Skocz do zawartości

Robię test - ogromna prośba do wszystkich

intruder2600

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś po prostu dymaliśmy się w nieco inny sposób.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Korzystając z tematu zadam pytanie odnośnie rozpoznawania ruchu z proxy tzn. jeżeli używam np. Hola w Firefox-ie i ustawiam bota aby zawsze wybierał ip z polski i zmieniał je np co 10 minut, albo zenMate z szyfrowanym połączeniem (ale IP tylko z niemiec wtedy..) , a potem chodzę/ bot wchodzi na moje strony poprzez frazy z wyszukiwarki , a potem na stronach imituje naturalny ruch - to czy google bez problemu wykryje, że ruch jest sztuczny?

Nie mówię tu o bocie z tematu zrobionym przez autora tylko o hipotetycznym. Chodzi mi po prostu o to czy google wykryje taki sztuczny ruch robiony z pomocą hola/zenMate i np. sesją prywatną w firefoxie albo nawet lepiej zawsze z inną wersja z innymi dodatkami odpalanego firefoxa/chroma...(takich różnych wersji tej samej przeglądarki mogę mieć w systemie np. 1000 i zawsze zmieniać ip przez hola/zenMate etc. automatycznie za pomocą bota)

Wyjazdy na narty w alpy są lepszą i tańszą alternatywą dla feriii w Polsce.

Zapraszam na wyjazdy narciarskie i sylwestrowe.

Biuro projektowe Wrocław - sprawdź tanie projekty budowlane w mieście Wrocław

Chodzi mi po prostu o to czy google wykryje taki sztuczny ruch robiony z pomocą hola/zenMate i np. sesją prywatną w firefoxie albo nawet lepiej zawsze z inną wersja z innymi dodatkami odpalanego firefoxa/chroma...(takich różnych wersji tej samej przeglądarki mogę mieć w systemie np. 1000 i zawsze zmieniać ip przez hola/zenMate etc. automatycznie za pomocą bota)

Trudno powiedzieć. Można sprawdzić czy takie odsłony są przypisywane jednemu użytkownikowi w GA. GA działa w oparciu o pliki cookies więc obstawiam, że wejścia przez proxy z wyczyszczoną przeglądarką będą zliczane jako unikalne.

Ważne: jak chcesz sobie tylko nabić ruch to prawdopodobnie to zadziała. Jak chcesz tworzyć klikacza do AdSense albo próbować robić testy wpływu ruchu na pozcyję to miej na uwadzę, że GA, Adswords i Search to osobne produkty i mogą korzystać z innych technologii śledzenia. Technologie nieużywające cookies już istnieją i budzą sporo kontrowersji. Czyszczenie cookies i zmiana ip mogą nie być wystarczające.

Pozdrawiam,

M.

Generalnie chodził o wpływ ruchu na pozycję , przy jednoczesnym przyroście linków...(nie chodziło mi o robienie klikaczy dla AdSense).

Cookis w przypadku np. 1000 unikalnych przeglądarek i np. 3 kont google zarejestrowanych na każdej z nich nie musiały by być czyszczone..., jeżeli się nie mylę to imitowało by to dobrze unikalnego użytkownika, pozostaje jeszcze tylko kwestia systemu operacyjnego i jego indywidualnych ustawień...

Co do testu. No coz - moze za wczesnie na wnioski bo jeszcze nic nie linkowalem ale raczej niewypal:

1. Za malo botow odpalonych.

2. Wspolczynnik odrzucen powyzej 70% pewnie cos nie tak zrobilem z botem.

3. Jeszcze nie linkowalem stron.

4. Jedna z dodanych stron spadla z pozycji ok 50 w niebyt po skierowaniu ruchu (nie linkowana)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

No właśnie na małej grupie to nie ma zbytnio sensu - grupa musi być duża, ogólnie przez pierwszy tydzień przewijało się ok 20 botów z tych samych IP - ich musi być 2k - wtedy to będzie miało sens.

Jeśli to prawda to ciekawe jak Google przypisuje sobie optymalny czas wizyty na stronie. Na Twojej użytkownicy siedzą 5 do 15 minut ale co w przypadku na przykład prostych wizytówek firmowych?

To akurat chyba nie jest nie jest taki wielki problem, hipotetycznie wystarczy ,że algorytm przeliczy np. ilość wyrazów na stronie/wszystkich podstronach, które zawierają frazę z której było wejście, a potem po prostu proporcjonalnie do ilości hipotetycznie wartościowego tekstu obliczy średni czas jaki użytkownik powinnien na niej przebywać....

ot takie luźne przemyślenie...

Co do testu. No coz - moze za wczesnie na wnioski bo jeszcze nic nie linkowalem ale raczej niewypal:

To raczej było do przewidzenia ale pewnie dlatego że google wie że jesteś pozycjonerem :lol2:

Jeżeli boty wchodzą na strony na których nie ma GA lub nie są podpięte do GWT to niby jak google ma zliczać wejścia ?

wystarczy ,że algorytm przeliczy np. ilość wyrazów na stronie/wszystkich podstronach, które zawierają frazę z której było wejście, a potem po prostu proporcjonalnie do ilości hipotetycznie wartościowego tekstu obliczy średni czas jaki użytkownik powinnien na niej przebywać....

Myślałem o tym, jednak przy takiej skali zbyt duża strata mocy obliczeniowej, to by się wysypało przy 100k podstron a GA jest na miliardach.

To raczej było do przewidzenia ale pewnie dlatego że google wie że jesteś pozycjonerem :lol2:

Mam serwer postawiony na drugim łączu (Windows 7), który używam tylko do testów - oogle nie wie, bo nie zna tego IP - nic z niego nie piszę, nie odpalam itp.
Jeżeli boty wchodzą na strony na których nie ma GA lub nie są podpięte do GWT to niby jak google ma zliczać wejścia ?

No raczej nie wpadłbym na pomysł testowania na stronach, na których nie ma GA ;)

Ogólnie jest jakiś wniosek - współczynnik odrzuceń z jakiegoś powodu wynosi powyżej 70% co zaowocowało spadkiem pozycji, które gdzieś tam sobie wisiały w top50. Czyli trzeba teraz ten proces odwrócić. uBot mnie rozczarował, nie nadaje się do tego. Tutaj trzeba bardziej autorskiego rozwiązania, symulacji czytania, scrollowania ekranu w miarę czytania (tutaj akurat można sobie to łatwo obliczyć). Wtedy można działać.

to be continued...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności