Skocz do zawartości

Sklep internetowy z rozbudowanymi wariantami produktów?

Odin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam dwa pytania:

1, Czy znacie skrypt sklepu, który ma bardzo rozbudowane warianty? Już tłumaczę.

Załóżmy hipotetycznie, że mamy sklep z samochodami. Mamy np. produkt Audi A4, załóżmy że jest wiele wariantów tego samego samochodu np. Audi A4 A, Audi A4 B, itd. i te warianty różnią się parametrami, może nawet wyglądem, itd.

i teraz...

Zamiast pokazywać 10 produktów Audi A4 (A,B,C, itd.) osobno chciałbym aby klient miał tylko Audi A4, po wejściu do tego produktu wybierał by wariant A, B lub C. Wybranie któregoś z nich skutkowałoby wyświetleniem parametrów tego konkretnego wariantu, opisu (choć opis podejrzewam będzie taki sam), akcesoriów oraz cech (bo np. wariant A miałby inny rozmiar alufelg do wyboru i w innych cenach niż wariant B).

Od strony obsługi sklepu mogłoby to wyglądać tak, że obsługa dodaje te 10 produktów osobno ale spina je (po ID może) w jeden produkt. Wybranie wariantu przez klient skutkowałoby po prostu załadowaniem 1 z 10 produktów wprowadzonego przez obsługę.

2, Czy takie rozwiązanie może być lepsze pod względem pozycjonowania? W ten sposób nie ma problemu z duplikowaniem treści co często jest o wiele bardziej konieczne niż w moim przykładzie z Audi.

Pozdrawiam,

Odin

1. Presta Shop najlepiej z płatnym modułem - daje spore możliwości.

2. I tak i nie. Niby nie ma duplikacji, ale długi ogon w takim przypadku jest moim zdaniem mniejszy. Dla klienta też lepiej wygląda jak jest więcej produktów, o ile są one sensownie opisane i łatwo znaleźć to czego się szuka.

When you dream, there are no rules - people can fly, anything can happen.

Blog o modzie męskiej - emodini.pl

W preści cechy produktów powinny wystarczyć do takiego zabiegu. Masz wtedy produkt Audi A4 jako główny a jak wleziesz na niego to możesz pooglądać odmiany i wybrać tę, która interesuje.

Co do drugiego pytania to zależy od branży. Jak masz sklep papierniczy i teczka A4 występuje w 10 kolorach a podobnych produktów jest w pytę to inaczej tego nie ogarnie bo po ustawieniu cech będziesz miał ok. 6k produktów. Chyba, że Cię interesuje sklep z 50 tysiakami produktów to ok. Trzeba by potrzeby sprecyzować żeby można było doradzić cokolwiek.

Integracja Sensoryczna | Góra Kalwaria | Integracja Sensoryczna Piaseczno

"Mam wielką łatwość w mówieniu innym co mają robić" - król Julian

@zeki W Preście są to atrybuty. Cechy to wartości opisowe.

Moduł o którym pisałem to Attribute Wizard Pro. Przykładowe demo możliwości:

https://demo.presto-changeo.com/1605awp/index.php?id_product=13&controller=product

When you dream, there are no rules - people can fly, anything can happen.

Blog o modzie męskiej - emodini.pl

@all Powiem tak, teraz mam prawie 4 tyś. produktów. Jest seria, w której różnicą jest moc produktu przez co są inne parametry i dodatkowo produkty w serii mogą się różnić akcesoriami oraz atrybutami np. jeden może mieć sterownik XX lub ZZ a inny XX i YY. Teraz muszę tworzyć nowy produkt, który w większości ma takie same zdjęcia, nazwę, opis, itp. Dodam, że seria ma czasem nawet 25 produktów. Pomijając już czas dodawania (to możemy brać na siebie, taka praca) to najgorsze że dublujemy treść bo naprawdę ciężko wymyślić inny opis do 25 tych samych produktów, no i klienci też mają ciężej bo co jak jest w danej kategorii 4 producentów, z podobną liczbą wariantów?

@ShRon bardzo fajnie to wygląda, tylko musiałby być jeden warunek, że np. przy wybraniu 2GB ramu dostępne kolory są tylko biały i czerwony. Ta wtyczka się sprawdza pod warunkiem, że każdy model ma identyczne atrybuty a w moim przypadku niektóre warianty tego samego modelu mają różne wartości wariantów lub nie mają tego wariantu

Dokładnie, w prestashop poradzisz sobie z tego typu konfiguracją.
Można standardowo tworzyć produkty powiązane [akcesoria] mimo wszystko nie są one powiązane również z atrybutami.
Podejrzewam, że wskazany moduł również nie ma takiej możliwości .. czyli akcesoria indywidualne dla każdego atrybutu.. mimo wszystko wygląda na to, że tego typu opcja nie jest po

Wdrożenia sklepów Prestashop: www.selljus.pl

Wydaje mi się, że najproście zobrazować można to tak.

Ja w panelu dodaje 10 produktów, gdzie wpisuje cenę, parametry, atrybuty, itd, itd. Następnie podpinam go pod jakiś "alias" albo jakiś produkt ogólny. Po wejściu do produktu ogólnego i wybierając odpowiedni wariant po prostu ładują się dane z tego wariantu.

Logicznie jest to dość prostę, technicznie nie wiem czy coś takiego istnieje i czy to ma sens?

Standardowo jest taka funkcjonalność mimo wszystko należałoby dodać opis dla danego atrybutu -> aby był indywidualny. Pozostałe kwestie czyli zmiana zdjęcia / ewentualna zmiana cen / kodu produktu / ilości jest dostępna.

@Presta Opis atrybutu? Masz na myśli wariantu? Wariantem nazywam Audi A4 C a atrybutem felgi 18". Jeśli chodzi ci o wariant to opis można dodawać najwyżej doda się ten sam.

Czyli twierdzisz, że w PrestaSHOP można coś takiego uzyskać w standardzie? Ty zajmujesz się może również integracją PrestSHOP z Navireo? (stany magazynowe, generowanie faktur, zamówień)

@up jest pełna swoboda zarządzania atrybutami / wariantami, można dodawać ich dowolną ilość oraz ... .

Atrybutem nazywamy: Rozmiar / Kolor / Pojemność / Pamięć RAM itd... w zależności od branży.
Wartość atrybutu to: 12cm / czerwony / 3 m3 / 10GB itd...

W rzeczywistości można ustawić atrybuty tak, że np. złożymy cały komputer dobierając do niego odpowiednie podzespoły [konfigurator] i to bez konieczności rozbudowywania sklepu.

--------------------
Opis jest wspólny .. czyli część opisowa produkty ... ewentualne wykresy itp... mimo wszystko dość często odrębny opis nie jest wymagany.

--------------------

Navireo / zapraszam do kontaktu mailowego doradzę... / skonsultuję.

Wdrożenia sklepów Prestashop: www.selljus.pl

Witam,

Mam dwa pytania:

1, Czy znacie skrypt sklepu, który ma bardzo rozbudowane warianty? Już tłumaczę.

Zamiast pokazywać 10 produktów Audi A4 (A,B,C, itd.) osobno chciałbym aby klient miał tylko Audi A4, po wejściu do tego produktu wybierał by wariant A, B lub C. Wybranie któregoś z nich skutkowałoby wyświetleniem parametrów tego konkretnego wariantu, opisu (choć opis podejrzewam będzie taki sam), akcesoriów oraz cech (bo np. wariant A miałby inny rozmiar alufelg do wyboru i w innych cenach niż wariant B).

Tutaj mogę polecić Xannshop.com warianty i parametry ma w podstawie sklepu a sklep jest SEOFrendly

Marketing internetowy dla firm

Dla potrzebujących elastycznego i funckjonalnego rozwiązania mogę polecić drupal commerce. Wymaga zmiany filozofii myślenia w stosunku do popularnych softów, ale jego możliwości są bardzo duże i łatwo dają się dopasowywać do potrzeb.

Jest nawet dystrybucja commerce kickstart dla leniwych ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności