Skocz do zawartości

Prosty CMS + panel centralny

Xemix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako, że nie spełniałem regulaminu w przedsięwzięciach, a w tym dziale nie ma takiego rygorystycznego regulamin ( :D) i w ostateczności stwierdziłem, że temat bardziej pasuje tutaj, a nie tam to wrzucam go tutaj :)

Od jakiegoś czasu zajmuję się pisaniem prostego systemu CMS pod SEO, którym zarządzanie będzie się odbywać z panelu centralnego.

CMS jest już w zasadzie gotowy, jest bardzo prosty i SEO-friendly (ogranicza się do dwóch plików, bazy danych SQLite oraz pliku szablonu - całość waży kilkanaście KB).

Aktualną funkcjonalnością CMS-a jest generowanie pseudo-statycznych podstron. Dodatkowo, CMS jest wyposażony w automatyczne generowanie pliku sitemapy oraz pliku RSS. Instalacja CMS-a polega w zasadzie na uzupełnieniu pliku konfiguracyjnego (poprzez dodanie klucza API, który będzie niezbędny aby móc systemem zarządzać z panelu centralnego) oraz wrzuceniu plików na serwer. System automatycznie generuje plik .htaccess w celu utworzenia przyjaznych linków. Całość oparta jest o SQLite. Również z przystosowaniem szablonu nie powinno być problemów, ponieważ wystarczy zwykły HTML-owy szablon, do którego należy dodać odpowiednie {TAGI}.

Lista funkcji CMS nie jest zamknięta, można wdrożyć jeszcze przydatne funkcje, które nie będą kolidować z założeniami lekkiego, prostego CMS-a.

Panel centralny co serce projektu, miejsce z którego mamy możliwość zarządzania wszystkim. Dodajemy witryny (poprzez podanie adresu URL oraz klucza API zdefiniowanego w pliku konfiguracyjnym CMS-a) i już możemy zarządzać, dodawać nową treść, modyfikować ją, usuwać itd.

Panel centralny oparty jest już o bazę MySQL.

Aktualna funkcjonalność panelu to:

• dodawanie pseudo statycznych podstron do CMS;
  • modyfikowanie podstron;
  • usuwanie podstron;
  • modyfikowanie meta-tagów;

W panelu można używać synonimów, jeżeli chcemy dodać jeden tekst zsynonimizowany do większej ilości CMSów, bądź dodawać unikalne artykuły do każdej witryny osobno.

Panel obsługuje zadania dzięki którym możemy zaplanować dodawanie treści na przyszłość oraz sprawdza dostępność podpiętych stron (czy są online) i zapisuje do logów wszelkie offline stron oraz pinguje nowo dodane wpisy.

Panel zarządza CMS-ami za pomocą specjalnego API zaimplementowanego w CMS-a, co jest w pełni bezpieczne i skuteczne.

W odróżnieniu od CMS-a - panel jest na etapie produkcyjnym.

I teraz pytanie - byliby zainteresowani? Oczywiście funkcjonalność i panelu i CMS-a nie jest zamknięta i można zgłaszać swoje propozycje, sugestie.

Pozdrawiam!

Z tego co pamiętam, to WP ma szablony podzielone na pliki php z odpowiednimi sekcjami. Ten CMS wymaga zwykłego szablonu HTML&CSS wraz z specjalnymi tagami, przykład takiego szablonu poniżej:

<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
	<meta charset="utf-8">
	<title>{PAGE_TITLE} - {TITLE}</title>
	<meta name="description" content="{DESC}">
	<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />
</head>
<body>
<header>
	<a href="#">Logo</a>
</header>
<div id="container">
	<div class="menu">
		{MENU}
	</div>
	<div class="content">
		<h1>{H1}</h1>
		<h2>{H2}</h2>
		{CONTENT}
	</div>
	<div class="sidebar">
		{SIDEBAR}
	</div>
</div>
<footer>
{FOOTER}
</footer>
</body>
</html>

W razie pytań / wątpliwości - zapraszam do kontaktu, sugestii :)

Na pewno inny skrypt pod zaplecze się przyda :)

Masz chęc porozmawiać o dzisiejszym SEO? Masz pewne problemy, obiekcje? Napisz. Jestem otwarty na szczere rozmowy i spostrzeżenia poparte własnymi przykładami.

PW lub @ karol_marczak(małpa)kinowoonline.pl

Witam, CMS jest gotowy, mogę przedstawić jakąś przykładową instalację "z wierzchu" na PW :)

Panel centralny jak pisałem jest jeszcze na etapie produkcyjnym i jeszcze go piszę.

Oczywiście jak będzie na etapie testowym to zainteresowanym do testów zostanie udostępniony komplet.

W razie pytań pozostaję do dyspozycji, tutaj bądź na PW.

Pozdrawiam :)

Ja też poproszę ;)

Masz chęc porozmawiać o dzisiejszym SEO? Masz pewne problemy, obiekcje? Napisz. Jestem otwarty na szczere rozmowy i spostrzeżenia poparte własnymi przykładami.

PW lub @ karol_marczak(małpa)kinowoonline.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności