Skocz do zawartości

Usuwanie archiwum WebArchive

daniek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Wyslalem do nich zapytanie w tej kwestii, ale cos sie ociagaja z odpowiedzia. Wiem ze jest mozliwosc zeby ich robot nie wchodzil na nasza strone i nie robil snapshotow, ale czy jest mozliwosc usuniecia archiwum, czyli tych snapshotow ktore juz zostaly zapisane w przeszlosci? Chcialbym aby moi uzytkownicy nie widzieli moja malo profesjonalna niegdys dzialalnosc, slabe artykuly itd. wiecie o co chodzi.

Tutaj znajdziesz pomysł na biznes.

Odpowiedź znajdziesz w ich pomocy, a dokładniej na stronie https://archive.org/about/exclude.php

To exclude the Internet Archive’s crawler (and remove documents from the Wayback Machine) while allowing all other robots to crawl your site, your robots.txt file should say:

User-agent: ia_archiver
Disallow: /

Wiem. W pomocy jest informacja o tym, że tym wpisem nie tylko zablokuje ponowne wizyty bota, ale także usunie dotychczasowe kopie z bazy. Zacytowałam nawet fragment zawierający ten zapis:

"and remove documents from the Wayback Machine"

• 2 lata później...

Mam pytanie a propo usuwania archiwum. Jeśli usunęli za blokadę na robots - czy po usunięciu blokady wróci archiwum ? Jeśli nie z automatu to czy można ich poprosić mailowo o to ? Archiwum potrzebne do odtworzenia dawnej strony internetowej.... Czy jest jakaś alernatywa dla tego serwisu?

No to będzie ciężko odtworzyć dawną stronę bo po pierwsze usunęli archiwum a po drugie jak robocik jeszcze raz się przeturla po twojej stronie to zrobi jej obecny zrzut a nie jakiś archiwalny sprzed x msc lub lat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności