Skocz do zawartości

Numeracja id

zawodnik-tv

Rekomendowane odpowiedzi

$sql = "SELECT * FROM article
LEFT JOIN page ON article.id = page.id
WHERE id = '$page'";

Do wyświetlania artykułów posłużyłem się powyższym zapytaniem mysql. Nie wiem tylko w jaki sposób zrobić tak aby artykuły z poszczególnych kategorii miały swoją oddzielną numerację id?.
.../testy/artid1
.../testy/artid2
....
.../rankingi/artid1
.../rankingi/artid2
....

W chwili obecnej wygląda to w ten sposób że id artykułu jest automatycznie numerowane bez względu na kategorię w bazie danych.
.../testy/artid1
.../testy/artid3
....
.../rankingi/artid2
.../rankingi/artid4
....

Gdzieś widziałem takie rozwiązanie i wydało mi się eleganckie. Teraz jednak uważam je za zbyt problematyczne - przy usuwaniu i dodawaniu nowych rekordów mogłoby namieszać. Jestem na etapie poszukiwania dobrych rozwiązań stąd te moje pomysły.

Zastanawiam się jeszcze nad paroma kwestiami.

1.Warunki mysql (dwa,jeden)
Korzystając z powyższego zapytania mysql powstaje adres typu .../testy/artid1 (kategoria/artykul), gdzie poprawność kategorii (LEFT JOIN article.id = page.id) nie jest wymagana. Po wpisaniu np .../telele/artid1 artykul z identyfikatorem id1 zostanie wyświetlony pomimo błędnie wpisanej kategorii jak to zmienić?
where article.id = page.id and id = '$page' - zapytanie z dodatkowym 'and' rozwiązałoby ten problem ale chyba nie jest to dobry sposób?

2. Proces tworzenia przyjaznych linków.
Jeżeli chcę wyświetlić nazwę artykułu 'nazwa-artykulu' zamiast np. 'id=1', to muszę ustawić taki warunek by porównywał dwa stringi, czy warunek z identyfikatorami id, a następnie w jakiś sposób zamienić je na stringi?

AD 1, 2:

https://php.net/manual/pl/

NP: https://www.w3schools.com/sql/

jak zaczniesz pojmować o co w programowaniu chodzi, to może sam dojdziesz do tego jak rozwiązać swój problem.

Podpowiedzi:

- jeśli chcesz utworzyć "SEO" link 'nazwa-artykulu' np z nazwy artykułu to tworzysz w tabeli kolumnę np seolink i zapisujesz w niej seolink przygotowany przed dodaniem rekordu. Kolumna seolink musi być unikalna. ITD...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@up

1. Pobierasz artykuł z bazy po jego ID lub linku oraz jego kategorię przez LEFT JOIN. Potem możesz porównać kategorię z url'a z kategorią z bazy, jeśli się różnią zwracasz np. 404. Zapytanie z AND trochę bardziej obciążą bazę, ale nie jest złe.

2. Po kolumnie ID szybciej znajdziesz artykuł, a co za tym idzie mniej zażynasz bazę. Stringi trochę dłużej się porównuje, ale obecnie szybkość serwerów sprawia, że wiele portali właśnie szuka po stringach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności