Skocz do zawartości

SSL dla domen pod spamy? :)

blake

Rekomendowane odpowiedzi

No to teraz trzeba będzie trochę więcej inwestować w zaplecza ;)https://googlewebmastercentral.blogspot.com/2014/08/https-as-ranking-signal.html

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dobre zagranie ze strony Google - nie masz SSL, więc Twoja strona jest "podejrzana" o bycie zapleczem ;)

Szkoda, ze to totalna gra pod publiczkę - "Jesteśmy tacy poważni, dbamy o prywatność użytkowników na wszystkich stronach, bo wymagamy wprowadzenia SSLi". Warto przypomnieć, że Google jest na liście firm, które przekazują najwięcej danych do NSA, więc coś tu nie gra ;)

Inną kwestią jest jeszcze problem z dedykowanymi adresami IP. Na Windows XP (i starszych systemach z tej rodziny) do protokołu HTTPS wykorzystywana jest biblioteka schannel.dll (np. przez IE). Biblioteka ta podczas łączenia się z domenami innymi niż domyślna dla danego IP będą ostrzeżenia o błędnej nazwie hosta w certyfikacie - czyli jeżeli myślimy o użytkownikach (tak jak ściemnia google w swoich wskazówkach dla webmasterów) musimy wykupić dedykowanego IPka dla każdej z domen ;)

Wspolczynnik.pl - darmowy katalog stron

Ale co to wogóle za pomysł żeby włączać SSL np. dla stron informacyjnych. SSL stosuje się wtedy kiedy wymieniane są dane wrażliwe np. dane do logowania.

Jak zaczniemy stosować SSL na każdej stronie to będzie potrzeba znacznie więcej mocy CPU na serwerach - to jakiś absurd.

Ale ten proces szyfrowania/deszyfrowania przy dzisiejszych procesorach jest znikomy i nie ma żadnego znaczenia na obciążenie.

• 2 tygodnie później...

Ostatnio dostałem meila żeby koniecznie kupić certyfikat.

Ja też, chyba już z 2 firm, ale... czy oni już to przetestowali czy ma wpływ i jaki ma wpływ? To jest pytanie retoryczne ;)

Wpływ SSL na pozycje będzie tak znikomy

Masz jeszcze jakieś ciekawe info od kogoś kto ustawia suwaki w algorytmie?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności