Skocz do zawartości

Filtr alogrytmiczny? Filtr na hasła? Tylko dla głównego adresu.

lasic

Rekomendowane odpowiedzi

Problem dotyczy w ogólności serwisu gdziezjesc.info

Domena jest z 2005 roku. Jakieś półtora roku temu serwis zaliczył działania ręczne, które udało się usunąć w całości (ze wszystkich subdomen) około 9 miesięcy temu. Przed działaniami serwis był praktycznie pod każdym słowem związanym z restauracjami w TOP3. Po usunięciu filtra, strona wróciła na część pozycji, jednak nie pod głównymi hasłami i nie dla głównych domen (subdomen). W efektcie tego mamy całkiem nieźle stojący długi ogon, za to główne hasła takie jak "restauracje" i "catering" nie są nawet w pierwszej 200. Zdaje sobie sprawę, że to bardzo trudne hasła, ale już w okolicy 20 pozycji zaczyna się robić lekki śmietnik i wypadałoby, żeby strona z historią i masą unikalnej treści znalazła się chociaż tam. To samo tyczy się głównych subdomen (np krakow.gdziezjesc.info), przy czym podstrony wydają się być niedotknięte (co jeszcze bardziej utrudnia podjęcie decyzji o rezygnacji z tej domeny). Sam ruch jest na tyle duży, że nie mogę sobie pozwolić na rezygnację z niego na dłużej niż kilka dni.

Posiadam jednak nie ruszaną domenę gdziezjesc.pl (obecnie przekierowana na .info), która mogłaby w ostateczności zostać użyta. W grę jednak nie wchodzi totalna przebudowa strony, czy treści (z przyczyn logistycznych nie jest to możliwe w krótkim czasie).

Co w takiej sytuacji proponowalibyście zrobić? Może jakieś inne rozwiązania, których samemu nie widzę?

Ja bym zaczął od zgromadzenia jak największej liczby danych o backlinkach prowadzących do strony i przeprowadził dodatkową analizę. Być może podczas poprzedniego odfiltrowywania nie wykluczyliście wszystkich szkodliwych linków na te frazy, stąd problem z wbiciem się przynajmniej do TOP100.

Ps. Zmiana domeny tutaj nie jest żadnym rozwiązaniem.

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

Tak, takie sytuacje występują.

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

Co dziwnego w braku pozycji jak wrzuciłeś linki pozycjonujące do disavow - z czego ma wynikać pozycja?

Według ahrefs.com masz syf, a nie profil linków (m.in. blast z xr, qlweby). Wyciagnij sobie z niego raport linkow/anchorów, wywal z tej listy linki, ktore sa w disavow i pracuj nad resztą.

W disavow poszły przebrane linki, taki największy śmietnik (a nie wszystko co było). To co zostało przeszło przez ponowne rozpatrzenie. Blasta nigdy nie było (przynajmniej nigdy nie był robiony, co nie znaczy, że ktośnie robił). Lece właśnie odkurzaczem po tym co jest WT, wywale śmietnik i zobaczymy. Generalnie na tą chwilę przede mną są strony, które nie są w ogóle linkowane..

W disavow poszły przebrane linki, taki największy śmietnik (a nie wszystko co było). To co zostało przeszło przez ponowne rozpatrzenie. Blasta nigdy nie było (przynajmniej nigdy nie był robiony, co nie znaczy, że ktośnie robił). Lece właśnie odkurzaczem po tym co jest WT, wywale śmietnik i zobaczymy. Generalnie na tą chwilę przede mną są strony, które nie są w ogóle linkowane..

To że nie widzisz linków nie znaczy że ich nie ma......Są po prostu ukryte czasami.

A może być inna przyczyna.

Ostatnio robiłem klienta ,miał starą domenę po przejściach i za nic nie chciał się wbić na sensowne pozycje. Branża prawnicza.

Wymiana domeny.

Wyindeksowanie starej strony. I zablokowanie przed google.

Nowa domena i ta sama strona.

O dziwo beż zadnego linka frazy zaindeksowały się po tygodniu same ,nawet doszły do 2 strony, a poprzednio max z linkami 4 strona.........

Ale to wyjatek nie koniecznie potwierdzający regułe.

Tyle, że tam faktycznie mam śmietnik w linkach, to fakt. Myślałem jednak, że skoro ten śmietnik jest stary i przeszedł ponowne rozpatrzenie, to nie on stanowi problem... Spróbuję najpierw oczyścić tą domenę ze śmieci. Dopiero jak nie pomoże, będę kombinował z wymianą, ale to raczej ostateczność.

Można zamiast usuwania linków, próbować pozyskać nowe. Oczywiście warto, wywali te śmieciowe (ze spamowych for, blogów, precli czy też nietematycznych stron linków w sidebar jeśli są one dofollow i zawierają większą część niż linki tematyczne).

Masz chęc porozmawiać o dzisiejszym SEO? Masz pewne problemy, obiekcje? Napisz. Jestem otwarty na szczere rozmowy i spostrzeżenia poparte własnymi przykładami.

PW lub @ karol_marczak(małpa)kinowoonline.pl

Najpierw zgłaszacie linki a później macie pretensje, że pozycje nie te, że filtry, że zamrożone wyniki...

Jak dla mnie odzyskanie pozycji sprzed filtra(główne frazy+ogon) jest praktycznie niemożliwe chociaż napewno na pio jest pół setki specjalistów, którzy temu zaprzeczą i za 99zł wyciągną stronę na top1.

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Od siebie dodam, że najgorszym możliwym rozwiązaniem byłoby zrobić 301 na nową domenę. To kompletnie nic nie da a może zaszkodzić niszówkom.

Są słowa niszowe, jest ruch - to dobrze. A teraz kolejna domena, inny serwis pod frazy główne - jakoś sprytnie przekierowujący ruch na stronę docelową. Sprytnie nie znaczy podstępnie - bo to się znowu skończy wylotką - prędzej, czy później.

Podam fajny przykład sprytnego kierowania ruchem: javastart.pl - bardzo pomocna strona a jak ktoś szuka oferty komercyjnej na tej stronie też znajdzie ;)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Dzieki za odpowiedzi.

Sprawa jest dość trudna. Śmietnik mogę zgłosić i wywalić, bo jestem chyba jedyny, który jeszcze tego nie zrobił. Dodatkowo się dobiłem jak widzę przekierowaniem przejętej domeny, która była pozycjonowana totalnym śmientikiem.

Sprawa z domeną jest trochę trudniejsza, bo tak jak pisałem jest dość stara i dość ważna. Konkurencja w którymś momencie zrobiła takie robicie na setki serwisów, ale chyba na tym dobrze nie wyszła, bo jakoś ostatnio o nich cicho, chociaż był moment kiedy im to fajnie działało... Druga sprawa jest taka, że, jak górnolotnie to brzmi, wolalłbym ogarnąć to tak, żeby było dobrze bo marka jest dość rozpoznawalna, a jej dochodowość wynika również z tego (trafienie do serwisu przez internatów jest bardzo ważne, ale nie generuje samo w sobie przychodu). Zobaczymy, co da (czy cokolwiek) takie porządniejsze posprzatanie i zdobycie trochę sensowniejszych linków (może macie jakieś propozycję skąd?)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności