Skocz do zawartości

Strona wielojęzyczna, przekierowanie 302: google indeksuje tylko PL

handlareczka

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Nie licząc przywitania, to mój pierwszy post tutaj - cieszę się, że w końcu ,,oficjalnie" mogę do Was dołączyć :)

Gwoli wstępu, chciałbym Wam przedstawić swoją sytuację: pracuję w przedsiębiorstwie produkcyjno - handlowym a moim obowiązkiem jest ,,ogarnięcie" naszej strony www, pod każdym względem. Specjalistą ds. SEO (jeszcze) nie jestem.

Opis sytuacji:

Strona jest wielojęzyczna. Standardowo, w górnej części jest opcja ,,zmień język", kody i flagi państw. URL-e do zmiany języka są widoczne w kodzie strony i są w postaci adres / zmien_jezyk / kod_jezyka Domyślnie strona wyrzuca zawartość w języku polskim. Subdomen ani postfixów z kodem języka po adresie niestety brak.

Problem:

Google indeksuje tylko polską wersję językową. Zdaję sobie sprawę z tego, że brak subdomen albo oddzielenia wersji językowych za pomocą końcówek np. strona / eng jest nieodpowiednie (nie miałem na to wpływu). Mimo wszystko, odnośniki do zmiany języka są widoczne w źródle strony (więc google powinien przez nie przejść), a po zmianie języka URL-e są przetłumaczone na wybrany przez użytkownika język, np. adres / about-us

Hipoteza:

Przekopałem trochę internetów, sprawdziłem co mogłem, jak umiałem i oto moja koncepcja: po kliknięciu w zmianę języka apache odpowiada nagłówkiem 302 (to akurat fakt, a nie hipoteza) po czym przerzuca z powrotem na strona eu czyli główny adres. W międzyczasie wrzuca do sesji albo cookies info o żądanym języku i w tymże języku wysyła do przeglądarki treści. Google natomiast, po odebraniu 302 wchodzi ponownie, ignorując sesję / ciastka, na strona eu gdzie content domyślnie jest w języku polskim. Tym samym treści i url-e dla innych wersji językowych najzwyczajniej w świecie nie są dla niego widoczne.

Prośba:

Czy ktoś może potwierdzić moje podejrzenia lub wyprowadzić z błędu? Jestem raczej amatorem technologii webowych niż specem, nie jestem pewien na 100% a szefa nie interesują przypuszczenia i domysły tylko wyniki i efekty ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności