Skocz do zawartości

Przekierowanie domeny na inny serwer - brak dostepu do ftp

pawelj1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem - mam w firmie 1and1 domenę moja-domena de, ktora jest powiazana z serwerem ftp u tego samego providera- serwer ten wykorzystuję do przechowywania zdjęć, których używam na przykład w aukcjach na ebayu. Pod tą domeną znajduje się postawiony przeze mnie sklep internetowy magento, z którego rezygnuję - zdecydowałem się na przejście na sklep internetowy na zasadzie "wynajmu" od zewnętrznej firmy a co za tym idzie, wszystkie pliki nowego sklepu znajdują się na serwerze firmy, od której go wynajmuję. Adres www ma jednak pozostać ten sam, jak jest do tej pory.

A więc w czym tkwi problem - potrzebuje przekierować domenę moja-domena.de na nowy serwer tak, żeby po wpisaniu tego adresu wyświetlał się nowy sklep. Po przekierowaniu DNS strona funkcjonowała tak jak należy, ale niestety za tym poszło też (tak zakładam) przekierowanie adresów wszystkich zdjęć, które mam na swoim serwerze (adres przykładowego pliku normalnie wygląda tak: http moja-domena.de/folder/123 jpg - po przestawieniu dns wyświetlany był błąd "pliku nie znaleziono".

Jest jakiś sposób na przekierowanie domeny na ten nowy serwer, bez utraty wszystkich połączeń do plików znajdujących się na serwerze? Po zmianie dnsów nie mogłem się nawet zalogować na serwer ftp przez total commandera czy cyberduck.

Nie wiem z której strony w ogóle podejść do tego problemu. Jednym z rozwiązań byłoby pewnie przeniesienie wszystkich plików na nowy serwer i aktualizacja linków w szablonach aukcji, ale niestety w firmie w której wynająłem nowy sklep nie mam do dyspozycji miejsca na ftp.

Z drugiej strony nie chce mi się wierzyć, że po przekierowaniu domeny stracę bezpowrotnie dostęp do serwera. Powinienem może wykupić inną domenę, podpiąć ją pod stary serwer i wtedy zaktualizować wszystkie linki we wszystkich miejscach, w jakich podlinkowane są znajdujące się na nim pliki i wtedy przekierować tę nieszczęsną domenę moja-domena.de na nowy serwer?

Z góry dzięki za podpowiedź, opisałem to tak przejrzyście jak jestem w stanie ale nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, tak więc chętnie odpowiem na dodatkowe pytania jeśli takie się pojawią.

Pozdrawiam,

Pawel

PS. Przepraszam za taka a nie inna pisownie linkow, ale niestety okazuje się, że nie można dodawać linków w postach będąc nowy użytkownikiem.

Powinienem może wykupić inną domenę, podpiąć ją pod stary serwer i wtedy zaktualizować wszystkie linki we wszystkich miejscach, w jakich podlinkowane są znajdujące się na nim pliki i wtedy przekierować tę nieszczęsną domenę moja-domena.de na nowy serwer?

Fragment Pańskiego zapytania, jest odpowiedzią na zapytanie ;)

Jeśli na nowy serwer nie może Pan przenieść plików "używanych" do aukcji allegro to należy skorzystać z nowej domeny lub subdomeny, którą uruchamiamy na starym serwerze. I dodatkowo zmiana w aukcjach allegro.

Dziękuję za odpowiedź. A co w hipotetycznej sytuacji, w której udałoby mi się przenieść te pliki na nowy serwer - czy wtedy obyłoby się bez aktualizacji linków w dziesiątkach szablonów? Chodzi mi o sytuacje, w której kopiuję całą strukturę plików na nowy serwer i ustawiam przekierowanie dns na domenie tak, jak to zrobiłem wcześniej. Czy z automatu szablony w których jest link do zdjęcia z fragmentem moja-domena.de zostaną zaktualizowane i będą działać?

przerzuć sobie na ten serwer gdzie masz sklep ten folder ze zdjęciami, myślę, że nie będzie z tym problemu, nawet jak nie chcą dać dostępu do serwera to podeślij im spakowany folder żeby go wrzucili na konto. Najszybsze i najprostsze rozwiązanie.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Tak jak pisze ~Blake. Dziwna sprawa, że nie masz dostępu FTP pierwszy raz się z takim czymś spotykam.

Masz chęc porozmawiać o dzisiejszym SEO? Masz pewne problemy, obiekcje? Napisz. Jestem otwarty na szczere rozmowy i spostrzeżenia poparte własnymi przykładami.

PW lub @ karol_marczak(małpa)kinowoonline.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności