Skocz do zawartości

Rozbieżność między statystykami Ahrefs a Majesticseo

Qbus1509

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem zapytać z czego wynika ogromna różnica w ilości pokazywanych backlinków pomiędzy ahrefs a majesticseo. Dodałem swoją nowo stworzoną stronę do dwóch katalogów (gery.pl oraz gooru.pl) - zauważyłem, że "konkurencja" z top 1 i top 2 też w nich widnieje więc- być może naiwnie- uznałem to za dobry pomysł.

Od dwóch dni sprawdzam liczbę backlinków tymi dwoma wyżej wspomnianymi narzędziami. O ile statystyki pokazywane przez majesticseo nie wzbudziły u mnie większego niepokoju(16 i 3 backlinki), to statystyki z ahrefs "lekko" mnie zaniepokoiły. Ahrefs pokazuje prawie 5 tysięcy backlinków pochodzących z gooru.pl oraz ponad 1 tysiąc z gery.pl.

Chciałem Was zapytać, czy jest to jakiś powód do większego niepokoju ? Używając w google operatora site wraz z nazwą strony widzę, że liczba zaindeksowanych stron z linkami jest zbliżona do tego co pokazuje majesticseo. Dodatkowo w google webmaster tool nie widnieją jeszcze żadne linki przychodzące.

Podsumowując, mam dwa, a w sumie trzy pytania ?
1. Skąd te rozbieżności między pokazywanymi statystykami ?

2. Które narzędzie jest bardziej miarodajne/wiarygodne/lepiej z niego korzystać ?

3. Czy mam powodu do niepokoju i czy powinienem podjąć kroki mające na celu usunięcie wpisów z wyżej wymienionych katalogów ( bo mają taką opcję) ?

Pozdrawiam

1. a. Zwyczajnie jest grupowanie wyników (linków) w majestic

b. te boty łykają wszystko jak leci, np w przypadku gooru.pl masz linka z każdej podstrony, bo przez jakiś czas wyświetlasz się w ostatnio dodanych
c. GWT ma opóźniony zapłon i linki (zależnie od ich maści) pojawiają się średnio raz na tydzień, dwa.

2. a. ja tam lubię majestic

b. na twoim poziomie to proponowałbym korzystać z obu. Po jakimś czasie statystyki w obu narzędziach się będą pokrywać. Jak bot jeszcze raz przeleci przez stronę

c. Oba są niewiele warte od pewnego momentu.

3. Olej to

Niniejszy post oczywiście zawiera moją subiektywną opinię

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności