmujesz przywiązania do marki i domeny ... dyskusja o guście zleceniodawcy jest bezprzedmiotowa - to on stawia warunki - albo je akceptujesz albo #$%^&*. nie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności