Skocz do zawartości

Lepiej inwestować w AdWords niż w pozycjonowanie i optymalizacje?

Rekomendowane odpowiedzi

Aby zarabiać na PPC (np. AdWords) trzeba bardzo dużo czasu poświęcić na przygotowanie kampanii. Jeżeli chcesz pozyskać ruch na stronie, ale nie masz produktu/usługi na której chcesz zarobić, wówczas "kupowanie" ruchu nie ma najmniejszego sensu. Jeżeli masz produkt/usługę którą chcesz promować na swojej stronie wówczas należy rozważyć wiele czynników takich jak:

1. cena słowa kluczowego, które promujesz w AdWords

2. konwersja na dany produkt/usługę, która jest dosyć niska jeśli kampania nie będzie dobrze zoptymalizowana

3. prowadzenie kampanii marketingowej przez PPC wymaga ciągłej optymalizacji (nie tylko słów kluczowych, ale też Quality Score)

4. Ruch z PPC nie konwertuje tak dobrze jak ruch z wyszukiwarek

5. Jeżeli skończysz reklamować stronę, ruch spadnie, drastycznie...

Pozycjonowanie jest o wiele lepsze w dłuższym terminie, ale ważny jest też nasz cel. Chcesz pozyskać ruch dla swojej strony zainwestuj w SEO, chcesz sprzedać produkt/usługę wówczas PPC jest znacznie szybszą opcja, ale przy nieumiejętnej optymalizacji może okazać się bardzo kosztowna...

• Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Google robi wszystko aby "ukrócić" działania pozycjonerów i doprowadzić do tego aby klienci decydowali się na reklamę u nich...

Przecież to logiczne! Jednak kiedy już na pierwszej stronie zaroi się od adwordsów Google chroniąc swoją renomę będzie dawało pomiędzy nimi strony wysokiej jakości a nie tylko te podlinkowane. Skoro znacie przypadki stron o wysokiej jakości, którym ciężko jest się wybić - wyjątek potwierdza regułę.

Stawianie wyłącznie wysokie pozycje na kilka (dochodowych) fraz strony głównej, to według mnie szaleństwo.

i tak i nie...

dla pewnych fraz dla strony firmowej z doświadczenia wiem, że dla pozycji top1-top3:

frazy główne:

slowo nr 1 - ok 50-70 uu/dzien

slowo 2 do slowo 5 - w sumie okolo 70-100 uu/dzien

sredni ogon: ok 50fraz: 40 uu/dzien (top1-top10)

długi ogon: 420 fraz + mutacje: 40 uu/dzien (top1-top10)

tak było okolo rok- dwa temu

teraz nie strona nie ma topów, wiec nie wiem... :)

PS

to są dane z czasów, jak g.analytics pod hasłem "not provided" dawało jakieś 30%, a nie jak teraz 95% :/

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności