Skocz do zawartości

stronka w kilku językach

dopika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Pytania o podobnym temacie padały już wcześniej na forum, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to konkretne zagadnienie.

Mam domenę firma.pl i firma.eu

Pod domenę firma.pl podpięta jest strona na serwerze "X" w polskiej wersji językowej. Chciałbym obecnie uruchomić dokładnie tą samą stronkę firmową, ale w kilku językach obcych na serwerze "Y" i podpiąć pod nią domenę firma.eu. Z domeną firma.pl jest ok, bo pozycjonowana jest tylko w google.pl. Problem dotyczy domeny firma.eu. Chciałem się was zapytać, czy można pozycjonować jedną domeną np. w google.de, google.co.uk i google.com w taki sposób, że w wynikach wyszukiwania np. google.co.uk pojawi się link firma.eu/eng/ i będzie bezpośrednio kierował do strony anglojęzycznej, a w wynikach wyszukiwania google.de pojawi się link firma.eu/de/ i będzie bezpośrednio kierował do tej samej strony, ale w języku niemieckim.

Chciałem was zapytać, czy jest to w ogóle możliwe, czy takie zabiegi się praktykuje i czy można w ten sposób osiągnąć dobre rezultaty w wynikach wyszukiwania w poszczególnych krajach. Czy trzeba mieć osobne domeny na dany kraj? Co ewentualnie należy zrobić, żeby uzyskać w miarę przyzwoite wyniki wyszukiwania w poszczególnych krajach i co jest konieczne do tego, żeby opis strony w wyszukiwarkach np. google.co.uk był po angielsku, a w google.de był po niemiecku?

A może lepiej jest pozycjonować tylko domenę firma.eu w google.com (key i description tylko po angielsku) i na pierwszej stronie serwisu zrobić wybór języków?

Podzielcie się proszę waszymi opiniami i spostrzeżeniami w tym temacie. Z góry wielkie dzięki!

Subdomeny to rozwiązanie wygodne, ale można się bez nich obejść linkując np.: na podstrony linkami ze stron w adnej wersji jezykowej. Jednak przy silnej domenie zapytanie np.: nazwą firmy może powodować, że okłądka wyświetli się pierwsza a pod nią bedzie podpięty drugi adres z opisem jezykowym :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności