Skocz do zawartości

Jak teraz jest z tymi linkami?

Seo.Uczniak

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jestem tutaj nowy, niedoświadczony (kiedyś trochę pozycjonowałem, ale nie za dużo) i nie do końca pewny jak mam linkować oraz jak budować linki (anchory) tak aby nie dostać po głowie.

Z tego co mi wiadomo, to linkowanie zmieniło się diametralnie. Teraz trzeba linkować do dobrych stron (bez użycia automatów i słabych list z preclami czy katalogami) oraz mocno mieszać z różnorodnością serwisów do których dodajemy (to jest do ogarnięcia).

Z tego co przeczytałem na blogu Lexy w postach "Jak wyglądają linki naturalne" oraz "Nienaturalnie linki dawniej i dzisiaj" (sorry ale nie mogę wrzucić tych linków bo jestem nowy na forum).

1. To najlepiej by było jak mieli byśmy tylko naturalnie wyglądające linki w postaci linka do strony (bez anchora), albo z anchorem ale w postaci nazwy strony.

Czy to prawda? Wydaje mi się że tak sobie bo jak pozycjonować na różne frazy bez anchorów. Albo może to być prawdą, ale trzeba mieszać to z niewielką liczbą anchorów itp.

Do tego dodam że Lexy piszę:

linki ze zoptymalizowanym tekstem kotwicy w artykułach lub publikacjach prasowych rozpowszechnianych w innych witrynach, na przykład:

Na rynku jest wiele obrączek ślubnych. Jeżeli chcesz wziąć ślub, musisz wybrać najlepszą obrączkę. Potrzebne będą również kwiaty i suknia ślubna.

komentarze na forach ze zoptymalizowanymi linkami w treści posta lub podpisie, na przykład:

Dzięki za informacje!

– Paweł

pizza u pawła pizza we wrocławiu najlepsza pizza we wrocławiu

a w regulaminie webmasters, jest jeszcze dopisane:

• duża liczba artykułów sponsorowanych lub gościnnych wpisów z linkami zawierającymi wiele słów kluczowych w tekście kotwicy;

A więc jak dlamnie WIELE jest znaczące, nie można po prostu dodawać WIELU anchorów w ciągu? Ale same anchoru nie są niemile widziane.

Proszę o wypowiedź na ten temat.

2. Znalazłem listę 100 dobrych katalogów. jest ona dostępna pod rank.pl i zastanawiam się czy dodawać tam linki z anchorami czy same strony? Oraz co sądzicie o tej liście. Sprawdzałem ją trochę i widzę że sporo z tych katalogów (najprawdopodobniej duża większość) jest płatna. Czy ktoś ma taką listę z niepłatnymi dobrymi katalogami i może się podzielić ? :)

3. Jak myślicie ile stron/linków dziennie dodawać na początku. I czy odrazy je pingować czy raczej nie i czekać jak robot je sam znajdzie?

Na pewno przypomną mi się jakieś pytania odnośnie linkowania, niestety mam manie w której staram się ogarnąć jak największą ilość rzeczy. Tym samym czytam sporo tematów i pytanie które przychodzą mi do głowy, zaraz wyparowują jak czytam coś innego (muszę chyba zacząć je zapisywać to będzie łatwiej).

thx

Jeśli pozwolisz to zamiast tworzyć nowy temat podepnę się szczególnie pod podpunkt 3. ;)

Mam wrażenie, że zewsząd teraz płyną informacje na temat jak bardzo trzeba być od roku ostrożnym, więc pytanie czy pingowanie większości nowych linków lub podlinkowywanie tychże linków z jakichś ukrytych odnośników na zapleczu może też być ryzykowne? (załóżmy nowych jest 1-3 dziennie dla witryny, która ma mało domen linkujących aktualnie).

Czytałem gdzieś, że fora się bardzo ładnie indeksują i nie ma potrzeby ich pingować, a jak jest z blogami czy profilami?

jeżeli G nie zauważy nowych linków, to ich nie zaideksuje, nie zaindeksuje, nie masz z nich pożytku.

delikatne podlinkowanie na pewno nie zaszkodzi, wzmocni linki, Przyrost linków na poziomie 1-3 na pewno umknie algorytmowi, więc raczej na filtr algorytmiczny przy takim linkowaniu bym nie liczył. Jeśli forum nie jest spamowane i nie ma 20 spamerskich wpisów na godzinę to zapewne robot zauważ twój wpis z linkiem, blog blogowi nie równy, żywy aktywny podlinkowany blog indeksuje szybko wpisy, zaspamowany śmietnik... to samo profile, jeśli twój nowy profil będzie przez tydzień jako ostatnio zarejestrował się, to roboty go zauważą, jak za minutę pojawi się nowy profil, to roboty mogą do niego nie dotrzeć.

Czytałem gdzieś, że fora się bardzo ładnie indeksują

Zależy od konkretnego forum, tam gdzie dobrze jest rozwiązane linkowanie wewnętrzne, nie ma najmniejszych problemów.

a jak jest z blogami czy profilami?

Profile trudniej zaindeksować ale nie ma rzeczy niemożliwych. Są sposoby, że uzyskujesz prawie 100% skuteczności w indeksacji w 72h. Jak dodasz jeszcze trochę unikalnej treści do profilu indeksacja jest jeszcze szybsza.

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

• 2 tygodnie później...

Dzięki za odpowiedź, przez te pewne sposoby rozumiesz prawdopodobnie jakieś zagraniczne indeksery/BL Indexer? Czy też podlinkowywanie z zaplecza/innych źródeł?

Anyway, chciałem jeszcze zapytać o coś innego. Czytam teraz jakieś wątki o zamrożeniu wyników od kilku miesięcy po Pandzie 4.0 (bardzo sprzeczne głosy na ten temat), ale jak by nie było od kiedy zdjęli mi filtr a było to mniej więcej w tym samym czasie to wzrosty idą jak krew z nosa. Trzy kroki w przód dwa kroki w tył, dwa w przód jeden w tył, trzy w przód, dwa w tył. Wolno i niestabilnie na kluczowych frazach.

Próbowałem znaleźć na forum jakieś wątki nt. niestabilności albo dodatkowych problemów na domenach z historią zafiltrowania, ale mam z tym problem. Ma ktoś jakieś doświadczenia albo może mnie pokierować w stronę wiedzy nt domen, które filtra miały, a filtr zdjąć się udało?

Ja mam ale tylko na swoich stronach ( nie jestem pozycjonerem komercyjnym). Sam z tym walcze. Generalnie problem w moim odczuciu jest tu, że żeby wyjść z filtra pozbywasz się większości linków. Mi google nie odpuszczało przez kilka miesięcy i z pomocą zostały wycięte naprawdę duże ilości linków. Mam kilka stron więc mogłem porobić trochę testów. Generalnie nie zadziałały u mnie ani delikatne linkowanie, ani agresywniejsze. Nie zadziałało też tematyczne zaplecze na domenach

Ja poszedłem w masową produkcję stron pod określone frazy. Tamte domeny przez rok odzyskały około 50 % fraz ale tylko mniej konkurencyjnych. Frazy najbardziej konkurencyjne niestety leżą. Sam jestem ciekaw jak długo będzie trzyłało te strony na niskich pozycjach - zobaczymy.

Możesz pokombinować z nową treścią na strony - u mnie to po miesiącu spowodowało zwiększenie ruchu.

Odzyskałem przez ostatnie trzy miesiące powiedzmy około 1/3-1/2 pozycji, ale ta druga połowa drogi jest tą, która się tak naprawdę liczy ;) I to tak naprawdę na kluczową frazę, bo to na które kieruję mniej wysiłków to się wydają właściwie zabetonowane.

Nowe treści się pojawiły i powoli pojawiają.

Agresywniej linkować nie będę, gdybym tylko wiedział, czy nie tracę czasu na tą domenę, a powinienem się zajmować taką bez historii, to już w ogóle by było super..

Czytam teraz jakieś wątki o zamrożeniu wyników od kilku miesięcy po Pandzie 4.0 (bardzo sprzeczne głosy na ten temat)

Mam obecnie siedem stron podpiętych do GWT z czego dwie oscylują na pozycjach 5-2 więc mowę o "mrozach" uważam za bajki, google zmieniło algorytm i po prostu inaczej premiuje stronki, nie wystarczą już linki i optymalizacja trzeba "czegoś" więcej.

Faktem jest to że masz 7 stron w GWT z czego dwie oscylują na pozycjach 5-2, a wnioskiem (Twoim) jest to że uważasz że na podstawie tego nie ma "mrozów". Co do dalszej części to jakbyś miał analizę ze 100 stron to i tak byłbyś mało wiarygodny w swoich wnioskach o "mrozach", jakbyś miał 1K stron i pozycjonował 10K fraz to można byłoby powiedzieć że masz już jakiś promil który można uznać za jakiś argument (chociaż to i tak kropla w oceanie/google)

Tak dla jasności w tym temacie nie potwierdzam i nie zaprzeczam "mrozom", jedynie zakładam że na przykładzie 9 strony nie można wysuwać takich wniosków.

Mrozy czy nie - Na pewno jest trudno albo inaczej niż było 2 lata wstecz. Na moich testach wyszło że znacznie łatwiej ruszyć nową stronę niż stronę po filtrach. Odbudownaie linków i zaufania trwa niestety dłużej niż zdobycie go dla nowej domeny.

Niestety z moich obserwacji na najbardziej obleganych frazach (Adwodsowych) jest bardzo trudno wbić coś do top 10. NIe mówię że się nie daje ale wymaga to znacznie więcej wysiłków niż kiedyś. Niestety to też jest trochę loterii. Ja na 30 pozycjonowanych stronach nie mogę znaleść wspólnego mianownika który sprawia że są niektóre wysoko, a innych nie można nawet czołgiem ruszyć.

Odnośnie wątku zrób nową stronę i będziesz miał dwie. Sam zobaczysz co będzie łatwiej. Tu Ci nit nie napisze - było to już przerabiane wielokrotnie. Ja sam nie wiem o co chodzi robię masę testów i czasem coś bez linków idzie na top jeden a czasem nie da się niczym ruszyć strony.

@Cyber trzeba też rozróżnić czy masz stronę po filtrach czy ominąl cię na tej domenie ten niezwykle miły komunikat. Jeśli twoja strona została ominięta przez filtry to weszła w którymś momencie na dobre pozycje i teraz kozysta z tego.

A ja powiem tak, najlepszy link jest taki który sprowadza na stronę realny ruch :) oczywiście, bardzo ciężko zdobywać tylko takie linki, ale warto się czasami trochę postarać i zdobyć 1 bardziej wartościowy, niż kilka paprochów.

Produkty konopne https://konopnysklep.com.pl/21-krople-cbd oleje, krople i ekstrakty z kwiatostanów zawierające cenne kannabinoidy CBD i CBG
Potrzebujesz solidnego fachowca?
https://elektryka-szczecin.pl - Systemy alarmowe, monitoring oraz inteligentne instalacje.

@cinex

Przetestowane . Linki z artykułów z chip, komputerswiat newsweek , dobrych forów i innych kilku miejsc - ruch od 1 do 6 przeklików na tydzień (żaden jak na takie portale) - nic nie dały niestety

linki z anchorami około 30% reszta to goły adres lub takie bzdety jak "sprawdź tu, zadzwoń do tej firmy, itp" łączna ilość około 100 linków. Czas rozłożenia około 3 miesięcy

Tak naprawdę to ruch porządny możesz mieć tylko jeśli na odpowiednie frazy strona, z której twój link wychodzi, będzie w top 3 google. Z każdą kolejną pozycją w dół ilość przeklików spada logarytmicznie. Poniżej top 10 może będzie to 1 przeklik na miesiąc. Jak nie to może być to tylko sztuczny ruch którego przeciętny użytkownik internetu nie będzie w stanie zrobić.

Widać to ewidentnie po tym jak zumi czy panorama firm czasami zalega topy. W analitykach od razu jest wtedy po kilka przeklików na dzień.

Takie linki to utopia - bo przeciętna strona firmowa może ich zdobyć w naturalny sposób kilka przez całe życie firmy. Poza tym u mnie nie zadziałały tak jak powinny

@Cyber trzeba też rozróżnić czy masz stronę po filtrach czy ominąl cię na tej domenie ten niezwykle miły komunikat. Jeśli twoja strona została ominięta przez filtry to weszła w którymś momencie na dobre pozycje i teraz kozysta z tego.

Mam jedną stronę z ręcznym filtrem ale i tak ciągle wisi na ok 40-50 pozycji reszta jest bez filtrów.

Faktem jest to że masz 7 stron w GWT z czego dwie oscylują na pozycjach 5-2, a wnioskiem (Twoim) jest to że uważasz że na podstawie tego nie ma "mrozów".

Oj tam dobra niech będą te "mrozy" nie mam zamiaru cię przekonywać do swoich racji, wystarczy że będę dwa kroki przed tobą :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności