Skocz do zawartości

[mały ot] proszę o test pewnego rozwiązania.

Kyo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem - robie prezentacje (na cd) i strona ma otwierac w iframe (bądź frame) plik pdf. Wszytsko działało pieknie aż trafiłem na kompa z defaultową operą :/ W przeciwieństwie do IE i FF te wersje opery nie wyświetlaja pdfa w frejmie ale w nowym oknie - co jest dla mnie niedoprzyjęcia.

Ponieważ to prezentacja na cd mam możliwośc napisania autostartu - problemw tym ż enie wiem jak do końca wywołać moją stronę dokładnie w IE (bo to ma kazdy). iexplore.exe nie jest wpisany w globalne sciezki, a explorer.exe - no właśnie -prosze was zeby przetestowac co się wywoła na Waszych kompach po wpisaniu explorer.exe https://optymalizacja.com. Jesli zawsze IE to byłbym uratowany :)

Swoją drogą czy ktoś nei orientuje się od której wersji IE i FF wyswietlaja dobrze pdfy w ramkach lub w ogole w sobie?

... po wpisaniu explorer.exe https://optymalizacja.com. Jesli zawsze IE to byłbym uratowany :)

Niestety - u mnie wywołuje się domyślna Mozilla ze stroną optymalizacja.com

Dla ścisłości - Win98 SE.

Co do pdfów - z punktu widzenia użytkownika było chyba lepiej mieć je w postaci linków do otwierania w nowym oknie. Wg mnie to jest bardziej naturalne rozwiązanie.

Ale jak wiadomo w relacji wykonawca-klient zawsze obowiązuje "Złota zasada Murphy'ego": Rację ma ten, kto ma złoto :) .

Projekty graficzne - webdesign w standardzie w3c. Layoutom opartym na tabelach mówimy: "Walcie się!" (we wszystkich przeglądarkach i IE)

Katalog Stron jakich wiele, ale optymalizacja stron wyjątkowa - zapewniona dostępność strony, walidacja i semantyka kodu html.

Dzięki.

Czyli xp niezaleznie od defaulta uruchamia ie. 2000 też.

Gorzej z 98 ;( Jak ktos by jeszcz emogl sprawdzic opere domyślną pod 98.

Co do wyswietlania pdf - niestety chodzi o to zeby były 2 panele obok siebie - pdf i fotka po drugiej - w celach porownawczych.

Musisz się jeszcze niestety liczyć z brakiem plugina do PDFów.

Ogólnie widzę dwa rozwiązania. rozpruć rozszerzenie do FF które otwiera stronę w IE i zobaczyć jak ono to robi lub załączyć na płytce na przykład kameleona (tak jak to jest na płytce ubuntu) - nie wiem tylko czy wtedy plugin PDFowy zadziała.

A tak swoją droga - nie każdy ma msie (ale jak nie ma to zazwyczaj nie obsługuje autorun.inf :))

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chodzi o otwarcie IE na kompie zawierającą jako domyślną przeglądarkę ustawioną inną niż IE - Tak ?

Jeśli prezentacja ma być uruchamiana z CD można by zastosować rozwiązania wykorzystywane właśnie w tego typu prezentacjach.

Mianowicie plik autorun.inf zawiera instrukcję otwarcia danego programu i w tym wypadku Musiał byś posiadać prosty programik C++ / Delphi dołączony na płycie, który to wywoływany albo zawierał by informacje o prezentacji z przyciskiem uruchomienia prezentacji albo od razu otwierał by zdefiniowaną przeglądarkę [sam się zamykając] wczytując do niej określoną stronę.

Funkcją w C++ otwierającą programy w tym wypadku przeglądarkę jest:

ShellExecute(NULL, "open", "C:\\Program Files\\Internet Explorer\\IEXPLORE.EXE", "https://strona.pl", NULL, SW_MAXIMIZE);

Testowałem programik na XP i na 98 i działa.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

W kwestii pliku batchowego się nie wypowiem, ale jak się na tym znasz to sprawdź :D

Pozdrawiam

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Klikasz :D
Zrobiłem tak jak Napisałeś, ale nie zadziałał - przeglądarka się nie otworzyła [ XP ]. Poza tym chyba Ci chodzi o to, aby w otwartym oknie przeglądarki załadowała się zdefiniowana strona z prezentacją ... Chyba, że tym plikiem batchowym tez można takie sztuczki :)

/* po chwili */

bat działa tylko trzeba wpisać dokładnie tak jak Podałeś czyli w "" :)

i dziala :) tylko cyz ta sciezka zawsze taka :)

Dlatego jeśli robisz "profesjonalną" prezentację powinien być to "odpalacz" trochę bardziej rozwinięty czyli napisany. Dzięki temu program sam odszukiwał by ścieżkę do IEXPLORE.EXE i z znalezionej lokalizacji uruchamiał go. Choć z drugiej strony wydaje mi się, że ilość userwów z zainstalowanym windowsem na innym dysku niż C:\Program Files\Internet Explorer jest tak znikona, że chyba można pominąć.

Ale najważniejsze, że działa co chyba rozwiązuje Twój problem :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności