Skocz do zawartości

Spadek oglądalności bloga - gdzie tkwi przyczyna ?

przemek1989k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kilka miesięcy temu założyłem sobie bloga o tematyce komputerowej (link poniżej) - po jakimś czasie blog osiągał oglądalność na poziomie 100 - 200 unikalnych odwiedzin dziennie. W międzyczasie miałem awarię serwera i przenosiłem bloga na nowy hosting - trwało to jakiś tydzień czasu i przez ten okres strony nie było w sieci. Gdy przeniosłem bloga na nowy serwer (domena pozostała stara), to oglądalność spadła praktycznie do zera - teraz jak 10 osób obejrzy bloga w ciągu dnia to będzie sukces.

Dodatkowo strona praktycznie pod żadnym hasłem (jeżeli chodzi o artykuły) nie jest widoczna w Google - jedynie jak wpiszę adres strony to coś tam się ukazuje. Z tego co widziałem jej pagerank jest równy 0.
Czy strona dostała jakiegoś bana/filtr ? Skąd taki spadek oglądalności ?

Adres mojej witryny to: www.blogkomputerowy.com.pl

Korzystam z wtyczki Yoast WordPress SEO - wyłączyłem tam archwium (dałem NoIndex, Follow), podobnie z autorem. A w jaki sposób dowiedziałeś się, że strony archiwum są indeksowane ?

Moja mapa strony wygląda teraz tak:

https://blogkomputerowy.com.pl/sitemap_index.xml

Dodam jeszcze, że blog działa od Lutego br. i do Maja wszystko jeszcze było w porzadku - w Maju miałem 800 uu/mc, natomiast w Czerwcu już tylko 177.

Prawdopodobnie było to związane z tym, że tydzień strona była niedostępna na żadnym serwerze - jak sądzicie ?

Chyba, że to jakiś filtr/ban, ale nie wiem jak to sprawdzić - w zakładce Google dla Webmasterów niczego nie ma tzn. w Działania Ręczne pisze mi "W witrynie nie znaleziono ręcznych działań przeciwspamowych." - ale dopiero dzisiaj zweryfikowałem i dodałem witrynę do Google Webmaster więc może tam pojawi się coś wkrótce .... chociaż praktycznie strony nie pozycjonowałem, więc nie powinno być żadnej kary. Dziwi mnie jednak ten spadek oglądalności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności