Skocz do zawartości

Nazwa domeny, a prawo

daniek

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, zamierzam zalozyc darmowy miesiecznik internetowy. Domena ktora chce zarejestrowac jest wolna, ale po wpisaniu w google istnieja strony z ta domena w Nowej Zelandii i Wielkiej Brytanii (raczej niezalezne od siebie) i traktuja one o tej samej tematyce mniej wiecej. Jedna z nich to nawet wydawca fizycznego miesiecznika z ta sama domena co ja chce zalozy,c ale o innej nazwie pisma niz domena. np. domena to xxx.pl a ich nazwa to nie xxx, tylko ABC

Gdzie moge sprawdzic czy moge w Polsce legalnie uzywac tej nazwy? Nazwa jest prosta, wolna, oddajaca charakter poruszanej tematyki (tak mi sie wydaje), ale nie che miec nieprzyjemnosci w razie w.

Wyszukalem jakies info o biurze patentowym i innych duperelach, ale ogolnie nieprzydatnych i pozostawiajacych wiele niewyjasnionych zagadnien.

p.s. pytam bo ludziom sie w du***h przewraca, ostatnio na facebooku grozil mi typ (pusty Amerykanin) sadem za wykorzystywanie nazwy ich grupy na fb rzekomo z zastrzezona nazwa, zalozylem grupe na fb rozreklamowalem ja gdzie zyskalem nieco ponad 40 wejsc i po paru dniach przykleil sie frajer, ktory mial 10 tys grupe i stowarzyszenie i tiwerdzil ze mam link do fanpageu z ich nazwa...

Tutaj znajdziesz pomysł na biznes.

p.s. pytam bo ludziom sie w du***h przewraca, ostatnio na facebooku grozil mi typ (pusty Amerykanin) sadem za wykorzystywanie nazwy ich grupy na fb rzekomo z zastrzezona nazwa, zalozylem grupe na fb rozreklamowalem ja gdzie zyskalem nieco ponad 40 wejsc i po paru dniach przykleil sie frajer, ktory mial 10 tys grupe i stowarzyszenie i tiwerdzil ze mam link do fanpageu z ich nazwa...

No to co, że groził, oni już tak mają chyba w genach. Nic ci nie zrobi, zwłaszcza jeśli nazwa domeny nie jest nazwą jakiejś korpo. Nawet w takim przypadku co najwyżej mogliby się pokusić o próbę odebrania domeny.

Kalkulator dni roboczych - jak obliczyć ile jest dni roboczych w danym miesiącu.

@up to jak z gmail? i grupą literatów ;) mnie się zdaje, że gmail przegrał :)

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...
adrianszczepanski.pl | nipter.de | z229.pl

Jeżeli nazwa jest zastrzeżona, to nie możesz prawa jej używać, nawet pod Polską czy jakąkolwiek inną domeną. W USA istnieją specjalne portale, na których można sprawdzić, jakie znaki towarowe są zastrzeżone.

To też nie jest tak do końca. W tej kwestii jest wiele różnych uwarunkowań.

Kalkulator dni roboczych - jak obliczyć ile jest dni roboczych w danym miesiącu.

@up dobrze robi, że się pyta, potem jest lament na forach bo ktoś kogoś prawnikami straszy...

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...

to dalej będzie nazwa zastrzeżona, to jakbyś zarejestrował onet1.pl na bank, by się ktoś wnerwił ;)

Przyczepił się Amerykanin o nazwę na grupie na Facebooku. Zmieniłem bo nie stanowiło to dla mnie problemu. Teraz pytam o domenę i ją zarejestruję jednak. Ale będę przygotowany na ewentualność że jakiś "mondry" idiota dostanie bólu dupska. Też nie stanowi to dla mnie problemu, ale wolałbym przystać przy jednej nazwie, zobaczymy...

Tutaj znajdziesz pomysł na biznes.

napisz sobie ładną odpowiedź, którą skonsultujesz z prawnikiem i trzymaj na taką ewentualność, zresztą w razie co, nazwę możesz zmienić, wszyscy wiedzą, co to tablica, nikt zbytnio się olx nie przejmował, a teraz ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności