Skocz do zawartości

Kodowanie

Sebaci

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę teraz strony w Notepad 2 i co widze, krzaczki na moich stronach! Kodowanie strony jest dobre (iso-8859-2). Natomiast jak włączę stronę i daję podgląd kodu to też są krzaczki. Coś ten notatnik sobie wałki robi. W nim kodowanie jest ANSI (można zmienić na inne, utf, unicode itp). Co mam zrobić? Literki ś, ą, ć, ź wyświetla mi jako krzaczki.

nie słuchaj tego pokemona wyżej :) Broń boże nie rób strony w CePie :P Epoka kamienia łupanego za nami. Masz dwa wyjścia:

1. Konwertnij sobie text do iso8859-2 (notatnik pewnikiem robi ci to w cepie)

2. Konwertnij sobie to do UTFa i juz przyzwyczajaj się do niego. Czym prędzej to zrobisz tym szybciej docenisz zalety i będziesz miał mniej problemów.

Do konwersji możesz za darmo uzyć: https://www.gzegzolka.com/

a do pisania stron za darmo możesz uzyć: https://www.pspad.com/

usatysfakcjonowany? :(

Jedna podstawowa zasada: kodowanie edytora == kodowanie na stronie. Inaczej musisz konwertować tekst.

Konwertnij sobie to do UTFa i juz przyzwyczajaj się do niego. Czym prędzej to zrobisz tym szybciej docenisz zalety i będziesz miał mniej problemów.
Będzie wręcz zachwycony gdy mu przyjdzie dodawać strone do katalogów, ktore pobierają opis z meta albo jak doda strone do systemu wymiany linków i zobaczy jak te linki wyglądają :D

Nie zrozumcie mnie żle. Bynajmniej nie mam nic przeciwko temu kodowaniu, tylko niektorzy którzy tworzą skrypty ktore mają obsługiwać (przetrawiać dane z innych stron) zapominają że te inne strony moga mieć inne kodowanie.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności