Skocz do zawartości

Książki nt. pozycjonowanie, optymalizacja, e-marketing, social media

franz87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Jestem franz i znalazłem się tutaj, ponieważ chciałbym zagłębić się w temacie pozycjonowania stron, social media, i marketingu w e-biznesie.
W niedalekiej przyszłości chcę otworzyć swój sklep intenetowy, co było zawsze moim marzeniem.
Jako, że nie będzie to duża inwestycja, która nie będzie moim głównym źródłem dochodu (przynajmniej na początku), chciałbym jak najwięcej zrobić sam. Z wykształcenia jestem informatykiem, ale w temacie pozycjonowania/marketingu w internecie nie mam prawie w ogóle wiedzy.
Mam własną stronę internetową związaną z moim hobby, która byłaby królikiem doświadczalnym i pozwoliła sprawdzać efekty nauki.

Czego od Was chcę? Szukam dobrych polecenia książek, z dziedziny pozycjonowania, optymalizacji, marketingu w e-biznesie oraz social media. Może istnieją także jakieś czasopisma w tej branży? W każdym razie prosiłbym o sprawdzone przez Was, godne polecenia pozycje, które są w miare aktualne.

Ewentualnie jakieś kursy internetowe, chociaż wolę uczyć się z książek.

Pozdrawiam

Zobaczyłem spis treście i rzeczywiście sporo informacji, ale z tego co zauważyłem więcej nt. marketingu/s-m niż pozycjonowania.
Chyba kupię.
Polecicie jeszcze coś konkretnie pod pozycjonowanie, albo jakiś blog branżowy w języku polskim ?
Na forum na pewno jest dużo informacji dla początkujących,ale muszę mieć podstawy podstaw - bo jak wspomniałem nie miałem z pozycjonowaniem nic wspólnego.

Co do SEO to nie polecał bym Ci kupowania żadnych książek. Podstawowa wiedza na temat SEO w Biblii e-biznesu powinna Ci wystarczyć na początek.

Pozycjonowanie za szybko się zmienia, a książki za wolno się piszą -.-. Dobrą "książką" jest np. te forum. Będziesz znał podstawy to i zrozumiesz bieżące tematy poruszane na forum.

Tu masz ode mnie za darmo moją mini książkę nt. pozycjonowania.

Zrób sobie stronkę tak jak pod PP np. o tematyce "web hosting" lub "kredyty hipoteczne"

Najpierw zacznij od optymalizacji strony - niestety dzisiaj to już troszkę inaczej wygląda niż parę miesięcy temu - musisz opanować umiejętne rozmieszczanie słów kluczowych oraz ich ilość na stronie - tę umiejętność osiągniesz po kilku lub kilkunastu testach albo wcale :crazy:

Google twierdzi że na pozycje w serpach odpowiada około 200 czynników a linki są jednym z tych 200 czynników, większość nawet średnio zaawansowanych pozycjonerów nie dba o nic tylko o przyrost linków a na dodatek próbują przeliczać matematycznie moc tych linków co zakrawa o odrobinę szaleństwa :fool:

Jak wiadomo bez linkowania twoja strona nie osiągnie wymarzonych pozycji - więc zacznij od linkowania linkami z parametrem rel="nofollow" na początek z 10-15 linków a dopiero po tym linkami rel="dofollow" głównie z anchorami typu https: //twojadomena.pl linki powinny pochodzić ze stron które mają kilka lat małą ilość linków wychodzących i zbliżonych tematycznie.

Najważniejsza rzecz NIE nawalamy linkami z jednym anchorem !

Jeżeli jedna z tych dwóch stronek osiągnie pozycje powyżej 20 i utrzyma minimum trzy miesiące to już sobie poradzisz w pozycjonowaniu B)

planeta-seo.pl - porządna książka w wydaniu elektronicznym. Lektura na rok czasu :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

(...) Google twierdzi że na pozycje w serpach odpowiada około 200 czynników a linki są jednym z tych 200 czynników, (...)

Kierować się wytycznymi Google to tak jakby zrobić powstanie w kraju zgodnie ze wskazówkami okupanta :D

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Tu masz ode mnie za darmo moją mini książkę nt. pozycjonowania.

Zrób sobie stronkę tak jak pod PP np. o tematyce "web hosting" lub "kredyty hipoteczne"

Najpierw zacznij od optymalizacji strony - niestety dzisiaj to już troszkę inaczej wygląda niż parę miesięcy temu - musisz opanować umiejętne rozmieszczanie słów kluczowych oraz ich ilość na stronie - tę umiejętność osiągniesz po kilku lub kilkunastu testach albo wcale :crazy:

Google twierdzi że na pozycje w serpach odpowiada około 200 czynników a linki są jednym z tych 200 czynników, większość nawet średnio zaawansowanych pozycjonerów nie dba o nic tylko o przyrost linków a na dodatek próbują przeliczać matematycznie moc tych linków co zakrawa o odrobinę szaleństwa :fool:

Jak wiadomo bez linkowania twoja strona nie osiągnie wymarzonych pozycji - więc zacznij od linkowania linkami z parametrem rel="nofollow" na początek z 10-15 linków a dopiero po tym linkami rel="dofollow" głównie z anchorami typu https: //twojadomena.pl linki powinny pochodzić ze stron które mają kilka lat małą ilość linków wychodzących i zbliżonych tematycznie.

Najważniejsza rzecz NIE nawalamy linkami z jednym anchorem !

Jeżeli jedna z tych dwóch stronek osiągnie pozycje powyżej 20 i utrzyma minimum trzy miesiące to już sobie poradzisz w pozycjonowaniu B)

No tak, tylko, żeby wejść w PP trzeba mieć DG - wymóg przy rejestracji,a ja nie mam.

Chyba, żeby wziąć gotowy skrypt porównywarki z innej strony i nabijać mu wejścia :)

Na pewno nikt się nie obrazi :)

Czyli mówisz, że większość pozycjonerów ma dobrze zoptymalizowaną stronę i pozostawia tylko w sieci linki ? Najlepiej w miejscach "spokrewnionych" tematycznie.

zgred - dzięki

planeta-seo.pl - porządna książka w wydaniu elektronicznym. Lektura na rok czasu

W sumie to i tak lektura największych blogów zajmie krócej, niż lektura PiO ;-)

Z książek - https://helion.pl/ksiazki/pozycjonowanie-i-optymalizacja-stron-www-jak-sie-to-robi-wydanie-iii-bartosz-danowski-michal-makaruk,pozop3.htm + aktualizacja informacji właśnie na podstawie blogów i wybranych wątków na PiO. Warto też śledzić profile G+ i Twitter największych serwisów zagranicznych o SEO, np. https://searchengineland.com/

Możesz zacząć od podstaw w postaci pomocy Google.

Mam na półce pełno książek. Jednak z czasem są mniej przydatne - głównie dotyczące pozycjonowania.

Moim zdaniem najlepiej czytaj fora dyskusyjne, blogi tematyczne itd. Ważne też własne doświadczenie.

Sprzedam punkty systemu wymiany linków Gotlink.pl i Seomatik.pl

Wystawiam faktury VAT. Zapraszam do kontaktu d.szwaba@gmail.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności